VİDEO - Diyarbakır’daki açık-ucuz eşya pazarı da kurtarmadı
Mahsun Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Ramazan Bayramı öncesi lüks alışveriş merkezlerinin dışında kurulan pazarlar, ‘İğne atsan yere düşmez’ misali hınca hınç dolu, ancak ne esnaf ne de yurttaş alışverişten memnun değil. Vatandaşlar, yüksek fiyatlar nedeniyle gönül rahatlığıyla alışveriş yapamadıklarını söylerken, esnafta iş yapamamaktan şikâyet etti.
Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde Sakarya Caddesi (Sağlık Ocağı Çarşısı), her kesimin bütçesine uygun, vatandaşın sık uğradığı bir çarşı. Sakarya çarşısında geçmiş yıllarda bayrama günler kala tanık olduğumuz yoğun telaş bu yıl yok. Eskilerin tatlı bayram telaşı yerini adeta kuru kalabalığa bırakmış durumda. Geçmiş yıllarda bu pazardan ucuz alışveriş yapan yurttaşların bir kısmının, bayram öncesi bu pazardan alışveriş yapmadan ayrıldıklarına tanık olduk.
Çarşıda hem vatandaşa hem esnafa ekonomiyi, bayram alışverişini sorduk.
Gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyoruz
Yükselen fiyatlardan dolayı gönül rahatlığıyla bayram hazırlığı yapmadıklarını söyleyen Hanefi Çekiçi, “Her şey ateş pahası. Benim 5 tane çocuğum var, zar zor onlara bayramlık alabildim. Onlar için yaptığım alışveriş bile 5 bin TL’ye mal oldu ve ben daha alışverişi bitirmemişim. Önceki seneler en azından azda olsa bir şeyler alabiliyorduk, bu bayramda o bile yok artık. Bu bayram bizim için çok pahalı geçiyor” diye konuştu.
Zorda olsa bayram ihtiyaçlarını almak zorundayım
Bayram alışverişi yaparken konuştuğumuz Ahmet Aba, alım gücü olmamasına rağmen bayram alışverişini zorunluluk olarak yaptığını söyledi. Aba, “Gerçekten artık her şey çok pahalı. Ben mevsimlik bir işçiyim, düzenli bir gelirim yok. Bizim gibi durumu iyi olmayanlar için bayram alışverişini yapmak çok zorluyor. 10 kişilik aileyiz, ben ancak 2 bin TL’ye alışveriş yapabilirim. Benim bütçem bu kadar. Çünkü ekonomik durumum yok” ifadelerini kulandı.
Her geçen gün işlerimiz daha da kötüye gidiyor
İşlerinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten İbrahim Yüce, “Burası zaten bir deprem bölgesi. İnsanların hali ortada, kimse gelip alışveriş yapamıyor. Ne alan var nede satan. Hiç kimsenin durumu yok, sadece kuru kalabalık var. Bayramın gelmesi beklentilerimizi karşılamadı. Alışveriş yapan insanlarda depremden dolayı aldıkları yardımlar sayesinde bir şeyler alabiliyor” diye kaydetti.
Fiyatlar üç kat artmış
15 yıldır Sakarya Caddesinde esnaflık yapan Zeki Demir ise, satış yapamamaktan şikâyetçi, Demir yaşadığı sorunları şu sözlerle dile getirdi: “Sattığımız ürünler yüzde yüz pahalı ve bayram alışverişi gerçekten umduğumuz gibi gitmiyor artık. Ekonomi artık dipte, insanlar artık hiç bir şey alamıyor. Geçen sene sattığım bir kot pantolonun fiyatı bu sene 3 katına çıkmış. Gördüğünüz kalabalığın sadece yüzde 20 ila 30’u ancak alışveriş yapıyor. Bunun tek nedeni iktidarın sürdürdüğü ekonomik politikalardan kaynaklıdır. Bu bayram hüsranla geçiyor” diye ifade etti.
Gençler ekonomik anlamda zorlanıyor
Gün geçtikçe düşen alım gücünden dolayı gençlerin ekonomik anlamda zorlandığını ifade eden Harun Kaya, “Fiyatlar geçekten çok pahalı. Ekonomik anlamda pahalılık bizi oldukça zorluyor, istediğimizi almakta zorlanıyoruz. Ben sadece kendime üs baş alabildim, ona bile 3 bin lira para verdim. Böyle devam ederse artık hiçbir şey alamayacağız” dedi.
20 senedir hayat pahalılığı devam ediyor
Yüksek fiyatlardan dolayı bayram alışverişini eksik yapmak zorunda kaldığını söyleyen Abdullah Cihan Timur, “Şu an sadece et alabildim. Ne şeker ne de kıyafet alabilmiş değiliz. 20 senedir hayat pahalılığı devam ediyor. Her sene bir önceki seneden daha kötü oluyor” diye kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.