VİDEO - Diyarbakır'da Müzeler günü kutlanacak

VİDEO - Diyarbakır'da Müzeler günü kutlanacak
 Özel Haber
Müzeler günü, Diyarbakır İçkalede bulunan müzede düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Müze Fest adıyla düzenlenecek etkinlikler, 14 gün sürecek bir festivalle kutlanacak.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Dünyadaki kültürel mirasın korunması için UNESCO tarafından 18 Mayıs 1982 yılında ilan edilen Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla iç kalede bulunan Diyarbakır Müzesinde; bu sene 18- 31 Mayıs tarihleri arasında 14 gün sürecek Müze Fest adıyla bir festival düzenleniyor.

muzeler-haftasi-festivalle-kutlanacak-2.jpg

Dokunabildiğimiz, bakabildiğimiz eserleriyle, insanları geçmişe, unutulmaz bir yolculuğa çıkaran müzeler, aynı zamanda tarihi ve kültürü de geleceğe taşıyor. Müzeler bir taraftan kentin hafızası rolünü oynarken, kimlik kazanmasında ise önemli bir işlev görüyor. Müzelerin başka bir rolü de, yerli ve yabancı turistlerin de çekim merkezi olmak.

Müze Fest adıyla kutlanıyor

Müzeler Günü dolayısıyla Tigris Haber'e konuşan Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, "Müzeler Günü geçmiş yıllarda da kutlandı. 2024 yılında biz bunu festival boyutuna taşıdık. 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla 18- 31 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır İçkalede Arkeoloji Müzesinde çeşitli etkinliklerimiz olacak. Müze Fest adıyla çok dolu dolu geçecek 22 etkinliğimiz olacak. Hem müzeler haftası, hem de bu etkinlikler müzemizin tanınırlığı ve etkinliği açısından çok değerlidir. Bu sayede müzemiz daha geniş kitlelere ulaşacaktır. 2023 yılı istatistiklerine baktığımız zaman 131 bin kişi müzemizi ziyaret etti. Düzenlediğimiz 2024 MüzeFest etkinliğiyle daha fazla ziyaretçi bekliyoruz" dedi.

muzeler-haftasi-festivalle-kutlanacak-1.jpg

Kentler açısından müzelerin önemi nedir?

Müzelerin, kentleri değiştiren ve dönüştüren çekim noktaları olduğuna dikkat çeken Gizligöl, "Müzeler bir kenti değiştiren, dönüştüren yerlerdir. Çünkü hem yerli hem de yabancı turist çektikleri için ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamaktadır. 2015 yılından sonra Diyarbakır Müzesi açıldıktan sonra Saray kapı ve Sur içinde ciddi bir değişim dönüşüm yaşandı. Bu değişim ve dönüşümün öncüsü de Diyarbakır Müzesidir. Müzeler bir kentin en dinamik, kenti ileriye taşıyan yerlerdir. Diyarbakır Müzesi de bu fonksiyonunu fazlasıyla yerine getirmektedir. Şu anda Diyarbakır'da turizminin en büyük lokasyonlarından biri İç Kaledir. Diyarbakır'ın tarihi geçmişini müzede görmek mümkündür. Diyarbakır dünyanın en eski kentlerinden biridir. 9 bin yıllık geçmişi olan bir kentten bahsediyoruz. Kentin tarihini de, 33 medeniyete ait izleri de Diyarbakır Müzesindeki teşhirlerde bulmak mümkündür. Bir halkın hafızasını sergilemek anlamında müzeler önemli yerlerdir. Çünkü hem insanlık tarihinin geçmişini ve kendi tarihlerini bu sayede öğrenebiliyorlar görebiliyorlar" diye konuştu.

muze.jpg

"Müzeler eğitim ve araştırma yuvalarıdır"

Müzelerin eğitim ve araştırma yuvası olduğunu savunan Gizligöl, "Kültür varlıklarıyla alakalı, tarih bilincini daha fazla öne çıkarmak için Müzeler aynı zamanda eğitim ve araştırma yuvalarıdır. Diyarbakır Müzesine çok sayıda öğretim, araştırmacı ve öğretmen gelip araştırma amacıyla ziyaret ediyor. Müzeler hem tarih bilincini vatandaşlarımıza öğretme hem de eğitim görevini yerine getirmektedir. Müzeler aynı zamanda turizm açısından da bulunmaz nimetlerdir. Kentin turizmine dolayısıyla da ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.