Okullar açıldı, temizlik sorunu başladı

Okullar açıldı, temizlik sorunu başladı
Diyarbakır’da eğitim ve öğretim sezonunun başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunları ortaya çıktı. Temizlik personeli eksikliği nedeniyle okul yönetimleri, velilerden temizlik elemanı istihdam etmek için maddi destek talep ediyor.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da eğitim ve öğretim sezonunun başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunları ortaya çıktı. Temizlik personeli eksikliği nedeniyle okul yönetimleri, velilerden temizlik elemanı istihdam etmek için maddi destek talep ediyor. Her eğitim ve öğretim döneminde velilerden destek talep edilmesi, ‘okulların camilere mi?’ dönüşüyor yorumlarını beraberinde getirdi. Veliler ve eğitim emekçileri, okullarda hijyen koşullarının iyileştirilmesi ve temizlik personeli eksikliğinin giderilmesi için çözüm bekliyor.

Diyarbakır’da eğitim ve öğretim sezonunun başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunları gündeme geldi. Temizlik personelinin eksikliği, okul yönetimlerini zorlarken, bazı okullar velilerden temizlik elemanı istihdam etmek için maddi destek talep ediyor. Hemen her dönemde Velilerden Okul Aile birliği adı altında ya da direk yönetim tarafından istenen maddi desteklerden dolayı ‘eğitim yuvaları, yönetimsel olarak camilere mi dönüşüyor’ yorumlarını beraberinde getiriyor.
Hemen hemen bütün okullarda baş gösteren temizlik sorunu velilerin olduğu kadar eğitim sendika temsilcilerini de düşündürüyor. Sendika başkanları, 2024-2025 eğitim-öğretim sezonunun başladığı ilk günde yaptığı açıklamalarla konuyu gündeme getirmişlerdi.
EĞİTİM SENDİKALARI TİGRİS HABER’E KONUŞTU
Eğitim-Sen Amed 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, okul temizlik personelinin sayısındaki ve çalışma koşullarındaki azalmayı eleştirerek, eğitim kalitesinin olumsuz etkileneceğini vurguladı.
Eğitim-Sen Amed 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, okullarda temizlik ve hijyen sorunlarının devam ettiğini belirtti. Kılıç, önceki yıllarda okullardaki temizlik sorunlarının İşkur üzerinden geçici temizlik görevlileriyle bir nebze çözülmeye çalışıldığını, ancak bu yıl tasarruf tedbirleri kapsamında bu çabaların da ortadan kalktığını ifade etti. Kılıç, Yeni düzenlemeye göre, asgari ücretin üçte biri oranında bir ücretle, sigortasız olarak sadece üç gün personel alımı yapılacağını söyledi.
SINIFLARI ÖĞRETMENLER TEMİZLEDİ!
Eğitim öğretimin başladığı ilk haftalarda bu görevlendirmelerin yapılmadığını, öğretmenlerin sınıfları temizleyerek eğitim öğretime hazırladığını belirten Kılıç, öğrenciler ve eğitim emekçilerinin kirli bir ortamda eğitim vermek zorunda kaldığını söyledi. Kılıç, temel bir ihtiyaç olan temizlik hizmetinin karşılanmamasının eğitimin kalitesini düşüreceğini ve devletin bu sorumluluğu veliler ve eğitim emekçilerinin sırtına yüklediğini vurguladı.
“VELİLERDEN PARA TOPLANMASI ŞEHİR EFSANESİ DEĞİL”
Velilerden para toplanmasının şehir efsanesi olmadığını belirten Kılıç, bu durumun mevcut politikalarla doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Eğitim Sen, eğitimde tasarruf yapılamayacağını ve mevcut politikaların hem bugünü hem de geleceği tehlikeye attığını belirtti.
TÜRK EĞİTİM-SEN: “MEVCUT DÜZENLEMELER YETERSİZ”
Türk Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan, eğitim-öğretim yılının başlamasıyla artan temizlik sorunlarına dikkat çekerek, mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğunu vurguladı.
Türk Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan, eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda yaşanan temizlik sorunlarını eleştirdi. Bürhan, Türkiye genelinde temizlik personeli eksikliğinin büyük bir problem olduğunu belirtti.
TEMİZLİK PERSONELİ BÜYÜK BİR PROBLEM
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Türkiye İş Kurumu ile yaptığı protokolle İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında yarı zamanlı personel istihdam edeceğini duyurduğunu hatırlatan Bürhan, bu personelin ilk ay haftada 5 gün, sonraki aylarda ise sadece 3 gün çalışacağını ve aylık ortalama 8 bin TL ücret alacağını belirtti.
DÜZENLEMELER OKUL TEMİZLİK İHTİYAÇLARINI KARŞILAMADA YETERSİZ!
Bürhan, bu düzenlemenin okul temizlik ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını ve öğretmenler ile öğrencilerin temizlik işlerini üstlenmek zorunda kalabileceğini vurguladı. Ayrıca, 8.000 TL’lik maaşın, asgari ücretin yarısına bile ulaşmadığını ve bu durumun okulların finansal kaynaklarını zorlayacağını ifade etti. Okul yöneticilerinin, velilerden para toplama gibi gayri resmi uygulamalara yönlendirilmesi durumunda, bu durumun da eleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Bürhan, MEB’in ve hükümetin, okullarda gerekli yardımcı hizmetli ve personel tahsisini sağlamak için daha etkili adımlar atması gerektiğini, aksi takdirde eğitim kalitesinin tehlikeye atılacağını söyledi.
DAHA ETKİLİ ADIMLAR ATILSIN
Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen, MEB’in ve hükümetin okullarda yeterli yardımcı hizmetli ve personel tahsisini sağlamak için daha etkili adımlar atması gerektiğini, aksi takdirde eğitim kalitesinin tehlikeye atılacağını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum