Mpox Virüsüne Karşı Tarihi Adım: DSÖ İlk Aşıya Onay Verdi!

Mpox Virüsüne Karşı Tarihi Adım: DSÖ İlk Aşıya Onay Verdi!
DSÖ, Mpox virüsüne karşı ilk onay alan aşının "MVA-BN" olduğunu duyurdu. Bavarian Nordic'in ürettiği bu aşı, DSÖ ön yeterlilik kriterlerini karşılayarak onaylandı.

TİGRİS HABER - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mpox (eski adıyla maymun çiçeği) virüsüne karşı ilk onay alan aşının "MVA-BN" olduğunu duyurdu. Bavarian Nordic tarafından üretilen bu aşı, DSÖ’nün ön yeterlilik kriterlerini karşılayarak, Mpox virüsüne karşı onaylanmış ilk aşı olarak kayıtlara geçti.

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, bu aşının yüksek risk altındaki topluluklar için önemli bir koruma sağladığı ve salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı belirtildi. Ayrıca, DSÖ'nün Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE) tarafından incelenen tüm mevcut veriler ışığında, yüksek maruziyet riski taşıyan kişilerde MVA-BN aşısının kullanımı önerildi. Aşı, 18 yaşın üzerindeki bireylere 4 hafta arayla iki doz olarak uygulanacak.

18 yaş altındaki bireyler için henüz lisanslanmayan MVA-BN aşısı, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde "endikasyon dışı" kullanılabilecek. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının özellikle Afrika’daki mevcut salgınlar ve gelecekteki olası vakalar için kritik bir adım olduğunu vurguladı. Ghebreyesus, aşıya ihtiyaç duyan bölgelerde eşit erişim sağlanması adına üretim, tedarik ve dağıtımda acil olarak ölçeklendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Mpox Virüsü Nedir?

Mpox virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşan bir hastalıktır. En yaygın bulaş yolları arasında virüsle temas eden deri döküntüleri, kontamine giysiler ve eşyalar, vücut sıvılarıyla temas yer alır. İlk belirtiler, virüs bulaştıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, yorgunluk, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla seyreder. Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte antiviral ilaçlar kullanılabilir. Vakaların çoğu hafif seyirli olup, birkaç hafta içinde iyileşir.

Mpox, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle DSÖ tarafından "maymun çiçeği" ismi yerine kullanıma alınmıştır. 14 Ağustos’ta ise DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmiştir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.