'Toprağın tapusu değerlendirirsen senin, yoksa...

'Toprağın tapusu değerlendirirsen senin, yoksa...
'Toprağın tapusu değerlendirirsen senin, yoksa...

 

184 ovayı tarımsal sit alanı ilan edeceklerini belirten Tarım Bakanı Faruk Çelik, "Ekilmedik bir karış yer bırakmayacağız. Toprağın mülkiyeti benim diye bir şey yok. Tapusu değerlendirdiğin sürece senin. Yoksa 79 milyonun malıdır" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Şu an Türkiye'de 184 ova belirledik. Yağmadan kurtardığımız ovalarımızdan 184'ünü tarımsal sit alanı ilan edeceğiz, ekilmedik bir karış yer bırakmayacağız. Topraktan silahlar falan değil, topraktan bereketin fışkırması için bu çalışmaları yoğunlaştıracağız.

 

Yem desteklerimiz var ve önümüzdeki dönemde açıklayacağımız Milli Tarım Politikası çerçevesinde, özellikle hayvancılıkla ilgili yaklaşık 25 ili yetiştirici bölgesi ilan edeceğiz ve kendimiz üretmek adına buralarda her türlü desteği sağlayacağız" dedi.

Çelik, gıdanın temel kaynağının toprak olduğuna dikkati çekerek, üzerinde tarım yapılan her karış toprağın milli bir servet olduğunu, bakanlık olarak ekilmedik bir karış toprak bırakmayacaklarını öne sürdü.

 

'GIDA ENFLASYONUNUN BAKANLIKLA İLGİSİ YOK'

Çelik, "Mülkiyeti benim diye bir şey yok. Tapusu değerlendirdiğin sürece senin. Değerlendirmiyorsanız bu 79 milyonun malıdır. Bir karış dahi toprak olsa, bunun üretime kazandırılması konusunda yasal düzenlemeyi parlamentoya getireceğimizi.

Başbakanlığa gönderdiğimizi belirtmek istiyorum" dedi. Gıda enflasyonunun Tarım Bakanlığı ile ilgisi olmadığını belirten Çelik, dün itibarıyla Antalya'da karpuzun kilosunun üreticide 32 kuruş, markette 1 lira, domatesin fiyatının üreticide 1.5 lira markette 4 lira olduğunu söyledi. Çelik, "Meyve sebzede arz açığımız söz konusu değil ancak tarladan sofraya gelirken oluşan zincir halkalarının fazlalığı veya ilgili kâr marjları fiyatları üreticinin elindeki noktadan neredeyse üç misli noktaya taşıyor" diye konuştu.

"SANAYİ STRATEJİSİ ŞART"

Gıda sanayiinde dijital dönüşümün sektörün katma değerine potansiyel katkısının yüzde 10 olduğunu kaydeden TÜSİAD Başkanı Başaran Symes, "Sektörün rekabet gücünün artırılması hedefiyle belirlenmiş bir gıda sanayii stratejisi oluşturmalıyız" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.