Öcalan: Yasa önemli ama…
Baluken, Öcalan'ın "Tek tek yasalar üzerinden çözüm arayışı doğru değil" dediğini ve genişletilmiş heyetler üzerinden sonuçlar çıkartılmasını belirtti.
İSTANBUL - PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen HDP heyeti içerisinde yer alan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını değerlendirdi. Baluken, Öcalan'ın Meclis'e sunulan yasa tasarısı ile ilgili olarak devletin çatışmalı olduğu toplumsal kesimlerle savaşarak ve çatışarak değil, müzakere ederek çözmeye çalışmasını anlamlı bulduğunu söyleyerek, "Bundan sonraki süreçte ortaya çıkacak yasal düzenleme üzerinden ve yasalar üzerinden sürecin gitmesini önemli. Bu anlamda da bu yasa çıkmasıyla beraber tarihi bir rol oynayacak" dediğini söyledi.
“Hukuk devletinde zaten olması gereken yöntem budur”
Öcalan'ın, "Hükümetin bütün toplumsal kesimlerin önerilerine ve katkılarına açık olması ve bu konuda bütün toplumsal kesimlerin de katkı ve destek sunması önemli" dediğini belirten Baluken, Öcalan'ın yasayı zihniyet üzerinden değerlendirdiğini ve "Türkiye'de bugüne kadar yasalardan kaçma durumu vardı. Çözüme yönelik yasaları ve hukuku ön plana çıkarmayan bir anlayış vardı. Bu yasanını çıkmasıyla beraber artık bu anlayışın değişmesi gerekecek. Demokratik yasalara göre işleyen bir hukuk devletinde zaten olması gereken yöntem budur" dediğini kaydetti.
“Yasa önemli ama tamamen çözecek gücü barındırmıyor”
Öcalan'ın yasanın on yıl önce çıkması gerektiğini belirttiğini ve konuyla ilgili Alman sisteminde hukuka yaklaşım örneğini verdiğini belirten Baluken, Öcalan'ın "Almanlar yasalar üzerinden işleyişi düzenleme ve hukuka olan düşkünlükleri yönünden gösterilebilir. Yani bir yol, köprü, bina inşa ederken bile bir santimetrelik bir kaymanın olmaması, bir hat kaydının olmaması açısından çok katı bir şekilde yasaları uygularlar. Türkiye'de yüz yıllık bir meselenin çözümü noktasında bile bugüne kadar tek bir yasanın olmaması bu açıdan büyük bir eksikliktir. Bu yasa bu yönüyle önemlidir. Yoksa Kürt sorunu tamamen çözecek gücü ve ayrıntıları içinde barındıran bir yasa değildir" dediğini aktardı.
“9 ana başlık ve heyetlerin oluşturulması önemli”
Baluken, Öcalan'ın çözüme yönelik sunmuş olduğu 9 ana başlığa hatırlattığını belirterek, "Bu 9 ana başlık üzerinden heyetlerin oluşturulması, bu heyetlerin önemli toplantılar ve tartışmalar yürütmesi ve önemli sonuçlar açığa çıkarması gerek. Zaten benim belirlediğim 9 ana başlık birbiriyle bağlantılı başlıklardır ve bu başlıklar üzerinden ortaya çıkacak olan sonuçlar bizi demokratik anayasal çözüme de götürür. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu yasayla beraber daha kapsamlı tartışmaların olması gerek" dedi.
“Müzakere heyetinin genişlemesi gerekiyor”
Baluken, Öcalan'ın, "Müzakere heyetinin genişlemesi gerekiyor. Oluşturulan bu genişlemiş demokratik müzakere heyeti, bu dokuz başlık üzerinde de devlet heyetiyle, siyasi heyetlerle, benimle ve farklı heyetlerle beraber tartışmalar yürütürse çözüme götürecek sonuçları açığa çıkarır" dediğini de söyledi. Baluken, Öcalan'ın demokratik diyalog ve müzakere süreciyle ilgili izleme heyeti oluşturulması gerektiği vurgusunu yaptığını belirterek, "Yine yasanın çıkmasıyla beraber sürecin başından beri önerdiğim İzleme Kurulu'nun oluşması, çözüm sürecinin zeminini güçlendirecek. Süreç içinde yaşanan sıkıntıların çoğunu da, sürecin başından beri önerdiğim İzleme Kurulu'nun olmamasına bağlıyorum. İzleme Kurulu devletin yada PKK'nin süreci zorlayacak yaklaşımları ortaya çıktığı zaman buna müdahale edecek, dolayısıyla kalıcı barışa yönelik gerilim noktalarını ortadan kaldıracak bir işleyişle çalışır ve bu süreç açısından son derece önemlidir" diye belirttiğini söyledi.
“Devlet ve hükümet şeffaflık noktasında rahat davranmalı”
Öcalan'ın, Meclis'e sunulan yasa tasarısının, daha önce sözü edilen "takvim" yada "yol haritası" çalışmalarının önünü açabilmesi açısından önemli olduğuna vurgu yaptığını belirten Baluken, "Sayın Öcalan, bütün belirtmiş olduğu çalışmaların önünü açacak, yani yol haritası takvimlendirme, çözüm projesinin daha rahat bir şekilde tartışılabileceği, hayata geçirilebileceğini sağlayacak bir yasa olduğunu söyledi" diye konuştu. (diha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.