Petrol başkentinin 41 yıllık tanığı gazete
TİGRİS HABER - Petrol kenti Batman’ın ilk günlük gazetesi olan Batman Çağdaş, 11.553 sayısıyla 41’inci yayın yılına ‘merhaba’ dedi. Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, Batmanlı okurların 41 yıldır yanlarında olduğunu belirterek; “Batmanlı okurlarımızla güçlüyüz. Kentin sesi, gözü ve kulağıyız. 41 kere maşallah” dedi.
PETROL’LE DEĞİŞEN KADER
Dicle nehrinin kolları olan Garzan ile Batman çaylarının havzasında bulunan Kürtçe ismi Êlih olan ancak Türkçe ise Iluh denilen köyün kaderi Raman dağlarında 1940 yılında petrol bulunmasıyla bir anda değişti. Petrol nedeniyle 1944 yılında Haydarpaşa-Kurtalan demiryolu hattına kavuşan Batman, 1957 yılında ilçe oldu. Bu tarihten sonra Petrol kenti olarak anılan Batman, bu özelliği nedeniyle bölgenin birçok il ve ilçesinden göç alarak bölgenin en hızlı gelişen ilçelerinden biri oldu. 1990 yılına kadar Siirt’e bağlı bir ilçe olan Batman, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Beşiri, Kozluk ve Sason ilçeleri Siirt'ten, Hasankeyf ve Gercüş ilçeleri ise Mardin'den alınıp merkez'e bağlanarak Türkiye'nin 72. İl’i oldu.
KENTİN POPÜLER GAZETESİ
Güneş, Hürriyet ve devamında da Doğan Haber Ajansı’nda görev yaparken 1980’lerin başından günümüze kadar gazeteci olarak gelişmeleri takip etmek amacıyla sık sık gittiğim yerlerden biridir Batman.
Batman’a her gittiğimde ilk uğrak yerim Batman muhabirimiz olan gazeteci arkadaşım Arif Arslan yönetimindeki Batman Çağdaş Gazetesi olmuştur. Tabii kentteki diğer gazeteci arkadaşlarında bir çoğunu yakından tanırım. Onlar da beni tanır.
Batman’a ilçeyken 1980’lerin ortalarında ilk kez gittiğimde dikkatimi çeken şeylerden biri yerel medyanın gerek halk arasında ve gerekse kamu kurum ve kuruluşlarındaki etkisi ve popülerliğiydi. Batman’a her gittiğimde uğradığım Batman Çağdaş Gazetesi, sabah erken saatlerde abonelerine ulaştırıldıktan sonra gazetenin sayfaları bu kez gazete merkezinin camına yapıştırılırdı. Sabah işine giden vatandaşlar da bunu bildiğinden sabah erkenden Batman Çağdaş Gazetesi’nin önünde mola verir, camdaki gazete sayfalarını okuyarak Batman, Türkiye ve Dünya’daki gelişmeleri takip ediyordu. Sabah sabah gazete merkezinin önünde bu insanları görünce bayağı şaşırmıştım. Aslında bu durum kentteki insanların memleket meselelerine olan duyarlılığını da gösteriyordu.
BATMAN DOĞUŞ’TAN, BATMAN ÇAĞDAŞ’A…
“Kara Elmas” ta denilen Petrol kenti Batman’ın tam 41 yıldır tarihine tanıklık eden bir gazete olan Batman Çağdaş, aslında 1980 yılına kadar yayın yapan Batman Doğuş gazetesinin de devamı niteliğinde diyebiliriz. Batman Doğuş’un kurucusu merhum Enver Arslan’dır. Gazetenin muhabirliğini ise kardeşi Arif Arslan yapıyordu.
12 Eylül 1980 askeri darbesinden ülkedeki birçok gazete ve dergi gibi Batman Doğuş gazetesi de nasibini almış. Vatandaşın sorunlarını gazete sayfalarına yansıtan, kentin gözü kulağı durumunda olduğu için hayli popüler olan Batman Doğuş Gazetesi’nin bu özelliği 1980 yılındaki darbecileri çok rahatsız etmiş olacak ki, gazeteyi kapatıyorlar. Batman bu nedenle 3 yıl boyunca yerel gazeteden mahrum kalıyor.
