VİDEO - Aktarlar: Satışlarımız yüzde 50 düştü
Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da kış ayının gelmesine sayılı günler kala aktarlar hazırlıklarını tamamladı. Aktarlar, vatandaşın tercih ettiği kış ayının vazgeçilmezi olan kış çayını tezgâhlarda görücüye çıkardı. Ancak, artan fiyatlar nedeniyle onlarda satış yapamamaktan şikâyetçi. Aktarlar, geçen yıla göre satışlarının yüzde elli oranında düştüğünü ifade ettiler.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte aktarlar müşterileri için hazırlık yapmaya başladı. Mevsim geçişlerinin korkulu rüyası gripten korunmak isteyen vatandaşlar, aktarlarda satılan çam kozalak macunu ve pekmezi, ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, adaçayı gibi bitkilere yoğun talep gösteriyor. Kaynatılarak içilen kış çayı, soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, balgam sökücü ve göğüs rahatlamasına iyi geliyor. Şimdiden aktarların yolunu tutan vatandaşlar, muhtemel kış hastalıkları için hazırlık yapıyor. Kış çayının içerisinde, zerdeçal, hibüsküs, kuşburnu, zencefil, kabuk tarçın, havlıcan ve ıhlamur karışımı yer alıyor. Karışım tezgâhlarda 20 ile 25 TL’den satılıyor.
Vatandaşların talebi üzerine kış çayı hazırlıklarını tamamlayan aktarlarla konuştuk, hazırlıklarını anlattılar.
Ne dediler?
Satışlarımız yüzde 50 düştü
Zamlardan dolayı aktarlarda istenilen hareketliliğin başlamadığını belirten Aktar Sadık Çetiner, “Her sene bu vakitlerde yoğunluk olurdu, ama şu an bir yoğunluk yaşamıyoruz. Satışlarımız yüzde 50 oranında düşmüş durumda. Şu an soğuk algınlığı için bir şey almak isteyen vatandaşın 150 ya da 200 TL harcaması gerekiyor. Soğuk algınlığı için genel olarak vatandaşlar ıhlamur ve hatmi çiçeği en çok aldıkları ürün oluyor. Diğer bir yandan soğuk algınlığı için vatandaşlara özel hazırladığımız karışık kış çayımız var. Vatandaşlarımıza en çok bunu tavsiye ediyoruz. Maliyetler artmasına rağmen biz elimizden geldiğince vatandaşların alabilmesi için uygun fiyatlara vermeye çalışıyoruz” dedi.
Bağışıklık için bitkisel çaylar şart
Soğuk algınlığı için vatandaşlara ilaç yerine bağışıklığı arttıracak bitkisel ürünler tavsiye eden Çetiner, “Genelde soğuk algınlığına ıhlamur iyi geliyor. Bağışıklık sistemine karşı karışık kış çayımızı tavsiye ediyoruz. Eskiden insanlar hepsini almaya çalışırdı, şimdi sadece içlerinden birini alabiliyor. Bitkisel ürünlerin fiyatları geçen senelere oranla oldukça yükseldi. Karışık kış çayımızı 20 TL’den satmaya çalışıyoruz. İnsanlara doktora gitmeden grip algınlığı ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri için doğa ve bitkisel çayları kullanmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Yoğunluğumuz bu aylarda artıyor
Soğukların başlaması ile birlikte insanların aktarlara ilgi gösterdiğini belirten Ahmet Kandemir ise şunları söyledi: “Özellikle kendi hazırladığımız karışık çayımız var, insanlar gelip bunu daha çok tercih ediyor. Bu aylar bizim en yoğun olduğumuz zamanlar oluyor. Ama fiyatlar geçen yıla oranla yüksek, geçen sene 15 liraya sattığımız kış çaylarını bugün 50 liraya satıyoruz. Soğuk algınlığı için vatandaşlara bitkisel ürünleri ve yaptığımız karışım kış çaylarını tavsiye ediyorum” dedi.
Soğuklara karşı bir diğer yöntem ise, cadde başlarında satılan sıkılmış nar ve portakal suları ise vatandaşların bir diğer tercihi. Diyarbakır’ın Gazi Caddesi’nde ise, taze sıkılmış meyve sularının bir bardağı 20 TL’den satılıyor.
İlaçlar yerine doğal vitamin tercih edilsin
Kış aylarında vatandaşların bağışıklıkları için sıkılmış taze meyve sularında bulunan vitaminlere ihtiyacı olduğunu söyleyen Esnaf Cumali Güneş, “İnsanlar gelip sağlıkları için sıkılmış meyve sularını içiyor. Bu sene ekonomik krizden dolayı satışlarımız düştü. Soğuk almak isteyenlere tek diyeceğim ilaçlara verecekleri parayı gelsinler doğal vitamine versinler” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.