Sepsis: Bilinç Eksikliği Ölümleri 80% Artırıyor - Ciddi Belirtilere Dikkat!

Sepsis: Bilinç Eksikliği Ölümleri 80% Artırıyor - Ciddi Belirtilere Dikkat!
Sepsis, ciddi enfeksiyonlara vücudun abartılı yanıtı sonucu organlarda işlev bozukluğu ile seyreden ölümcül bir hastalıktır. Ancak, sepsisin ciddiyeti hakkında halk arasında yeterli bilgi bulunmadığından sepsise bağlı ölüm oranlarının artmasına yol açıyor

TİGRİS HABER - Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, bu konuda vatandaşları bilinçlendirme çağrısında bulundu.

Sepsisin Belirtileri ve Erken Tanı

Dr. Benli, sepsisin her enfeksiyonun sonucu olmadığını vurgulayarak şu semptomlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti: “Ateş, üşüme ve titreme, bilinç bulanıklığı, solunum sıkıntısı, kalp hızında artma ve idrar çıkışında azalma gibi belirtiler sepsisi düşündürebilir. Bu semptomları yaşayan kişilerin derhal en yakın sağlık merkezine başvurması gerekmektedir.”

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 2-3 saniyede bir insan sepsis nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sepsisin ölüm oranları yüzde 80'e kadar çıkabilmektedir, ancak hastanelere hızlı başvuru, hızlı tanı ve tedavi bu oranları yüzde 20'ye kadar düşürebilmektedir. “İlk etapta yapılacak tetkikler ve kültürler sonrasında hızlıca sıvı deplasmanı ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin başlanması ölüm oranlarını ciddi şekilde düşürebilmektedir” diyen Dr. Benli, hızlı müdahalenin önemine dikkat çekti.

Yaş ve Risk Faktörleri

Sepsis, her yaş grubundan insanı etkileyebilse de, bir yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşlar için daha ciddi bir risk taşıyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde, şeker hastalığı, alkol kullanımı ve HIV gibi immün sistemi baskılayan hastalıklar riski artırıyor.

Sepsisi Önlemenin Yolları

Dr. Benli, sepsisi önlemenin en önemli yollarının aşılanma ve temel hijyen kurallarına uyum olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, antibiyotik seçimlerinde akılcı ilaç kullanımının önemini belirterek, geniş spektrumlu antibiyotiklerin doğru endikasyonlarla kullanılmasının sepsis yönetiminde kritik olduğunu ifade etti.

Hastaneye Başvuruda Gecikme Ölümleri Artırıyor

Sepsis konusunda halkın bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Benli, “Halkımız sepsisin ciddiyetinin farkında değil ve bu nedenle hastane başvurularında gecikmeler yaşanıyor. Kalp krizi veya inme gibi diğer acil durumlarda hastalar hızla hastaneye başvururken, sepsisin ciddiyetinin bilinmemesi başvuruları geciktirmekte ve bu da ölüm oranlarının artmasına yol açmaktadır” dedi.

Sepsisin ciddiyeti hakkında bilgi sahibi olmak ve erken müdahale, hayat kurtarıcı olabilir. Sepsis hakkında daha fazla bilgi edinmek ve belirtiler konusunda farkındalık geliştirmek için sağlık uzmanlarına başvurmak önemlidir.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.