VİDEO - Erbil ve Kıbrıs’a uçuş olmayınca ticaret hacmi düştü
Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Koronavirüs salgınından sonra kaldırılan ve bir daha başlamayan Diyarbakır- Erbil uçuşları ve Habur Sınır Kapısı’ndaki yığılma nedeniyle, ticaret hacmi 13 milyar dolardan, 7 milyar dolara geriledi. Ticaret Odası Başkanı Kaya, Erbil ve Kıbrıs uçuşlarının başlaması için girişimlerin devam ettiğini söyledi.
Pandemi başladıktan kısa bir süre sonra Diyarbakır –Erbil, Gaziantep- Erbil uçak seferleri durduruldu. Bu yılın Nisan ayında Ankara ve İstanbul’dan Erbil’e uçuşlar açıldı, ancak Diyarbakır ve Gaziantep Havaalanı’ndan Erbil’e uçuş henüz yok. Aylardır Diyarbakır iş dünyasının gündeminde olan ve defalarca yetkililere iletilmesine rağmen uçuşlar bir türlü başlatılmadı. Erbil’de ticaret yapan Diyarbakır ya da diğer bölge illerindeki iş insanları, Ankara ve İstanbul üzerinden uçakla Erbil’e gidiyor ya da karayolu ile gitmeye mecbur bırakılıyor. Karayolunu tercih eden iş insanları, Habur Sınır Kapısı’ndaki kontrol kuyruğunda saatlerce beklemek zorunda kalıyor.
Ticaret hacmi 7 milyar dolara düştü
Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı (DTSO) Mehmet Kaya, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak’tan Federal Kürdistan Bölgesi’ne ticaret yapıldığına dikkat çekti, bu illerden Erbil’e uçak seferi olmamasına adeta isyan etti. Erbil’e gitmek isteyen iş insanlarının Ankara ve İstanbul’a mecbur edildiğini belirten Kaya, “Bölgenin yatırımcısını Ankara, İstanbul’a gönderiyorsunuz. Oradan Erbil’e gönderiyorsunuz. Ticareti yapan biz, ama bölgenin hiçbir ilinden Erbil’e uçak seferi yok.” Federal Kürdistan Bölgesi’ne olan ticaret hacminin 13 milyar dolardan 7 milyar dolara gerilediğinin altını çizen Kaya, “Ulaşım engeli bunun önemli bir nedenidir. Uçak seferi yok, kapı geçişleri de istenen durumda değil. İş insanları, kapıda 6-7 saat bekliyor” dedi.
‘Sübvanse edeceğiz’
“Daha önceki uçuşlarda, hava yolu şirketinin zarar ettiği, uçakların dolmadığı” eleştirilerine cevap veren Kaya şunları söyledi: “Uçak saatini gecenin 2’sinde Diyarbakır’dan kalkış, 4’te Erbil’den kalkış yaparsanız, insanlara ‘uçmayın’ demiş olursunuz. İstanbul, Ankara - Erbil seferleri 2 bin dolara yapılıyor. Ancak doluluk oranı ortalamanın üstünde. Bunu bölgede yaptığınız zaman hem fiyat düşecektir. Hem de uçaklar dolacaktır. Gecenin yarısında uçuş yaptığınızda elbette, kimse tercih etmeyecektir.”
Kaya, Türk Hava Yolları’nın “makul saatlere” uçuş Erbil uçuşu düzenlemesi halinde, iç seferlerdeki doluluk oranını yakalayacağına dikkat çekerek, “Biz Ticaret Sanayi Odası olarak bunun garantisini veriyoruz. Ortalamanın yakalanmaması durumunda, eksiği sübvanse edeceğimiz sözünü veriyoruz” dedi.
KKTC uçuşları öğrenci ve turizm için önemli
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 2 yıldır yapılmayan Diyarbakır Kıbrıs uçuşlarının önümüzdeki ay yapılması için hazırlıkların sürdüğünü belirterek, "Muhtemelen Kasım ayında başlayacak. Kıbrıs uçuşu, turizm ve öğrenciler için önemli. Ancak biz iş insanları için önemli olan Erbil uçuşlarıdır. Çünkü ticaret hacmini doğrudan etkileyen bir husus" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.