Mektuba destek Erdoğan'a tepki

Mektuba destek Erdoğan'a tepki
İmralı'da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır Newroz'una gönderdiği tarihi açıklamaya her kesimden destek gelmeye devam ediyor

İlyas  AKENGİN

STK temsilcileri, Öcalan'ın açıklamalarına destek verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği demeçlere tepki göstererek, Cumhurbaşkanının mesajlarının sürecin ruhuna uymadığı belirtildi.

Bölgede bulunan siyasi parti ve STK temsilcileri, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, Diyarbakır Newroz'una gönderdiği tarihi mesajı değerlendirdi .

mesaj-tahirelci.jpg

 

Öcalan'ın Diyarbakır Newrozuna gönderdiği tarihi mektubun tüm Türkiye'ye umut verdiğini belirten Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "Bir yandan Öcalan Newroz'da somut ifadelerle silahlı mücadelenin sona erdirilmesi ve kongre çağrısı yaparken, diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği demeçler son derece sürecin ruhuna aykırı ve umut kırıcı açıklamalar yapıyor. Öcalan 2013 yılında verdiği mesajların arkasında durarak önemli mesajlar verdi. Öcalan dünkü  mektubunda, 30 yıllık savaşı sona erdirecek ve bu çağrının yaşama geçirileceği günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin geleceğini tehdit eden bu barışçıl fırsatı ve şansı boşa çıkarmak için beklenmedik açıklamalar yapıyor.Erdoğan'ın bu açıklamaları sürecin ruhuna ters,aykırı ve umut kırıcıdır.  Açıklamalar hükümetin işini zora sokarken Kürtlerin de güvenini sarsmakta.Erdoğan konuşmaları ile fiili başbakan gibi hareket ediyor. Konuşmaları süreci gölgeliyor. Çok  sıradan adımlara bile mesafeli durması barışa katkı sunmuyor ama Öcalan'ın açıklamaları ise barışa dev bir adım niteliğinde" ifadelerini kullandı.

 

HAKEMLİK YAPMASI GEREKİRKEN TERSİNİ YAPIYOR

 

2013 Newroz'unda yapılan açıklamaların bölgeye pozitif katkı sağladığını belirten Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, "Dolmabahçe görüşmesinden sonra Öcalan'ın dünkü açıklamaları büyük bir rahatlık ve dönüşü olmayan tarihi bir açıklama yaptı. Süreçle ilgili çeşitli dönemlerde ufak tefek aksaklıklar olabilir ama temeller artık daha sağlam. Ancak 2005 yılında Diyarbakır'da 'Kürt sorunu benim sorunumdur' diyen bir Cumhurbaşkanının süreçle ilgili açıklamaları bizi kaygılandırıyor ve olumsuz etkiliyor.Süreçte hakemlik yapması gerekirken aksini yapıyor" dedi.

 

İZLEME KOMİSYONLARI GEREKLİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izleme komisyonuna ilişkin açıklamalarını eleştiren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmaları kendi düşünceleridir. Artık devlet politikası  Dolmabahçe'de resmi bir şekilde açılmış oldu. Süreç sağlıklı bir şekilde yürüyor. İzleme komisyonu gerekli ve kurulması gerekir. Süreçle ilgili 'devlet ve PKK samimi değil diyenler' bu kurulacak olan izleme komisyonu ile her iki tarafı denetleyecek ve tarafları kontrol edecek. Böyle olursa daha sağlıklı olur. İzleme komisyonu ile ilgili bir çelişki yok. Hükümet bu komisyonunu kurulmasını istiyor. Burada bir sorun yok" diye konuştu.

 

BEN İNSANIM DİYEN BİRİ ÖCALAN'IN AÇIKLAMALARINA İTİRAZ EDEMEZ

 

Öcalan'ın tarihi mesajlarını da değerlendiren Ensarioğlu, "Açıklamalar çok olumlu ve makul demeçler. Ben insanım diyen kimse itiraz edemez. 40 yıllık silahlı mücadelenin sonlandırılması yönünde yapılan açıklamalar değerlidir. Tabi ki bu işler kolay olmuyor. Böyle bir liderin tavsiyeleri çok önemli ve rolünü iyi oynuyor. Hükümet ve HDP kanadı artık Türkiye'nin normalleşmesine katkı sağlamalı. Ortadoğu'nun geleceği açısından önemliydi. Kendine insanım diyen itiraz edemez. Herkesin bu sürece destek vermesi lazım" ifadelerini kullandı.

 

ŞIRNAK KADAR TRABZON'DA SAHİP ÇIKMALI

 

Öcalan'nın açıklamalarına Güneydoğu'nun değil, tüm Türkiye'nin sahip çıkması gerektiğini belirten Cizre Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Süleyman Çağlı,"Açıklamaları çok olumlu buluyoruz. Süreçle ilgili her şey yolunda giderken Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar hiçbir anlam veremiyoruz. Sahip çıkması gerekirken talihsiz açıklamalar yapıyor. Açıklamalar güzel bir havaya neden oldu. Bu açıklamaya Şırnak kadar Trabzon'unda sahip çıkması gerekir. Çünkü tek taraflı olmaz. Herkesin samimi olması lazım" dedi.

 

ÖCALAN'IN VERDİĞİ MESAJLARI ÖNEMSİYORUZ

 

Barış sürecinde barış dilinin kullanılmasını isteyen Mardin Baro Başkanı avukat Azat Yıldırım ise, "Erdoğan'ın konuşmalarına daha dikkat etmeli. Seçimlerde bu restleşme daha da sertleşebilir. Erdoğan'ın demeçleri kamu oyunda kırılmalara neden olmakta. Sürekli Kürtlere hakaret eden açıklamalarından vazgeçmeli ve daha dikkatli olmalı. Biz sonuna kadar barış sürecini destekliyoruz. Bu kapsamda dün sayın Öcalan'ın verdiği mesajları önemsiyoruz. Şiddet Türkiye'ye sıçramaması  için barışın adımları atılmalı" şeklinde konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.