VİDEO - Çömlekçilikle geçen bir ömür
Mümin Ağcakaya/İzmir
TİGRİS HABER - 17. Uluslararası İzmir Fuarında Avanos ve Çanakkale'den iki çömlek ustası Sinem Kınay ve Mustafa Uluak, birinin 30 diğerinin 35 yılı çömlekçilikle geçiyor. Hala da bu yok olmak üzere olan insanlığın en eski mesleğini yeni kuşaklara öğretmeye ve sevdirmeye çalışıyorlar.
Fuarda bir taraftan çömlek ten bazı küçük eşyalar yaparak fuarı gezmeye gelenlere bunun nasıl yapıldığını gösteriyorlar. Diğer taraftan meraklılara ellerinin seramiği dokunmasına müsaade ederek seramik çamuruyla temas etmesini sağlıyorlar. Çanakkale Belediyesi'nin Fuara katılım ekibiyle gelen Sinem hoca tam 30 yıldır bu işle uğraşıyor. 14 yaşında bir kere seramiğin çamuruna dokunduğunu artık bir daha vazgeçemediğini anlatıyor. Sinem Kınay lisede tanıştığı seramiği üniversite de devam ettiriyor ve seramik bölümünden mezun oluyor. Şimdi Çanakkale Belediyesi'nde, Çanakkale seramiklerini yaşatmak adına çalışmalarına devam ediyor. Öğrenmek isteyenlere belediyenin düzenlediği atölyelerde dersler veriyor.
Sinem hoca; 'Bir kere tanıştım ve bırakamadım. Çamurla uğraşmak keyifli ve insanı başka bir dünyaya götürüyor. Toprak ve kadın ikisi de üretken' diyor.
Avanos'u temsilen fuara katılan Mustafa Uluak ise 35 yıldır bu mesleğin içinde, çamurla uğraşmanın insanı rahatlattığını ve huzur verdiğini söyleyerek eski bir çömlekçi şairden şunu söylüyor; insan toprak ve sudan yaratıldığı için aslında hepimiz birer çömleğin dediğini aktarıyor.
İnsanlığın ilk mesleklerinden biri olan çömlekçiliğin insanların içecek veya yiyeceklerini muhafaza etmek için çeşitli kullanım kaplarının yapıldığını ve bu mesleğin babadan oğula, dededen toruna geçen bir meslek olarak günümüze kadar geldiğini ancak artık yok olmaya yüz tutmuş ve belki de bu mesleğin son temsilcileri içinde yer alacaklarını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.