Kulp’ta koyun kırkma sezonu açıldı

Kulp’ta koyun kırkma sezonu açıldı
Bölge yaylarında beslenen binlerce koyun, havaların ısınmasıyla kırkılmaya başladı. Kulp Yaylası'na dışarıdan gelen 10 kişilik usta grup, Koçerlerin koyunlarını ücret karşılığında çabucak kırkıyor.

 

Bitlis’in Tatvan ilçesinden gelerek, Diyarbakır Kulp ilçesi ile Muş arasında kalan Kozmê bölgesinde çadır kuran Koçerler, yaklaşık 2 bin koyun ve keçi besliyor. Zor koşullar altında hayvancılıkla uğraşan Koçerler, eşsiz bir doğaya sahip Andok, Serê Spî, Warê Şêra, Dorşin dağlarının eteklerindeki Şenyayla barınmaktan büyük mutluluk duyuyor.

Kırkma için Siirt’ten geldiler

Havaların ısınmasıyla yayladaki binlerce koyunun kırkılması için kollar sıvandı. Sayı bir hayli fazla olunca, Sêrt'ten (Siirt) 10 kişilik uzman bir grup koyunları kırkmak için geldi. Her yıl Nisan ayıyla birlikte Kürdistan'da Koçerlerin çadır kurdukları yaylalarda binlerce koyunu kırkan grup, bu yıl da Cizre, Hakkari, Şırnak, Muş ve son olarak Kulp ilçesinde kırkma yaptıklarını söyledi.

Koyunlar büyük bir ustalıkla kırkılıyor

Sabah erken saatlerde koyun kırkmaya başlayan grup, büyük bir ustalıkla ellerindeki hevring denilen makasla koyunları dağların eteklerinde kurulan çadırların dibinde kırkıyor. Koyun kırkma işinin büyük zorlukları olsa da grup kırkma sırasında yaptıkları sohbetler ve söyledikleri ezgilerle zamanı geçiriyor. Makas sesleri bir birine karışırken, koyunların eziyet çekmemesi için eller çabuk tutuluyor. Erkekler büyük bir ustalıkla ve hızla koyunları kırkarken, kadınlar ise büyük çuvallara yünleri dolduruyor. Çocuklar da yün ve koyunlar arasında koşturuyor. Kimi çocuklar da patlak toplarıyla oyun oynayıp, zaman geçiriyor.

Koyun kırkma işinin çok zor olduğunu anlatan grup, mecbur kaldıkları için bu işi yaptıklarını söylüyor. Çok seri bir şekilde koyunları kırkarken, günde ortalama bir kişi en az 110 koyun kırkıyor. Koçerler ise bu işi yapanlar olmazsa kendilerinin ancak bir ayda bu kadar koyunu kırkabileceğini söylüyor. Her bir usta günlük çalışmasıyla 275 TL kazanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.