Namuslu olmak suç mu?
DEDAŞ Genel Müdürü Karagüzel: "Diyarbakır'da 417 bin abone var. Bunlardan 127 bini hiç ödeme yapmıyor"
"Kaçak elektrik kullananın tükettiği elektriğin parasını namuslu vatandaş dolaylı da olsa ödüyor"
Mehdi TANAMAN
Tigris Haber- DEDAŞ Genel Koordinatörü Necat Tur, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birçok yerinde elektrik şebekelerinin eskidiğini belirterek, "Elemanlarımız elektrik direklerine çıkıyor, o direkler çürüdüğü için üzerlerine yıkılıyor" dedi.
Önümüzdeki süreçte halka ve bölgeye daha kaliteli hizmet sunmak için projeler geliştirdiklerini bildiren Tur, bölgede yoğun olan kaçak elektrik tüketiminin bertaraf edilmesinin, düzenli müşteri portföyünün oluşturulması, faturaların zamanında ödenmesinin sağlanmasını istediklerini, sattıkları elektriğin bedelinin alınması için çaba göstereceklerini ifade etti.
"Bölgede elektrik kayıp oranı yüzde 75"
"Geçmiş yılların ihmalinin cezası mı çekiliyor?" sorusuna Tur, "Aynen öyle. Bu nedenle özelleşti. Hantal bir yapı haline gelmişti. Kayıp kaçağın giderilmesi için çalışma yapılmalı. Bölgemizde şuanda yüzde 75 bir kayıp var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Kayıp kaçağın giderilmesi, yatırımların hızlandırılması, kaliteli hizmet için özelleştirme gerçekleşti. Trafolar yeterli değil. Tüm bölgelerdeki kayıp kaçak oranı bir havuzda toplanıyor. Daha sonra yüzde kaç geliyorsa bu da faturalara yansıyor. Yani kayıp kaçak elektrik dürüst vatandaşın cebinden gidiyor" ifadelerini kullandı.
"Diyarbakır'da 127 bin abone faturasını ödemiyor"
DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel de borçlu abonelerin elektriklerini kestiklerini, özellikle kırsalda elektrik kesme işlemi yaptıkları zaman tepki aldıklarını bildirdi. Köylerdeki abonelerin yüzde 40'ının hiç enerji parası vermediğini, Diyarbakır'da 417 bin aboneden 127 bininin hiç ödeme yapmadığını anlatan Karagüzel, "127 bin abone elektrik kullandığı halde bizim kapımızı çalmıyor. Normal bir evin elektrik tüketim maliyeti 35-40 liradır. Diyarbakır'da 40 lira ve üzerindeki faturalarda sadece 100 bin abone bize ödeme yapıyor. Borç ve kaçak kullanımı nedeniyle elektrikleri kesiyoruz" diye konuştu.
"Bir insanın karanlıkta kalması kabul edilebilir birşey değildir. Ama bu rakamları da vicdanların kabul etmemesi gerekiyor. Kaçak elektrik kullananın tükettiği elektriğin parasını namuslu vatandaş dolaylı da olsa ödüyor" diyen Karagüzel, geçmişten bugüne kadar elektrik kesinti paylarında artış olmadığını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.