Ancak gazeteci Enver Arslan, gazetecilik sevdasından vazgeçmiyor. Darbeden 3 yıl sonra Batman’ı yeni bir günlük yerel gazeteye kavuşturmak için tekrardan kolları sıvıyor. 1983 yılında günlük Batman Çağdaş ismiyle yerel bir gazete açabilmek için Siirt’teki yetkililere başvuran Enver Arslan, başvurunun kabulü için bir yıl boyunca bekletildikten sonra gazeteyi açması için onay veriliyor. 1992 yılında Enver Arslan’ın elim bir trafik kazasında yaşamını yitirmesinden sonra Batman Çağdaş Gazetesi’nin bütün yükü kardeşi Arif Arslan’ın üzerine kalıyor.
BATMAN’IN 41 YILLIK TANIĞI
Batman’ın sorunlarının gündeme getirilmesi ve çözüm bulunması konusunda önemli bir yere sahip olan Batman Çağdaş Gazetesi, yayın hayatının 41.yılına girmiş. Batman Çağdaş gazetesi, yönetim, muhabir ve yazar kadrosuyla kurulduğu günden beri çok önemli haberlere imza attı. Benim bildiğim şimdiye kadar ulusal ve uluslararası alanda haber, fotoğraf ve röportaj dallarında onlarca ödül almış bir gazetedir Batman Çağdaş. Zaten gazetenin yönetim odasına girdiğinizde nereye baksanız yarışmalarda kazanılmış ödülleri yansıtan plaketlerle karşılaşıyorsunuz.
35 yıldan fazladır tanıdığım gazeteci arkadaşım Arif Arslan’dan Batman Çağdaş’ın yayın hayatının 41. Yılına girdiğini duyduğumda onu ve çalışma arkadaşlarını kutladım. Batman Çağdaş, 41 yıldır dimdik durarak,kimseye boyun eğmeden Arif Arslan yönetiminde yayın hayatına devam ediyor.
“41 KERE MAŞALLAH. TEŞEKKÜRLER BATMAN”
Gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğünü yapan meslektaşım, dostum Arif Arslan, haklı bir gururla 83 yıllık petrol şehri Batman’ın yarısına tanıklık yapan Batman Çağdaş’ın ‘kentin sesi, gözü ve kulağı’ olduğunu dile getiriyor. Arslan, “Batman Çağdaş, bir yerde ‘kara altın’ın başkentinin 41 yıllık tarihidir. 11.553 Sayımızla 41’nci yayın yılımıza merhaba dedik. Gücünü okurlardan alan Çağdaş, web sayfası ve YouTube kanalında da dünyanın dört bir yanından okurlarının ilgiyle takip ettikleri ender gazetelerden biridir. Hepimize 41 kere maşallah” diyor.
41 YILDA 100 ÖDÜL
Bugüne kadar çeşitli basın kuruluşlarından aldıkları ödül sayısının da 100’e yaklaştığını belirten Arslan, son olarak şunları söylüyor:
“Her şeyden önce 41 yıldır yanımızda olan okurlarımıza teşekkür ediyoruz. Çağdaş’ın 41’nci yılı nedeniyle ‘Batman’ın Belleği’ Sergisini de oluşturduk. 41 Yılın sürmanşet ile manşetlerini içeren özel sergimiz 3 gün süreyle okurlarımıza açık olacak. Batman’da yaşayan birçok kesimin bir hayat hikayesinin yansıdığı Batman Çağdaş, objektif ve ilkeli yayıncılığı dün olduğu gibi bugün de yarın da sürdürecektir.”
Bende Batman Çağdaş Gazetesi’nin 41. yılını tebrik ediyor, daha nice bol manşetli yıllara diyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.