VİDEO - Diyarbakır hasırına hayat veren eller
Mahsum Kara
TİGRİS HABER - Kent genelinde sadece bir kaç atölyede üretimi yapılan 'Hasır' bileziği ustalarının sayısı gün geçtikçe azalıyor. 45 yıldır Sur ilçesinde bulunan atölyesinde hasır mesleğini sürdüren Şaban Şükrüoğlu, "Bu meslek benim hayatım. Elimden geldiğinde bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum" dedi.
Asırlardır herhangi bir teknolojik imkân kullanılmadan, tamamen el emeği göz nuruyla üretilen Diyarbakır'ın 'hasır' bileziği üretimini yapacak usta sayısı artık yok denecek kadar az. Diyarbakır Hasır Bileziğinin üretimi kent genelinde sadece birkaç atölyede yapılıyor.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan atölyesinde 45 yıldır Hasır bilezik üretimi yapan 60 yaşındaki Şaban Şükrüoğlu, mesleği ısrarla devam ettiren ustalardan. Hasır’ın Ermeni ustalardan miras kaldığını belirten Şükrüoğlu, gün geçtikçe Hasır işletmeciliğine olan ilginin azaldığını söyledi.
Bu mesleğe 45 yılımı verdim
8 yaşından itibaren baba mesleğini sürdürmeye çalıştığını ifade eden Şükrüoğlu, "Mesleğimiz el emeği ve bilgi birikim isteyen bir meslek. Hasır bileziği yapabilecek teknoloji yok. Hepsi el emeği göz nuruyla yapılıyor. Bende bu mesleğe 45 yılımı verdim. Elimden geldiğinde bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum. Bu mesleği Diyarbakır dışında yapacak kimse yoktur. Hasır üretimi sadece Diyarbakır'a özgü bir meslektir" diye konuştu.
El sanatlarına artık önem verilmiyor
Günümüzde el emeği isteyen sanatların birer birer kaybolduğunu belirten Şükrüoğlu, "İnsanlar artık el sanatlarını önem vermiyor. Çünkü bu tarz mesleklere artık sahip çıkan yok. Bir bileziği yapmak haftalar alabiliyor. Eskisi gibi insanlar artık sabırsız değil, beklemek istemiyorlar. Özelikle bu meslek için yetişecek birilerini bulmak artık çok zorlaştı. Ben tek başıma yıllardır bu işi yapıyorum. Bu meslek benim hayatım" dedi.
Mesleğe sahip çıkılmalı
Yetkililerin sanatkarlara sahip çıkması gerektiğini söyleyen Şükrüoğlu, "Bu meslekler bizim değerlerimiz. Buna benzer meslekleri devam ettiren ustalara sahip çıkılması lazım. Çünkü bu işleri yapan ustalar bırakırsa hasır mesleği yok olacak. Bizler elimizden geldiğince sürdürmeye çalışıyoruz, ama tek başımıza çok zorlanıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.