Organik ürün pazarı kuruluyor

Organik ürün pazarı kuruluyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, konvansiyonel (alışagelmiş) tarımın insan sağlığına ve çevreye verdiği zararı en aza indirecek, organik tarımı geliştirecek çalışmaların startını Lice’den verdi.

 

Özcan YILDIZ

Lice’de 3 bin 400 dönüm araziden 320 adet numune alan Belediyemiz, analiz sonuçlarının olumlu sonuçlanması halinde organik tarıma başlayacak. Proje kapsamında Lice ve Diyarbakır merkezde organik ürün pazarları kurulacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, organik tarımı desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla Lice’de 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü çalışmaların ilk etabını tamamladı.

Lice’de Duralan ve Duru Mahallesi’nin kırsal alanlarında topraktan numune alma işlemini tamamlayan Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ekipleri, Lice’nin 21 mahallesinin 3 bin 400 dönümlük kırsal arazisinde 320 farklı yerden toprak numunesi aldı. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi ARGE Merkezi Laboratuarı’na gönderilen numunelerin analiz sonuçlarının olumlu çıkmasının ardından Lice’de çalışmalara başlanacak. İlk etapta tek yıllık bitkiler (sebze ve tahıl) ekilecek, ardından meyve yetiştiriciliği için çalışma yürütülecek. 

Konuya ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Menaf Şeker, bölgede konvansiyonel tarımın yapıldığını, bu nedenle toprağın doğallığının bozulduğunu ve ortaya çıkan ürünün sağlıklı olmadığını dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak Lice’de organik tarımla ilgili bir proje geliştirdiklerini belirten Şeker, projeyi Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Lice Belediyesi’yle birlikte yürüttüklerini ifade etti. Organik tarım yapmanın mümkün olduğunu ve yapılacak bu tarımla üreticinin gelirlerini artırmayı düşündüklerini söyleyen Şeker, projeyle birlikte tüketiciye de sağlıklı ürünleri ulaştıracaklarını kaydetti.

2016’ta ilk örnek çalışma yapılacak

Projenin birinci hedefinin tarım arazilerinden toprak numunesi alınarak tamamlandığını vurgulayan Şeker, “Bu alınan numune toprakların analizleri yapılacak. Ardından uygun olan arazilerin seçimi ve hedef çiftçiler belirlenecek.” dedi. Projenin ikinci hedefinin organik tarım yapılacak alanlarda üretim planlama süreçleri olduğunun bilgisini veren Şeker, üçüncü ve dördüncü hedefinin organik tarım yapacak çiftçiye yönelik teknik eğitimler, geziler ve il genelini kapsayan konferanslar düzenlemek olduğunu kaydetti. 2016 yılında 50 dekarlık alanda örnek organik tarım uygulaması yapmanın projenin son hedefi olduğunu vurgulayan Şeker, “Çıkacak sonuçlar doğrultusunda il genelinde belediyemiz organik tarım ile ilgili yeni stratejilerini ve politikalarını belirleme şansı yakalayacak.”diye konuştu.

Organik tarıma geçiş üç yılı buluyor

Tarım alanlarında şu anki mevcut durumun devam etmesi durumunda birçok tarım alanının üretim dışı kalacağına dikkat çeken Şeker, bu duruma muhakkak müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Geliştirilen projeyle yerel yönetimlerin bu duruma müdahale ettiğini söyleyen Şeker, ilk etapta numuneye gönderdikleri toprakların sonucuna göre hareket edeceklerini, ardından organik tarım yapılacak yerlerde hemen üretime geçeceklerini belirtti. Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konvansiyonel üretimden organik tarıma geçiş yaklaşık 3 yılı buluyor. Yani biz bu projeyle uygun olmayan arazilerde üçüncü yılda organik tarıma geçebileceğiz.” 

Lice ve Diyarbakır merkezde organik ürün pazarı kurulacak

Yapılacak çalışmayla organik tarıma uygun ve uygun olmayan arazilerin haritalarının ortaya çıkacağına işaret eden Şeker, üretim sonucunda elde edilen ürünlerin pazarlanması için Lice’de tamamen organik ürünlerin satıldığı bir pazar kuracaklarını ifade etti. Şeker, Diyarbakır merkezde de bir organik ürün pazarı açacaklarını, üretilen ürünlerin doğrudan bu pazarlarda satışının yapılacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.