Tarancı vurulduğu yerde anıldı
Aziz FİDANCI
Diyarbakır’da 20 Kasım 1992'de dergi bürosundan çıktığı sırada Bağlar'da kontra kimliği belirsiz kişilerce öldürülen Namık Tarancı, Evrensel Gazetesi, Hayat Televizyonu ve Emek Partisi Diyarbakır İl Örgütü tarafından vurulduğu noktada anıldı. Anmaya, Yazar Şeyhmus Diken, SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ramazan Kaval, Devrimci 78’liler Derneği yöneticileri, Evrensel gazetesi, Hayat Televizyonu emekçileri ile Emek Partisi (EMEP) üye ve yöneticileri katıldı. “Beyaz Torosçulardan, AKtorosçulara baskı, sansür, kurşun, kayyum ve tutuklamalar devam ediyor. Özgür Basın Susturulamaz” yazılı pankart açılan anmada, yaşamını yitiren gazeteciler ve Tarancı şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
‘GAZETECİLERİ ÖLDÜREN KONTRA GÜÇLERİ AKP SALIVERDİ’
Burada konuşan Evrensel gazetesi Yazarı Yusuf Karataş, Namık Tarancı’nın, 23 yıl önce bugün kontra güçler tarafından katledildiğini, aynı dönem onun gibi halka gerçekleri ulaştırma mücadelesi içinde olan Ape Musa’dan Hafız Akdemir ve Ferhat Tepe ve Yahya Orhan’a kadar birçok özgür basın emekçisinin katledildiğini hatırlattı. Gazetecileri anan Karataş, “Birçok gazeteci arkadaşımızı katleden JİTEM’ciler ve kontra güçler AKP iktidarı döneminde ya salıverildiler ya da son Temizöz davasında olduğu gibi aklandılar.‘JİTEM onları öldürüyordu, kelepçeye şükretsinler’ diyen AKP zihniyetinin medya üzerindeki baskılar konusunda 90’lı yılları aratmadığı bir dönemden geçiyoruz. Soru sorduğu için vali tarafından gözaltına alınan, haber izlerken polis tarafından kafasına silah dayanan, cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanan, IŞİD destekçileri tarafından kafası kesilmekle tehdit edilen gazeteciler, hükümete muhalefet etme gerekçesiyle kayyuma devredilen, Türksattan çıkartılan medya organları bugün o dönemi aratmadığını gösteriyor” diye konuştu. 7 Haziran seçimlerinden sonra Hükümet sözcüsü Arınç’ın, gazetemiz Evrensel ve Özgür Gündem’i hedef gösterdiğini hatırlatan Karataş, “Hükümetin tetikçisi medya organlarından Sabah, İMC ve Özgür Gündem'i hedef gösteriyor. Çünkü halka karşı yürüttükleri kirli savaşı kimse görmesin, duymasın istiyorlar.
‘DİYARBAKIR’DA YETİŞMİŞ EDEBLİ VE EDEBİ BİR KAPTAN’DI’
Karataş’ın ardından Tarancı’yı anan Yazar Şeyhmus Diken de, Tarancı’nın Diyarbakır’da yetişmiş değerli bir insan olduğunu belirterek "Diyarbakır’ın sadece siyasi kimliği yok. Edepli ve edebi bir kimliği de var. Namık Tarancı o kimlikten gelen bir kaptandı. Faili meçhul ama biz failleri biliyoruz “dedi. Diken, Tarancı’nın anısına, “Sevdamıza prangalar vurulmaz” adlı kitabından şiirlerini okudu.
Konuşmaların ardından Tarancı’nın vurulduğu noktaya karanfiller bırakıldı. Evrensel gazetesi ve Hayat Televizyonu emekçileri de anmada, “Kaptan’ın kalemini yere düşüremediler. Bizler yazmaya devam ediyoruz. Onu yaşatmaya devam edeceğiz. Bugün varlığımızla da gerçeğe kurşun işlemediğini bir kez daha göstermiş olduk” dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.