Sonbahar Alerji Tehlikesi: Polenler, Küf ve Ev Tozu Sağlığınızı Tehdit Ediyor!

Sonbahar Alerji Tehlikesi: Polenler, Küf ve Ev Tozu Sağlığınızı Tehdit Ediyor!
Sonbahar mevsimi, alerjik hastalıklarda artışa neden olabiliyor. Medicana Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kaplan, sonbahar aylarında polen, küf ve ev tozu akarlarının alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğini belirtti.

TİGRİS HABER - İlkbahar ve yaz aylarının sona ermesine rağmen, öksürük, geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi şikayetlerin devam edebileceğini hatta şiddetlenebileceğini vurgulayan Kaplan, özellikle rüzgarlı havaların polenlerin taşınmasına yol açtığını söyledi.

Sonbaharda alerjiye sebep olan faktörler arasında küf mantarları, ev tozları ve yabani ot polenlerinin artışı gösteriliyor. Dr. Kaplan, rutubet ve rüzgarın alerji semptomlarını artırabileceğini, polenlerin rüzgarla taşındığını ve bazı mantar sporlarının çürümüş bitki kalıntıları üzerinde gelişebileceğini ifade etti. Ayrıca, yaşam alanlarında rutubetin artması, akarların ve küflerin üremesi için uygun bir ortam sağlıyor.

Alerjilere Karşı Korunma Önerileri

Alerjik rinit ve astım gibi rahatsızlıkları olan bireylerin, sonbaharda dış ortamlarda yapacakları aktiviteleri dikkatlice planlaması gerektiğini belirten Dr. Kaplan, özellikle sabah saatlerinde ve rüzgarlı günlerde dışarı çıkmaktan kaçınılmasını tavsiye etti. Ayrıca, eve gelindiğinde kıyafetlerin değiştirilmesi ve duş alınmasının, alerjenlerden korunma konusunda etkili olacağını söyledi.

İç mekanlarda polen ve mantar sporlarından korunmak için pencerelerin kapalı tutulması ve ortamın düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda küf oluşumuna karşı dikkatli olunmalı, bu alanlar sık sık temizlenmelidir. Dr. Kaplan, havalandırma sistemlerinin düzenli bakımının yapılmasının da alerjenlerden korunmada önemli olduğunu belirtti.

Sonbahar alerjileri, kişiden kişiye farklılık gösterir. Burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kaşıntı ve kızarma gibi belirtiler sıkça görülmektedir. Alerjisi olan bireylerin belirtileri hafifletmek için önerilen önlemleri almaları, sonbahar mevsimini daha rahat geçirmelerine yardımcı olabilir.Sonbahar Alerjileri İçin Tavsiyeler:

  • Sabah saatlerinde ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçının.
  • Eve geldikten sonra kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın.
  • Yaşam alanlarınızdaki rutubeti azaltın, özellikle banyo ve mutfakta küfe dikkat edin.
  • Alerjik reaksiyonları en aza indirmek için polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapalı alanlarda spor yapmayı tercih edin.

Bu öneriler, sonbahar alerjilerinden korunmanıza yardımcı olabilir.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.