Kore Gazisi evsiz kalacak!
Kentsel dönüşüm kapsamında Lalebey ve Alipaşa Mahallelerindeki evlerinin yıkılmasına tepki gösteren vatandaşlar “Evlerimizin karşılığında bize ev versinler, çıkalım" talebinde bulundu.
Lalebey mahallesinde evi yıkılacaklar vatandaşlardan biride 86 yaşındaki Kore Gazisi Abdulkerim Demir, idi. Yıkıma karşı elinden bir şey gelmeyeceğini belirten Demir, "Mahalleden birçok kişi yıkım kararları nedeniyle mahkemeye gittiler ama ben vermedim. Nasıl verebilirim ki ben gaziyim. Bu evi de elimden alırlarsa ne yapacağımı bilmiyorum. Bir gün Vali Bey'in yanına gittim. Bana devlet sığınacak bir yer bulsun diye. Bana hallederiz dediler ama bir ses çıkmadı" diye konuştu.
Kentsel dönüşüm kapsamında evlerinin yıkılması yönünde karar verilen merkez Sur ilçesi Lalabey ve Alipaşa Mahallesi sakinleri tepki gösterdi. Evlerine çıkan yıkım kararına itiraz eden vatandaşlar, yürüyüş yapmak üzere Turistik cadde üzerinde toplandı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde polis, toplanan gruplara görüşerek yürüyüşe izin vermeyeceklerini aralarından seçilen kişilerin yetkililerle görüştürüleceğini bildirdi. Grup içerisinden seçilen 3 kişi, Emniyet yetkililerine taleplerini ileterek yetkililere bildirilmesini istedi. Mağdur edildiklerini ve evlerinden çıkmak istemediklerini belirten Lalebey ve Ali Paşa sakinleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Ancak bazı ailelerin evlerini boşalttıkları görüldü.
Nereye gidelim
Toplanan Sur’lu aileler adına konuşan vatandaşlar kararın geri çekilmesini talep etti. Yaşlı kadın, “Çocuklarımız hepsi burada doğdu. Şimdi biz nereye gidelim? Ne paramız ne maaşımız var, başımızı alıp nereye gidelim? Bize 35 bin TL para vermişler. Bu para ile ev satın alınabilir mi? Evlerimizin karşılığında bize ev versinler çıkalım.” dedi.
Yıkım dışında çözüm istiyoruz
Ardından konuşan mahalle sakini yaşlı bir vatandaş ise “Biz evlerimizden çıkmayacağız. Eskiden burada nasıl yaşadıysak öyle yaşacağız. Bizi öldürseler de çıkmayız. Yıkım dışında bir çözüm istiyoruz. Kanımızın son damlasına kadar evlerimizi savunacağız. Para da istemiyoruz. Sur bizim tarihimizdir. Tarihimizi bırakmayacağız. Yaşamımızı da ölümümüzü de burada istiyoruz” diye konuştu.
Kiralar çok uygundu
Evlerini taşıyan aileler, “Burada yaşayan insanların yüzde 90’ı fakirdir. Keşke bu yıkım kararı alınmasaydı. Burada kiralar çok uygundu. Sur’un diğer tarafında kiralar çok yüksek. 6-7 nüfusumuz var. Şimdi taşınıp gidiyoruz ama ne yapacağımızı bilmiyorum. İşte gördüğünüz gibi varımız yoğumuz buradaki eşyalardır. Allah bu fakir fukaraya yardımcı olsun” dedi.
Kore Gazisinin gidecek yeri yok!
Lalebey mahallesinde evi yıkılacaklar arasında bir de Kore Gazisi vatandaş vardı. Göğsünde madalyalar, elinde baston ve açık renk safari ceketiyle 86 yaşındaki Kore Gazisi Abdulkerim Demir, "6 kız çocuğum vardı hepsini evlendirdim. Şimdi bin 320 TL Gazi Maaşı alıyorum. Mahalleden birçok kişi yıkım kararları nedeniyle mahkemeye gittiler ama ben vermedim. Nasıl verebilirim ki ben gaziyim. Bu evi de elimden alırlarsa ne yapacağımı bilmiyorum. Bir gün Vali Bey'in yanına gittim. Bana devlet sığınacak bir yer bulsun diye. Bana hallederiz dediler ama bir ses çıkmadı. Benim hiç erkek çocuğum olmadı. Belki olur diye ilk eşimin ölümünden sonra, ikinci bir kadınla da evlendim. Ama yine olmadı, o ise şimdi 70 yaşında. Ben ilk hanım öldükten sonra evi ikinci hanımın üzerine yapmıştım ama o da evi benden habersiz, benden önce doğurduğu kendi kızının üzerine tapu yapmış. Eğer bir gün evimi yıkarlarsa, elimden bir şey gelmez" diye dert yandı.
TMMOB’dan tepki
TMMOB Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, Sur’un durumunun yakın takipçisi olduğunu ifade etti. Aydın, son iki yılda Sur’da rant alanları yaratmak için bir “işgal” durumunun olduğunu öne sürdü. “Halka rağmen halk için bir şeyler yapıyorlar” diyen Aydın, “Sur’u yıkıp yerini rant alanlarına çevirmeye çalışıyorlar.” diye belirtti.
Sur’da yaşanan çatışmalardan dolayı 6 mahallenin yıkıldığını, yıkım çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Aydın, “Onlar bitmeden bu defa Sur’un farklı bir noktasında, Alipaşa ve Lalebey Mahallesi’nde halkı kent içinde farklı noktalara sürgüne zorluyorlar. Biz bu yöntemin hiçbir şekilde doğru olmadığını, halka rağmen yapılan her şeyin bir şekilde olumsuz travma yaratacağını, buradan çıkan halkın farklı farklı travmalarla, farklı sorunlarla baş başa kalacağını belirtmek gerekiyor.” diye konuştu.
Alınan kararın halkı dikkate almayarak alındığını söyleyen Aydın, “Biz halkı gezdiğimizde ‘Halk bari bu yıkım kararını bir ay sonra alsaydılar’ diyorlar. Çünkü okullar açık, çocukları okula gidiyor. Bir ay sonra okul kapanacak. Bari onu yapsalardı. Fakat gelin görün ki yetkililerin böyle bir sorunu yok. Gözünü kulağını kapatmış, istediklerini yapmaya çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.
Ali Abbas YILMAZ-ÖZEL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.