VİDEO - Açıklanan mısır fiyatları çiftçiyi isyan noktasına getirdi
Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Çiftçilerin merakla beklediği mısır fiyatlarının açıklanması hayal kırıklığına neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun geçen yıl ton başına 5 bin 700 TL olarak açıkladığı Mısır’ın bu yıl ton başına 6 bin lira olarak açıklamasının ardından morali bozulan çiftçiler, girdi maliyetinin çok altında verilen bu fiyatın kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakır’da Yaklaşık 350 bin dönüm arazide mısır üretimi yapıldığını, çiftçinin çok zor durumda olduğunu söyledi.
Akaryakıta yapılan zam Mısır içinde yapılsın
TMO tarafından belirlenen mısır alım fiyatının çiftçilerde hayal kırıklığı yarattığını söyleyen İskenderoğlu, “TMO geçen yıl mısır alım fiyatını ton başı 5 bin 700 TL olarak açıklamıştı, bu yıl için ise yüzde 5 oranında bir zam yaparak, ton başı 6 bin TL olarak açıkladı. Verilen bu rakam çok komik ve hiçbir üreticiyi memnun etmemiştir. Çiftçinin girdi maliyetleri geçen yıla oranla yüzde yüz artmış durumda. Geçen yıl bir torba mısır tohumunun maliyeti 450 liraydı, bugün bin 150 liraya yükselmiş, mazotun litresi ise 19 TL’den 40 TL’ye yükselmiş. Bu fiyat çiftçileri tatmin etmemiştir. Şu anda dönüm başına mısırın maliyeti 8 bin 557 TL. Hal böyle olunca belirlenen mısır fiyatını kabul etmiyoruz. Verilen rakam girdi maliyetinin çok altında. Mazot ve gübreye yapılan zamanların mısır alın fiyatları içinde yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Acil fiyat değişikliğine gidilsin
Belirlenen fiyatlardan dolayı çiftçilerin üretimi bırakmak zorunda kalacağını ifade eden İskenderoğlu, şöyle dedi; “Enflasyonda yüzde yüz bir atış varken çiftçilere reva görülen bu fiyatı kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizim bu sene için ton başı en az 8 bin 500 ile 9 bin TL arasında bir fiyat beklentimiz vardı. Elektrik, mazot, su ve gübre fiyatlarındaki artışa bakıldığında üreticiler gerçekten zor durumda. Hükümetin acil olarak fiyat değişikliğine giderek çiftçinin, üreticinin yanında olduğunu göstermesi gerekmektedir.”
Böyle devam ederse üretimi bırakacağız
500 dönümlük arazisinde mısır üretimi yapan Hamza Özateş, “Üretici olarak enflasyona karşı eziliyoruz. Üretimde kullandığımız bütün ürünlere yüzde yüz zam yapılırken, çiftçinin malı ise yüzde 5 artıyor. Böyle devam ederse bu işi bırakacağız. Kazancım masraflarımı karşılamıyor. Ben üretime harcadığım parayı nereye yatırsam kazanırdım. Çiftçilerin yanında olsunlar, yoksa üreticiliği bırakmak zorunda kalacağız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.