VİDEO - Diyarbakırlı çiftçilerden KDV oranının artırılmasına tepki

VİDEO - Diyarbakırlı çiftçilerden KDV oranının artırılmasına tepki
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, KDV oranının artırılmasını çiftçiyi bitirme operasyonu olarak değerlendirdi.

Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomiden krizden çıkış için Orta Vadeli Program çerçevesindeki vergi reform paketi taslağında, "Yem ve gübre satışlarında yüzde 1 olan KDV’nin yüzde 10 ve yüzde 20’ye çıkarılması" talebi, çiftçi temsilcilerinin tepkisine yol açtı.

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, KDV oranının artırılmasını çiftçiyi bitirme operasyonu olarak değerlendirerek, "Yahu Allahtan korkun. Olacak şey mi? Biz bittik, biz öldük. Sayın bakan destek vereceğine, hibe vereceğine, faizsiz kredi vereceğine, üreticinin önünü açacağına, çiftçinin girdi maliyetlerinin üzerine yüzde 10-20 KDV koyuyor" dedi.

"Bütün problemleri sanki çiftçiler çıkarmış"

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomiden krizden çıkış için Orta Vadeli Program çerçevesindeki vergi reform paketi taslağında, "Yem ve gübre satışlarında yüzde 1 olan KDV'nin yüzde 10 ve yüzde 20'ye çıkarılması" talebini sert bir dille eleştirdi. TMO'nun taban fiyatıyla dibe vuran çiftçinin, yeni paketle birlikte artık çiftçilik yapamayacak durama geleceğini söyledi. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin sorumluluğunu çiftçilere yüklendiğini belirten İskenderoğlu, "Şu an ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve sıkıntı, olacak ve olmuş bütün problemleri sanki çiftçiler çıkarmış. Bu güne kadar sanki çiftçiye bu kadar büyük bir destek verilmiş, şimdi de hayvancılık yapan bitkisel üreticiye, hayvan yeminde yüzde on ve gübreye de yüzde 20 oranlarında KDV zammı yapılmış. Bunu kabul etmek mümkün değil ve üretime büyük bir sekte vurulmuş olacak eğer KDV uygulaması hayata geçerse. Bunun tekrardan gözden geçirilmesi gerekir. Biz çiftçiye destek istiyoruz, daha iyi kaliteli üretim yapılsın diye zam talebimiz var" diye konuştu.

yenisehir-ziraat-odasi-baskani-iskenderoglu-1.jpeg"Allah'tan korkun, çiftçiye yazık değil mi?"

Bakan Şimşek'in talebine; "Şaka gibi" diye karşılık veren İskenderoğlu, "Bu şaka gibi ya. Sayın Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye'deki bütün bütçe açığını ülke genelinde, çiftçinin girdi maliyetlerinin üzerine KDV koyup mu kapatacak. Sizlerin aracılığınızla sayın bakana seslenmek istiyorum; Sanırım siz çiftçiyi bitirmek istiyorsunuz. Bu resmen çiftçiyi bitirme operasyonudur. Şu anda Türkiye'de en mağdur olan çiftçidir, hayvan üreticisidir, arıcıdır, besicidir. Biz bittik mahvolduk. Sayın bakan kalkmış destek vereceğine, hibe vereceğine, faizsiz kredi vereceğine, üreticinin önünü açacağına, çiftçinin girdi maliyetlerinin üzerine KDV koyuyor. Allahtan kork ya, Allahtan kork. Çiftçi nasıl üretsin, şu anda enflasyon yüksek ya, zamlarla birlikte enflasyon biraz daha artacak. Şimdi girdi maliyetlerine KDV uygulandığı zaman bir kilo gübre DAP 18X46 çiftçinin en fazla kullandığı gübre, 19 lira, üzerine KDV koyduğunuzda 25 lira olacak. Yav Allahtan korkun, yemin bir torbası yüzde 10 geldiği zaman çiftçiye yüzde on daha maliyet biniyor. Yav Allahtan korkun olacak şey mi ya? Çiftçiye yazık değil mi. Bittik biz yav öldük" şeklinde konuştu.

yenisehir-ziraat-odasi-baskani-iskenderoglu-2.jpeg

"Bunların istikameti bozulmuş"

Bakan Şimşek'in bütçe açığını kapatmak için çiftçi girdi maliyetlerini arttırmaya çalıştığını savunan İskenderoğlu, şöyle konuştu:

"Hükümetten destek hibe kredi talep ediyoruz. Sayın bakan kalkmış bunun üzerin KDV uyguluyor. Yemişler içmişler şatafatlı hayatlarının ceremesini biz mi çekeceğiz. Biz bittik, biz öldük, bunu kabul etmiyoruz. Bütçe açığını çiftçinin girdi maliyetinin üzerine KDV koyarak mı kapatacaksınız. Böyle bir şey olur mu yahu. Bunlar istikametini bozmuş, bunların istikameti bozulmuş. Çiftçinin zaten girdi maliyeti yüksek, gübre, mazot, tohum alamıyor. Elektrik parasını, sulama parasını ödeyemiyor. Girdi maliyetlerinin üzerine KDV getirmek nedir? Hayvancılık bitme noktasına geldi Türkiye'de. Üstüne yüzde 10, bitkisel üretim, pamuk, gübre ile mısır da gübre ile verim artıyor. Arpa ve buğday da gübre ile geliyor. Şimdi çiftçi de kısacak, bitkiye gübre vermeyecek ve Türkiye'nin buğday ihtiyacı, pamuk ve mısır ihtiyacı daha fazla olacak. Çiftçiye KDV uygulamak ne demek ya? Çiftçiden katma değer almak nedir yav? Sayın bakanın bunu gözden geçirip, geri almasını talep ediyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.