Şubat ayı neden 4 yılda bir 29 çeker?
TİGRİS HABER - Şubat ayının 29 çekmesinin sebebi, "artık yıl" adı verilen özel bir durumdur. Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüşünü tamamlaması yaklaşık olarak 365.25 gün sürer. Bu nedenle, her dört yılda bir 366 gün olan bir yıla ihtiyaç duyulur. Bu ek gün, 29 Şubat olarak adlandırılan bir gün olarak eklenir. Bu durum, dünya takvimi olan Gregoryen takviminde uygulanır ve 4'e tam bölünebilen yıllarda artık yıl ilan edilir. Bu eklenen gün, takvimin mevsimlere daha iyi uymasını sağlar ve bir sonraki yıla yetişmesi gereken ek saatleri telafi eder.
Peki neden başka bir ay değil de Şubat? Bunun cevabı ise Milattan önce birinci yüz yıla uzanıyor. Romalı lider Jül Sezar, gök bilimcilere Roma takvimini geliştirme görevini verdi. Roma takvimi 355 günden oluşuyordu ve her iki yılda bir 22 günlük fazladan bir ay yaşanıyordu. Takvimin mevsimlerle uyumu bütünüyle bozulmuştu.
Sezar'ın emriyle hazırlanan takvimde bir yıl 365 gün olarak belirlendi; birkaç saatlik fazlalık da dört yılda bir, bir gün olarak eklenmeye başladı. Böylelikle "artık yıl" doğmuş oldu. Ancak o zamanlar Şubat normalde 29, artık yıllarda 30 gün çekiyordu. Ağustos ise 30 gündü.
Tarihçilere göre yeni Roma İmparatorluğu'nun başına geçen ve Jül Sezar kadar önemli olmak isteyen Augustus uzun bir aya kendi isminin verilmesini istedi. Çünkü Jül Sezar'ın adını taşıyan July - Temmuz 31 gündü. Bunun üzerine şubat bir gün kısaltılarak, Ağustos ayına bir gün daha eklendi.
Eğer takvimlerde bu ayarlama yapılmamış olsaydı, mevsimler kaymaya başlardı. 700’lık bir döngü içinde Kuzey Yarımküre’de yaz, Haziran yerine Aralık’ta başlar hale gelirdi.
Bazı kültürlerde artık gün kötü şansla özdeşleştiriliyor. Yunanistan’da geleneksel olarak artık yılda evlenmek tavsiye edilmiyor. Özellikle de artık gün yani 29 Şubat’ta. Bazıları artık yılda yapılan evliliklerin boşanma ile sonuçlanacağına inanıyor.
İskoçya’da da artık günde cadıların kötülük yapmak için bir araya geldiğine inanılıyor. Bazı İskoçlar, 29 Şubat’ta doğum yapmanın halen kötü şans getirdiğine inanıyor. Bazı diğer kültürlerde ise o gün doğmak aksine iyi şansla özdeşleştiriliyor. Bazı astronomlar eğer doğum gününüz, artık güne denk gelirse, özel bir yeteneğiniz olacağına inanıyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.