Kürt böreği meclis’ten sonra fuara taşındı

Kürt böreği meclis’ten sonra fuara taşındı
Bir börek zincirinin herkesin Kürt böreği olarak bildiği böreği Küt Böreği olarak sunmasından sonra "Kürt böreği mi küt böreği mi?" tartışması başlamış, konu TBMM’ye kadar taşınmıştı.

Şef Aladdin Kılıç, “100 yıldır kürtlerin yaptığı bir börek ve öylede biliniyor. Irkçılık yapılmamalı”

Ramazan YAVUZ-Özel Haber

Mümin Ağcakaya - Kamera

TİGRİS HABER - Bir börek zincirinin herkesin Kürt böreği olarak bildiği böreği Küt Böreği olarak sunmasından sonra "Kürt böreği mi, küt böreği mi?" tartışması başlamış, konu TBMM’ye kadar taşınmıştı. Diyarbakır’da ise, Gastronomi Şefi Alaaddin Kılıç, “Küt böreği” denmesine tepki göstermek amacıyla 12 tepsi Kürt böreği yaparak Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarında Ticaret ve Sanayi Odası Gastronomi ve İnnovasyon standında vatandaşlara ikram etti.
KÜRT BÖREĞİ TARİHÇESİ
Gastronomi şefi Alaaddin Kılıç, tartışmalar üzerine kendisinin de daha önce araştırma yaptığını ve bu böreğin ilk olarak Bingöl Kürtleri tarafından 1890 yılından beri yapıldığını tespit ettiğini söyledi. Börek üzerinden Irkçılık yapılmasının doğru olmadığını belirten Alaaddin Kılıç, “son günlerde Kürt böreğimi, Küt böreğimi tartışmaları başladı ve bu konu meclise kadar taşındı. Bu böreği ilk olarak Bingöllü olan Rengo lakaplı Mehmet efendi yapıyor. Bingöl’ün Kiğı ilçesinin Bilece köyünden olan Mehmet efendi, 1890 yılında İstanbul gider ve hemşerilerinin yoğun olarak yaşadığı Kasımpaşa’ya yerleşir. İlk olarak burada hemşerilerine yağlı parxaç yani yağlı kömbe yapıp dağıtır. Yağlı kömbeyi gören ve çok beğenen tersane ve kum depolarında çalışan diğer işçiler Rengo lakaplı Mehmet efendiye kendilerine de para karşılığında yapıp satmasını isterler. Yağlı kömbenin çok sevildiğini gören ve para kazanmaya başlayan Mehmet efendi daha sonra bunu geliştirerek zamanla pudra şekerli bu böreği yapar ve ünü her tarafa Kürt Böreği olarak yayılır” dedi.
100 YILLIK KÜRT BÖREĞİNE KÜT DENİLEMEZ
Kürt böreğinin isminin Küt olarak değiştirilmesine tepki gösteren Şef Alaaddin Kılıç, “ Kürt böreğimi Küt böreğimi tartışmaları gündeme geldi ve konu meclise kadar taşındı. Bu böreğin Kürtlere ait olduğunu zaten herkes biliyor. Bende buna dikkat çekmek için Bingol plaka numarasını da baz alarak 12 tepsi Kürt böreği yaptım. Aslında bugünkü menümüz bu değildi . Kürt böreği için değiştirdik. Yemekler, mutfaklar kardeştir ve kardeş kalmalıdır. Irkçılık yapılmamalıdır. 100 Yıllık Kürt böreğine Küt böreği denilemez. Bunu kabul etmediğim içinde bugün Kürt böreği dağıtımını tercih ettik”
Fuarı gezen vatandaşlar Kürt böreğinin verildiği DTSO standına büyük ilgi gösterdi. Standta Kürt böreğiyle birlikte Alaattin Kılıç tarafından yapılan Mor Soğan şerbetinden de vatandaşlara ikram edildi.
TBMM’DEKİ TARTIŞMALAR
Kürt ya da Küt böreği tartışmaları TBMM’yede taşınarak, MHP, HEDEP ve İYİ Partililer arasında ilginç tartışmalar yaşanmıştı. HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, son günlerde "Kürt böreği mi küt böreği mi?" şeklinde bir tartışmanın olduğunu belirterek, bir börek zincirinin bu böreği küt böreği adıyla sunduğunu aktarmıştı. Beştaş, böreğin adının Kürt böreği olduğunu ifade ederek, "Kürt böreği Kürt böreğidir. Irkçılık ve lezzet yan yana gelen şeyler değildir. Elinizi çekin bu börekten. Madem bu kadar ırkçısınız, yemeyin." diye konuşmuştu. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Beştaş'ın bu sözlerine "Irkçılığı sen yapıyorsun. Ben daha ilk defa duyuyorum" karşılığını vermişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu da TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'e, "Sayın Başkan, o börekten istiyoruz" derken Akçay da "Kürt böreği de yeriz, Arnavut böreği de yeriz, Çerkez tavuğu da yeriz ama ben ilk defa duydum" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum