Otizmli ve down sendromlu çocuklar için yüzme etkinlikleri başladı
Dilek SEZER
Her hafta salı günü yapılan ve günde üç saat süren yüzme etkinlikleri, eylül ayına kadar devam edecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü, otizmli ve down sendromlu çocuklara yönelik yüzme etkinliği düzenliyor. Her hafta salı günü yapılan ve üç saat süren yüzme etkinliği, 3 Eylül’e kadar devam edecek.
Huzurevleri Mahallesi’nde Kayapınar Belediyesi’ne ait havuzda yapılan yüzme etkinliğine 5’i otizmli, 28’i down sendromlu olmak üzere 33 çocuk katılıyor. Sırt çantası, havlu, terlik, bone, yüzme kolluğu ve tişörtlerin ücretsiz dağıtıldığı etkinlikte, yüzme eğitimi eğitmenler eşliğinde veriliyor. Yüzmeye alıştırma hareketleriyle başlayan etkinlik, çocukların rehabilitasyonuna, ruh sağlığına ve duyu bütünlüğüne katkı sağlıyor.
‘Yüzme fiziksel aktivitelerin en önemli ayağıdır’
Eylül ayının ilk haftasına kadar sürecek yüzme etkinlikleri hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürü Diren Özkan Balsak, otizmli ve down sendromlu çocukların fiziksel aktivitelerine katkı sunmak amacıyla yüzme etkinliği düzenlendiğini belirtti. Yüzmenin fiziksel aktivitelerin en önemli ayağı olduğunu söyleyen Balsak, “Otizmli ve down sendromlu çocukların özellikle duyu bütünlemelerinin daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Duyu bütünlemelerinin gelişmesi için de fiziksel aktivitelerinin desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor.” dedi.
‘Çocuklar havuzda oldukça mutlular’
Bedensel ve diğer engellilerin birçoğunun özellikle yüzme ile ilgili talepleri bulunduğuna dikkat çeken Balsak, önceliğin down sendromlu ve otizmli çocuklara verildiğini, diğer engelli gruplara da belediyenin yüzme havuzları açıldıkça çalışma yapılacağını dile getirdi. Özkan, şunları söyledi: “Geçen yıl ilk defa yapılan havuz etkinliğinde çocukların oldukça mutlu ayrıldıklarını gördük. İlk yaptığımızda aileler bu durumun farkında değillerdi. O yüzden sayı sınırlı düzeyde kalmıştı. Bu yıl başvuru sayısı çok fazla oldu. Israrla yüzmeyi çok soruyorlar ve çocuklar havuzda oldukça mutlular. Bu durum aileler içinde oldukça iyi; çünkü hem sosyal anlamda hem psikolojik anlamda bir rahatlama söz konusu.”
‘Etkinliklerin ailelerin bütünleştirici özelliği var’
Ailelerin çocuklarıyla birlikte havuz etkinliğine katılmalarının bütünleştirici bir özelliği bulunduğunu vurgulayan Özkan, şöyle konuştu: “Şimdi Sümerpark’a da engelliler aileleri ile birlikte geliyor. Buraya geldiklerinde dostluk ilişkileri de kurabiliyorlar. Çünkü çocuklarının durumlarını da birbirleriyle paylaşabiliyorlar. Bu durum aileler açısından iyi bir şey. Bu etkinlik özellikle annelerin evden çıkmalarını da sağlıyor. Çünkü engelli çocuklarla daha çok anneler ilgileniyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.