VİDEO - Diyarbakır’ın yerel marka ürünlerine zincir marketler yer vermiyor

VİDEO - Diyarbakır’ın yerel marka ürünlerine zincir marketler yer vermiyor
Diyarbakır’da üretim yapan 239 adet markanın ürünü, kentte kontrolsüz bir şekilde çoğalan zincir marketin raflarında yer bulamıyor.

Gönül Morkoç - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da üretim yapan 239 adet markanın ürünü, kentte kontrolsüz bir şekilde çoğalan zincir marketin raflarında yer bulamıyor. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, yerel markaların iflası halinde, fiyatların kontrol edilemeyeceğinin altını çizerek, pozitif ayrımcılık istedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllardır, gıda, tekstil, metal, ağaç işleri gibi alanlarda faaliyet yürüten 239 adet firma bulunuyor. Çoğunlukla Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne ihracat yaparak, kente katma değer sağlayan firmalar, yerli pazarda beklediği desteği görmüyor. Yerel yönetimlerden beklediği desteği göremeyen firmalar, kalite standartları aynı olmasına rağmen, reklam ve tanıtımları iyi yapılmadığı için Türkiye’nin batısındaki firmalar ile rekabet edemiyor. 

Yerellere ‘pozitif ayrımcılık’

Son yıllarda Diyarbakır’da her köşe başında şube açan zincir marketler ise, kentte üretimi yapılan markalara adeta “ambargo” uyguluyor.  Yerel hiçbir ürüne raflarında yer vermeyen zincir marketlerle ilgili Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yerel marka tüketiminin teşviki için ilk görevin yerel yönetimlere düştüğünü kaydetti. Diyarbakır’daki yerel markalar için “pozitif ayrımcılık” talep Eden Kaya, “Kamunun otoriter yapısını doğru yönetmesi gerekiyor. Yerel yönetimler ve kamu bir düzenleme ile bu sorunu çözebilir” dedi.

kaya-tigris.jpeg

‘Kalite sıkıntısı yok’

Diyarbakır’da üretilen ürünlerde kalite sıkıntısı olmadığına dikkat çeken Kaya, bu markaların da diğerleri gibi TSE ve Tarım İl Müdürlükleri’nin denetiminden geçtiğini söyledi.  Kaya şöyle devam etti: “Bu kadar kontrolden geçen bir ürünün dışarıdan gelen bir üründen ne farkı olabilir ki? Özellikle zincir marketlerin sattığı bazı bilinmeyen, kendi adlarına ürettiği markalar kentteki birimler tarafından kontrol edilemiyor. Bizim markalarımız daha hijyenik şartlarda üretiliyor. Tarımsal anlamda da içeriğinde bölge ürünleri kullanılıyor. Zincir marketler batı eksenli olduğu için batıdaki ürünleri satıyorlar. Bu nedenle bizim ürünlerimizi raflarına almıyorlar.”

Kontrolsüz bir şekilde her sokağa şube açan zincir marketlerin kente hiçbir getirisi olmadığının altını çizen Kaya, “Yeni bir yasal düzenleme yapılmalı, çünkü bu marketler vergiyi burada ödemiyorlar. Gelirinin belediyeye düşen payı yok” dedi.

Kaya, yerel markaların iflas etmesi durumunda gıda ve diğer sektörlerde fiyatların kontrol edilemeyeceğini ifade etti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum