Kozluk’un ‘Balıklı Göl’ü ilgi bekliyor
Göldeki balıkların kutsal olduğuna inanan yöre halkı, bölgenin turizme kazandırılmasını istiyor.
Kozluk ilçesine bağlı Oyuktaş köyünün Yeşilyurt mezrasında bulunan ve 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen balıklı göl, ilgi bekliyor. 2008 yılında sit alanı ilan edilen göldeki balıkları, kutsal olduğuna inandıkları için avlamayan yöre halkı, bölgenin turizme kazandırılmasını istiyor. Mezra sakinlerinden Suat Mutlu, gölün kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise soğuk olduğunu belirterek, “Göl eski çağlardan beri var. Balıklar başka yerden getirilmemiştir. Uzun yılardır bu göl ve balıklar buradadır. Köyümüzde ayriyeten şehitliğimiz var. Bu gölün şehitliğe ait olduğuna inanıyoruz. Göldeki balıkları hiç kimse yiyemiyor ve dokunamıyor çünkü şehitliğe bağlı olduğu için herkes korkuyor. Kış aylarında gölün suyu çok ısınıyor ve yazında soğuyor. Çoğu zaman vatandaşlar buraya geliyor ve bu gölün şifalı olduğuna inanıyor. Biz köylüler olarak bu gölün suyundan faydalanmaya çalışıyoruz. Sit alanı olduğu için çalışma yapılmıyor. Bu yüzden bakımsız kalıyor. Biz köylüler olarak buranın elden geçirilmesini ve turizme açılmasını istiyoruz” dedi.
“Gölün durumu üzüntü verici”
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Üyesi Erkan Barlık, gölün daha önce ziyaret olarak kullanıldığını anlatarak, “Buradaki balıkların kutsal olduklarından inancına hakim olduğundan ötürü yıllardır bu balıklar korunmuş ve çağımıza ulaşmıştır. Bu balıkların kutsal inancı dışında beli hastalıklara iyi geldiğini söylüyor bölge halkı. Mantar, sedef hastalığı ve romatizmalı hastalıkları gibi iyi geldiğini ve şifa bulduklarını söylüyorlar. Balıklı gölü sık sık ziyarete geliyor vatandaşlar. Biz de ziyarete gelerek ayaklarımızı gölün içine soktuk balıklar hemen ayaklarımıza dadanıp, mantarları ve ölü derilerimiz kemirmeye başladılar. Kozluk halkı bir an önce buranın turizme kazandırılmasını istiyor. 2008 yılında sit alalına çevrilen Yeşilyurt mezrasının en önemli eseri olan balıklı gölün bu şekli biz doğaseverleri ve vatandaşları derinden üzmektedir. Şanlıurfa’nın Balıklı Göl’ü olsun, Sivas’ın doktor balıkları olsun hemen hemen her yerde turizme açılmıştır. Bizim gölümüzün çevresi çöplükten geçilmiyor. Balıkların neredeyse yaşam alanları daralmış durumda. Balıkların sırtı hemen hemen su seviyesinin dışına çıkmıştır. Gölde tortu hat safhada. Buranın en kısa zamanda turizme kazandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
“Göl hastalıklara iyi geliyor”
Gölün sedef ve ayak mantarı hastalıklarına iyi geldiğini savunan Şakir Yıldırım adlı mezra sakini ise, “Balıklı gölün halk arasında şifalı olduğunu söylüyorlar. Sedef hastalığına, mantar hastalıklarına ve birçok hastalıklara iyi geliyor. Yetkililer bir an önce buraya bir el atmalı. Çocukluğumdan beri buraya gireriz. O dönem daha güzeldi. Şimdi ise daha kötü hale gelmiş durumda. Gün gittikçe güzelliğini kaybediyor” ifadelerini kullandı. (İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.