Sapan: Tarih hafızamızın silinmesine izin vermeyeceğiz

Sapan: Tarih hafızamızın silinmesine izin vermeyeceğiz
Sapan: Tarih hafızamızın silinmesine izin vermeyeceğiz

AMED Ekoloji platformunun Hewsel bahçeleri ve sur içi tarih hazinelerinin talan edilmesine karşı düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Diyarbakır Milletvekili adayı Naci Sapan, ‘Bütün baskılara rağmen tarih hafızamızın silinmek istenmesine, silinmesine izin vermeyeceğiz’ dedi.

 

Diyarbakır’da bir araya gelen Amed Ekoloji Derneği, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Mimarlar Odası, Diyarbakır Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası, Dicle Nehri kenarında bulunan Hevsel bahçelerinde yaşanan ağaç katliamına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan ortak açıklamanın ardından CHP Diyarbakır Milletvekili adayı Naci Sapan bir açıklama yaptı.

Basın toplantısından sonra söz alan Sapan, şunları söyledi; “Sur bölgesinde doğan büyüyen bir kentli olarak Amed ekoloji platformunun bu bölge ile ilgili duyarlılığı ve sahiplenmesini saygı ile karşılıyor, bu konuda yapacakları çalışmaları yürekten destekliyoruz. Bir kentli olarak sur içindeki yıkımları ve Hewsel bahçelerindeki uygulamaları gördükçe içimiz sızlıyor. Hewsel’deki modern yapılaşma planı ile sur’un tarihini birbirinden ayırmak ve hiçleştirmek istiyorlar. Yani tarih hafızamızı silmek istiyorlar. Kentimizi ve tarihimizi savunmak için çok az sayıda olsak bile ruhumuzla, bedenimizle buna karşı mücadele edebilecek gücümüz var. Biz savunursak bize destek vereceklerin sayısının artacağını, yanımızda yer alacaklarını çok iyi biliyoruz’’ dedi.

 

Kentimizi, tarihimizi savunmak görevimizdir

Sur ve Hewsel bahçeleri havzasının UNESCO dünya kültür mirası listesinde olmasına rağmen, sorumsuz bir anlayış buraları talan etme konusunda geri adım atmadığını, fütursuzca tarihi değerleri yok etmenin planları yaptığını sözlerine ekleyen Sapan, “UNESCO’yu dünya mirası ilan ettiği alanlara sahip çıkması için yoğun çağrılar yapmalıyız. Onlarda bu sorumsuzlara karşı sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Bugünler biter uluslar arası hukuk devreye girer, tarih hafızamızı silmek isteyen bu güruh uluslar arası mahkemelerde yargılanır. Ben buna inanıyorum ki, insan ve tarih katledenler bir gün bunun hesabını verecekler. O nedenle yılmadan kentimizi ve tarihimizi savunmalıyız. Biz yılmazsak tarihi katletmek isteyenler mutlaka yılacak ve geri adım atacaklardır. On gözlü köprüdeki gözlerin dolgusunda geri adım attıkları gibi örnekler bizi daha fazla kamçılamalıdır. İçimizi sızlatmalarına izin vermeyelim’’ dedi.   

Haber: Ali VURANEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.