Saray'ın kadınları ne istediğini biliyor
2014 yerel seçimleri ile Saray Belediyesi Eş Başkanlığı'na seçilen Zilan Aldatmaz, 30 yıl boyunca iktidarın elinde olan, ancak tek çivi çakılmayan ve kadının adının dahi olmadığı ilçeye, çalışmaları ile kadın rengini katıyor. 30 yıllık belediyecilikte bir kadını bile çalıştırmayan sistem ve iktidar partilerinin aksine eş başkanlığa gelen Aldatmaz'ın ilk işi belediyeye kadın personel almak oldu. Eş başkanlığa geldiğinden bugüne yaşadıklarını anlatan Aldatmaz, çalışmalarını daha çok halkın özellikle kadınların taleplerine göre yürüttüklerini ifade etti.
'30 yıllık bir belediye ama bir kanalizasyonu bile yapılmamış'
Büyükşehir yasası ile 29 mahalleye ve 24 bin nüfusa hizmet götürdüklerini belirten Aldatmaz, ilk olarak para stoklayıp hizmet üretecek araçlar aldıklarını ifade etti. Saray'ın en büyük probleminin kanalizasyon sorunu olduğunu dile getiren Aldatmaz, "Neredeyse 30 yıllık bir belediye ama bir metre dahi kanalizasyonu olmayan, alt yapısı olmayan bir ilçe. Bunun için birçok çalışmalarımız aksıyor. Mayıs ayı itibari ile kanalizasyon çalışmalarımız başlayacak. Yine 40 dönümlük bir arazi üzerine yapılması planlanan bir park projemiz var. Yaz aylarında faaliyete girecek. Hiçbir ticari kar gütmeyen ve herkese hitap edecek, herkesin kendini bulabileceği bir alan olacak. İçersinde tiyatro alanı, sinema salonu, çocukların oynayabileceği oyun alanı, gençlere yönelik spor faaliyetlerinin yapıldığı bir yer olacak. Yine 5 dönümlük, içerisinde mezbahanesinden tutalım kapalı alanlara ahırlara kadar her şeyin bulunduğu bir hayvan pazarı yapılacak" şeklinde ifade etti.
'Saray'ı bir kadın ilçesine dönüştürmek mümkün'
Van'da meclis üyeleri ve kadın eş başkanlar ile birlikte 76 kadın seçilmişin olduğunu, bu yüzden Van'ın ve ilçelerinin kadın kentini yaratması gerektiğini ifade eden Aldatmaz, "Kadın kenti dediğimiz zaman 'kadın figürü mü koyacaksınız ya da kenti mor rengine mi boyayacaksınız' diyorlar. Bir kente girdiğiniz zaman orada kadınların yaşadığını hissedebilmek gerekiyor. Maalesef mimarlarımız, müdürlerimiz, şeflerimiz hep erkektir. Bundan dolayı sizin kente yaptığınız kaldırımın yüksekliği bile o şeften, o mühendisten kaynaklı erkeğe göre yapılıyor. Dezavantajlı gruplar, çocuklar, kadınlar düşünülerek yapılmıyor. Bir erkeği düşünün kaldırım kenarını yaptığı zaman 10-20 santimetre uzunluğunda yapabiliyor. Çünkü kendisi rahat yürüyebiliyor. Ama etek giyen bir kadını düşünmez ya da yaşlı bir kadını düşünmez. Ama bir kadın mimar bütün dezavantajları gördüğü için daha ince düşünebiliyor. Kadın kenti derken kadındaki o duyguyu, o hissi, o estetiği şehre yansıtmaktır. Bunu Saray'da da yapmak için hiçbir engel yok. Kadın mimarlarla çalıştıktan sonra kadınlardan ve meclislerden gelecek taleple onların istekleri doğrultusunda Saray'ı da bir kadın ilçesine dönüştürmek gayet mümkündür" dedi.
İlk iş kadın personel almak oldu
Seçilmiş olarak ilk belediyeye geldiklerinde 27 personelin olduğunu, ancak 27'sinin de erkek olduğunu belirten Aldatmaz, "İlk gittiğim zaman bana nasıl davranacaklarını bilmiyorlardı. Onlara göre sırf kadın temsiliyeti olsun, erkeğin yanına yedek olsun diye öylesine verilmişim gibi düşünüyorlardı. Ama gittikten sonra, oraya sadece kadın olmaktan kaynaklı gönderilmediğimizi, her türlü kararda kadının fikrini yansıttığımızı gördükten sonra bakış açıları değişti. Daha sonra 4 kadın personel alımı yaptık. İlk defa Saray Belediyesi'nde kadın çalışanlar oldu. Şu anda 3 kadın meclis üyesi, 4 personel ve benle birlikte 8 kadın çalışan var. Sayı olarak çok az ama niteliği arttırabiliriz" dedi.Meltem Oktay / Yüksel Diker(Diha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.