Suya atlamadan önce bir kez daha düşünün
Sığ suya atlama olayı, en çok 12-25 yaş arası genç erkeklerde görülüyor.
Central Hospital’dan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. A. Şahap Demirboğan sığ suya atlamanın tehlikeli ve dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olduğunu söylüyor.
Sığ suya balıklama atlayışlar boyun kırıklarına yol açabilir. Kırılma sonucu omurilikte zedelenme, ezilme, kesilme olabildiği gibi omuriliğin beyine yakın üst kısımlarında ani şişme oluşabilir. Solunum merkezi omuriliğin ani şişmesi yüzünden etkilendiğinden boğulma yaşanır. Kişi boğulmaktan kurtulsa dahi bu defa da felç olma riski ile karşı karşıya kalır. Sığ sulara atlamak omurilik felcine sebep olabilir ve bu vakaların büyük bir kısmı kafa travması da geçirdiğinden maalesef ölümle sonuçlanır.
En çok genç erkeklerde görülüyor!
Sığ suya atlama vakalarının, 12-25 yaş arasındaki genç erkeklerde görülmesinin başlıca sebebi, o yaş grubundaki erkeklerin balıklama atlamayı genellikle cesaret gerektiren bir davranış ve bir güç göstergesi olarak görmelerinden kaynaklanıyor. Sığ suya balıklama atlama sonucu oluşan kazaların büyük çoğunluğunda kısmi veya tam felç görülüyor.
Özellikle kafa üstü suya atlandığında; boyun omurlarında kırılma ve omurilikte ezilmeler oluşuyor. Boyundaki kırılma sonrasında ise eller, kollar ve bacaklar felçli hale geliyor. Sonrasında ise idrarı tutamama başlıyor ve kişi bağırsak kontrolünü de yapamıyor. Gelişen teknoloji sayesinde kırılan omurganın tamiri yapılabilir ancak omurilikteki hasarın tamiri hiçbir ilaçla ve kök hücre aşılarıyla telafi edilemez. Bu sebeple bu tür kazaların en aza indirilmesi için ciddi önlemlerin alınması gerekiyor.
Bu kazaların yaşanmaması için yapılacak en önemli adımlardan biri de uyarı levhalarıdır. Ne yazık ki ülkemizde birçok sahilde uyarı levhaları bulunmuyor. Bu sebeple suya girmeden önce çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca sığ sulara balıklama atlama sonucu yaralanan hastaya yapılacak ilk müdahale konusunda toplumumuz eğitimli değil. Mutlaka bu vakalarda insanlar bilinçlendirilmeli ve gerekli eğitimler verilmelidir. Özellik de benzer vakaların sık yaşandığı ya da yaşanabileceği riskli bölgelerde, profesyonel cankurtaranlar bulundurulmalıdır.ı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.