VİDEO - Diyarbakır’ın akademisyen kadınları, 8 Mart’ı konuştu

Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - DÜ. Eğitim Fakültesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen panelde kadın akademisyenler konuştu. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şengül Kocaman’ın başkanlık ettiği Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen panele çok sayıda Dekan akademisyen, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Panele katılanlar arasında; DÜ. Rektör Yard. Prof. Dr. Aytaç Çoşkun, Ziraat Fak. Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, Atatürk Sağlık Bilimleri Fak. Dekanı Prof. Dr. Vahap Özpolat, Edebiyat Fak. Dekanı Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek, Uygulamalı Bilimler Akademisi Dekanı Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan ve DÜ. Rektörü Prof Dr. Kamuran Eronat’ın eşi ve M.E İl. Md. Yard. Şirine Eronat yer aldı.
‘Kadınların akademik kariyerlerdeki yerleri’
Prof. Dr.Türkan Kejanlı, Moderatörlüğünüyaptığı panelde şunları söyledi;
“Akademi bilgi üretme merkezi olduğu gibi toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları mücadelesinin de şekillendiği önemli bir alandır. Kadın akademisyenler, bilimsel araştırmalar, eğitim ve öğretim alanlarında olağanüstü başarılar sergileyerek bu zorlukların üzerinden gelmişlerdir. Her birimizin akademik kariyerindeki katkıları sadece kendi alanımızda değil toplumsal gelişme ve ilerleme alanında da büyük bir öneme sahiptir.
‘Hayatın her alanında görünür olmak; kalkınmış, demokratik toplumun önkoşuludur.’
8 Martın kısa tarihçesine vurgu yaparak konuşan; Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şengül Kocaman; 8 Martın kadın hakları hareketinde önemli bir tarihtir. Hayatın her alanında kadınların daha görünür ve güçlü olması için çalışmak bir kadın sorunu değildir. Bu adil, kalkınmış, demokratik ileri bir toplum olabilmenin ön koşuludur. Eşit fırsat ve olanaklardan faydalanıyor olması büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda şiddetle mücadele başta olmak üzere; kadınlara yönelik eşitsizlik mücadelenin gerçekleştirilmesi, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadın olmak farkındalığını oluşturma çabası içindeyiz. Bir ülkede kadınlar iş ve çalışma hayatında etkin değilse, o ülkenin kalkınması, büyümesi, hedeflerini gerçekleştirmesi de mümkün olmayacaktır. Diye konuştu.
Daha sonra söz alan DÜ. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demet Aykan; ‘Geçmişten Günümüze Mekân Kurgusunda Kadının Önemi’ üzerine yaptığı konuşmasında; Tarih boyunca mekân üretiminde hem tasarlayıcı hem de kullanıcı olarak önemli bir role sahip olmuştur. Evin ihtiyaçlarına göre çözümler geliştirmiştir.
‘İktidara sahip olmayı daha çok erkeğe yakıştıran bir toplumuz’
Kadın ve Kariyer’ üzerine konuşma yapan Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Bahar Burtan Doğan; Kariyer kavramının bütün çalışanlar için geçerli olduğunu, kadınlar açısından kariyer kavramının ekonomik bağımsızlık, toplumsal statü, kişisel tatmin açısından önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle üst düzey görevlilerin büyük bölümünü erkek olduğunu gördük. Bunda da iktidara sahip olmayı daha çok erkeğe yakıştıran bir toplum olduğumuzun altını çizdi.
DÜ. Diş Hekimliği Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zelal Seyfioğlu Polat da 8 Martı bir kutlamadan daha çok bir anma günü olarak düşündüğünü söyleyerek; 8 Mart’ı inanan ve başaran kadınların ışığında ilham veren bir gün olarak vurgu yaptı.
‘Kadınlar gökyüzünün yarısıdır’
Kadınların iş yerlerinde karşılaştıkları taciz, mobing olduğunu, iş ve aile hayatındaki dengesizliğine vurgu yaptı. Newyok Times yazarlarından Nicolos Christop Sharon yazdığı bir makalede kadınları gökyüzünün yarısı olarak tanımladığını hatırlattı. İlham veren kadınlara ihtiyaçlarımız var, çünkü her şeyin önce hayal etmekle başladığını belirterek kız çocuklarının hayallerinin de gerçek olmasını diledi.
Panelden sonra akademisyenler ve öğretim görevlileri; Eğitim Fakültesi Sergi Salonunda; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Anısına” düzenlenen ‘Karma Sergi’nin açılışını yaptılar ve sergiyi gezerek resimleri sergilenen genç ressam öğrencilerden bilgi aldılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.