VİDEO - Diyarbakırlı depremzedeler, konteynır kentten çıkarılıyor

VİDEO - Diyarbakırlı depremzedeler, konteynır kentten çıkarılıyor
AFAD, Diyarbakır'daki depremzede aileleri, konteynır kenti terk etmeleri için uyardı.

Mehmet TÜRK - Şehmus KIZILASLAN

TİGRİS HABER - AFAD, Diyarbakır'daki depremzede aileleri, konteynır kenti terk etmeleri için uyardı. Depremzedelere 24 Temmuz tarihine kadar süre verilirken, aileler, hazırlıksız yakalandıklarını, mağdur olacaklarını belirttiler. Hazırlıksız yakalanan aileler, mağduriyetleri giderilmeden konteynır evlerden çıkmak istemiyor.

Kahramanmaraş merkezli 7,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Diyarbakır'daki konteynır evlerde kalan vatandaşlara kötü haber. AFAD Diyarbakır İl Müdürlüğü yetkilileri, yıkılan binalarda kalan kiracıları, TOKİ konutu kurasında ev sahibi olanları ve az hasarlı ev sahiplerini arayarak, 24 Temmuz tarihine kadar konteynerleri terk etmelerini istedi. Telefonla verilen kötü haber karşısında şaşkına dönen vatandaşlar, ne yapacaklarını bilmediklerini belirterek, mağduriyetlerine çözüm bulunmasını istedi.

depremzedeler-1.jpeg

24 TEMMUZ'A KADAR GÜN VERDİLER

Kayapınar İlçesindeki Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi bitişiğinde kurulan ve AFAD İl Müdürlüğü'nün koordinesinde bulunan konteyner evlerinde matem havası hâkim. AFAD yetkilileri, depremde yıkılan binalarda kalan kiracıları, TOKİ konutu kurasında ev sahibi olanları ve az hasarlı ev sahiplerini arayarak, 24 Temmuz tarihine kadar konteynerleri terk etmelerini istedi. Bugünden itibaren konteyner kentte bulunan ve bütün evlere hizmet veren çamaşırhaneler de kapatıldı. Burada kalan vatandaşlar, çamaşırhanenin bugünden itibaren kapatıldığını ve elektrik enerjisinin de kesileceğinin kendilerine iletildiğini belirttiler.

depremzedeler-6.jpeg

620 AİLEDEN OLUŞAN 3000 KİŞİ YAŞIYOR

620 aileden oluşan yaklaşık 3 bin kişinin kaldığı konteyner evlerde kalan depremzedeler, Tigris Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Erkeklerin çalışmak için dışarıda olduğunu belirten kadınlar, yetkililerden sorunlarına çözüm bulunması çağrısı yaptı. Kocası hasta ve yatalak olan kadınlar, çocuklarıyla birlikte dul kalmış kadınlar, yâda çocukları ve eşleri işsiz olan kadınlar, Tigris Haber aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışarak, yardım istedi.

2 GÖZLÜ ODADA 8 KİŞİ YAŞIYOR

Aysun Desta adlı yaşlı kadın, Türkçe bilmediği için Kürtçe yaptığı konuşmada; küçücük konteynırda eşi ve çocukları toplam 8 kişi yaşadığını belirterek, "Cezaevi yakınlarındaki binada kalıyorduk. İçerde kızlarımın çeyizi vardı. Her şeyimiz gitti. Eşyalarımızı çıkarmamıza izin vermediler. Kiracıydık. Şimdi bize çıkın diyorlar. Eşim zaten yaşlı, çocuklarım işsiz, ne yapacağız, nereye gideceğiz. Bu sıcakta, kiraların bu yüksek olduğu bir dönemde biz zaten ev bulamayız. Eşyamız yok. Kullanacağımız ev eşyamız yok. Kaymakamla da konuştuk, yardım istedik. Ama kimse bize sahip çıkmadı" dedi.

depremzedeler-2.jpeg

AFAD TELEFONLA HABER VERDİ

Aysun Desta'nın komşusu Lamia Ekinci de, Türkçe bilmediği için Kürtçe yaptığı konuşmada dert yanarak, 8 çocuğu olduğunu, eşinin hasta ve yatalak olduğunu belirterek, "Bizi telefonla aradılar, herhangi bir yazı vermediler. 24 Temmuz tarihine kadar çıkmamızı istiyorlar. Nereye gideceğizi bilmiyorum" diye yardım çağrısında bulundu.

"PARAM DÖVİZİMİ ALMAMA İZİN VERMEDİLER"

Medine Çelik adlı kadın da, deprem sırasında mağdur olduklarını belirterek, "Evimiz eşyamız, biriktirdiğim döviz ve paramız evde kaldı. Eşyalarımızdan hiç birini almamıza izin vermediler. Mahkemeye dava da açtık ama mahkeme talebimizi ret etti. Şimdi çıkmamızı istiyorlar. Nereye gideriz. Bu kadar nüfusla, bu sıcakta. Biz çıkmayacağız. Bize bir çözüm bulsunlar" şeklinde konuştu.

"KOCAM YATALAK 2 ÇOCUĞUM VAR NEREYE GİDERİZ"

Adını vermek istemeyen başka bir kadın. Kocasının bağırsak hastası ve yatalak durumda olduğunu, iki çocuklarıyla birlikte konteyner evde kaldıklarını belirterek, "Bu durumda nasıl çıkayım, nereye gideyim. Nasıl geçineyim. Burada bile babam ve ailem bize yardım ediyor. Allah rızası için sorunumuza çözüm bulun, bize yardım edin. Burada çıksak nereye gideriz, hiç bir fikrim yok" ifadelerini kullandı.

depremzedeler-5.jpeg

DUL KADIN, 2 ÇOCUĞUYLA ORTALIKTA KALDI

Münever Fidan (35) adlı kadın ise, eşinden boşandığı için 2 çocuğuyla birlikte ortada kaldığını belirterek, "Allah rızası için sorunumuza çözüm bulsunlar. Eşimle boşandık, 2 çocukla ortada kaldım. Bir gelirim yok, bir parça ev eşyam yok. Nereye gider, ne yaparım? Havalar ateş gibi sıcak. Bu havada nereye giderim, kim bizi kabul eder ki?" diye konuştu.

"EVLERE TEMİZLİĞE GİDİYORUM, NASIL GEÇİNİRİM"

Aytan Kanan (44) adlı kadın da, dul olduğunu ve 4 çocuğunu, evlere temizliğe giderek geçindirdiği söyledi. Kanan, "Bir kadın başıma 4 çocukla ortada kaldım. Evlere temizliğe gidiyorum, oradan kazandığım parayla burada ancak geçinebiliyoruz. Buna da yaşamak denilirse. Buradan çıkarırlarsa kimim, kimsem yok. Gidebileceğim tek yer bir park, beni oraya bıraksınlar çünkü gidecek başka bir yerim yok ve kimsem yok" şeklinde dert yandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum