Öldürülen leopar davasının hakimi: Bende Greenpeace üyesiyim
İlyas AKENGİN
Yargılamayı yapan mahkeme hakimi duruşma sırasında kendisinin de çevre örgütü Greenpeace üyesi olduğunu söyledi. Mahkeme, leoparın saldırdığı Kasım Kaplan'ın vücudundaki izlerin pençe izi olup olmadığının tespiti için dosyayı Adli Tıp Kurumu'na göndermeye ve olay yerinde keşif yapmaya karar verdi.Duruşmaya Antalya, Gaziantep ve Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği temsilcileri de müdahillik talebiyle katıldı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Yaban Hayatı Eylem Grubu adına da iki avukatın mahkemeye katılmak için dilekçe gönderdiği belirtildi. Duruşmada ilk olarak 3 baro ve derneklerin davaya müdahil olma taleplerini değerlendiren mahkeme, Gaziantep, Antalya ve Ankara Baroları ile Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği temsilcilerinin davaya katılma taleplerini kabul etti.
"Bu hayvanı hayatımda hiç görmemiştim"
Leoparı öldüren Mahmut Kaplan, olay günü kayalık bir bölgede hayvanlarını otlatmaya götürdüklerini belirterek, "Ben birden arkamda bir ses işittim. Döndüğümde daha önce bu civarda görmediğim bir vahşi hayvanın Kasım'a saldırdığını gördüm. Boğuşma esnasında Kasım yaklaşık 2 metre kayalıktan aşağıya düştü. Leopar bir tarafa, Kasım bir tarafa yuvarlandı. Leopar tekrar Kasım'a saldıracağı sırada ben Kasım'ı korumak amacıyla ateş ettim. 30-40 saniye can çekiştikten sonra yere yığıldı. "dedi. Duruşmada ifadesi alınan ve leoparın saldırısı sonucu yaralanan Kasım Kaplan ise, "Mahmut önden ben arkadan yürüyorduk. Bu sırada arkadan bir şeyin bana çarptığını hissettim. Bu nedenle dengemi kaybedip yüksek yerden yuvarlanarak düştüm. Leopar 2-3 metre uzağımdaydı. Kuzenim Mahmut tekrar saldırmak üzereyken ateş etti. Şu an halen sağ kolumda ve sırtımdı pençe izleri var. "diye konuştu.
Hakim Greenpeace üyesi
Dava dosyasına gelen evraklarda öldürülen leoparın vücudunda bir kurşun daha bulunduğu ve otopside çıkarılan kurşunun daha önceden sıkılmış olabileceği belirtildi. Bu arada leoparın yaraladığı Kasım Kaplan'da duruşma sırasında kolundaki yaraları Hakim ve Savcı'ya gösterdi. İfade sırasında müdahil avukatlar ve sanıklar arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı. Bunun üzerine araya giren Cumhuriyet Savcısı, 'O zaman sanık nasıl yaralandı' diye soru sordu. Daha sonra konuşan avukat Tanrıkulu, "Bunun bir sürek avı olduğunu düşünüyoruz. Bize göre yaraları hayvanı vurduktan sonra kendileri yaptı. Tüfeği hazırlayıp ateş etmesi bile bir kaç saniye sürer."dedi.
Yaşanan tartışma üzerine tarafları sakinleştiren Mahkeme Hakimi Ömer Aykut Özdoğan, kendisinin de Greenpeace üyesi olduğunu söyledi.
Çınar Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede şüpheliler Mahmut Kaplan ile Kasım Kaplan hakkında, avlamak suretiyle bir canlı türünün yok olması tehlikesine, ya da ekolojik dengenin bozulması tehlikesine neden olmak suçundan, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.