VİDEO - Coronavirüs Diyarbakır’da günü birlik çalışan işçileri de vurdu
ÖZEL HABER: YILMAZ YİGİTLER
Diyarbakır’da çoğu vatandaş geçimini sağlamak için günü birlik işlerde çalışıyor. Covid-19 salgını nedeniyle günü birlik iş bulmakta zorlanan vatandaşlar evlerine ekmek götüremiyor. Vatandaşlar salgın bitinceye kadar işkur programlarında yararlanmak istiyor. Gündüz saatlerinde işkur önünde toplanan kişilerin tek bir isteği var, kısa süreliğine de olsa iş bulup çalışmak.
“Salgından dollayı günlük iş yok”
İşkur önüne gelen vatandaşlardan biri 9 aydır işsiz olduğunu söyleyerek “İş için işkura geldim. Sürekli boş gidip geliyorum. Geçinmekte zorlanıyorum. Babamda rahatsız kanser iş bulmak gerekir. Geçimde zorluk çekiyoruz. Günlük işler yapıyordum. Salgından dolayı günlük işte yok. Ne yapmağımızı bilmiyoruz” dedi.
“Dışarıya çıkmadık mı? Evde aç kalırız”
Başka bir vatandaş ise sosyal sınıf ayrımına değinip Diyarbakır’da düşük geliri olan semtlerin dışarıda olduğunu söylüyor.
Vatandaş “Sosyal yardımlaşma yerleri kapalı. Sokakları görüyorsunuz millet aç. Belli elit kısımdan kimse dışarıda yok ama Bağlara gidin, Seyran tepe’ye gidip bakın genelde günlük çalışanlar mecbur dışarı çıkıp çalışmak zorunda. O gün dışarıya çıkmadı mı? Ne yapacak. Evde aç kalacak. Buna en kısa zamanda bir çözüm bulunmalı. Dışarıda günlük çalışan. Ssk’sı olmayan sigortasız olanları tespit edip yardım edilmeli” ifadelerini kullanıyor.
“İşsizlik maaşı için geldim. İşten çıkarıldım. Bu süreçte işsiz kalmak zor. Belki iş verirler. Olmazsa da işsizlik maaşı versinler”
Sokakta mendil satan bir vatantaşda da salgından dolayı mendil satamadığını vurgulayarak işkura iş için geldiğini söylüyor.
“4 ay önce İŞKUR’a ve valiliğe dilekçe verdim. İş arıyorum. Sokakta kalıyorum. 4 ay önce bana dediler iş bulduğumuzda sana haber vereceğiz. Ne ekmeğim var ne yatacak yerim var evde buldum kendime. Denetimdeydim devlete 1 yıl bedava çalıştım. Herkese para dağıttılar bana vermediler. Selpak satıyorum. Sabahları adliyenin orda, öğleden sonra ceylanlarda satıyordum. Artık günde bir paket mendil bile satamıyorum. Salgından dolayı satmama izin vermiyorlar” şeklinde konuştu.
Geçen yıl en yüksek işsizlik oranı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi
TÜİK'in, Türkiye'yi 12 bölgeye ayırarak yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 22,4 ile Güneydoğu Anadolu, en düşük bölge yüzde 8,4 ile Batı Karadeniz olarak belirlendi.
Türkiye'nin 26 bölgeye ayrıldığı istatistiklerde ise işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 30,9 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" oldu. Bunu yüzde 25,9 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" bölgesi takip etti. İşsizlik oranının en düşük olduğu bölge ise yüzde 7,6 ile "Kastamonu, Çankırı, Sinop" olarak kayıtlara geçti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.