O Ülkede Maymun Çiçeği Vakası! İlk Hasta Tedavi Altında: Virüs Yayılıyor mu?

O Ülkede Maymun Çiçeği Vakası! İlk Hasta Tedavi Altında: Virüs Yayılıyor mu?
Fas Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk Mpox (eski adıyla Maymun Çiçeği) vakasının tespit edildiğini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada "küresel sağlık alarmının başlangıcından bu yana kabul edilen sağlık protokolleri kapsamında" vakanın kaydedildiği belirtildi

TİGRİS HABER - Marakeş'teki bir tıp merkezinde tedavi altına alınan hastanın durumunun stabil olduğu ve endişe edilecek bir durum bulunmadığı açıklandı. Ayrıca gerekli tedavinin uygulandığı ve hastanın yakından tıbbi takip altında tutulduğu ifade edildi.

Sağlık ekiplerinin, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak izolasyon prosedürlerini devreye aldığı belirtildi. Halk sağlığı acil durum ekipleri, şu ana kadar herhangi bir semptom göstermeyen temaslı kişileri belirlemek için epidemiyolojik araştırmalara başladı.

Mpox Virüsü Nedir?

Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden ya da enfekte bireylerden bulaşan bir hastalıktır. Vücut döküntülerine dokunmak, döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak veya enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaşma yolları arasında yer alır.

Virüs, genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve ciltte su çiçeğine benzer döküntülerle kendini gösterir. İlk belirtiler, virüs bulaştıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Hastalık için özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Çoğu vaka hafif geçer ve birkaç hafta içinde iyileşir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında hastalığın ismini "Maymun Çiçeği"nden "Mpox" olarak değiştirmiş ve 14 Ağustos'ta Mpox'u "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmiştir.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.