Kışanak: Anadilde eğitimi ya devlet versin yada yerel yönetimlere devretsin

Kışanak: Anadilde eğitimi ya devlet versin yada yerel yönetimlere devretsin
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, anadilde ilkokul açılmasının bir prosedür sorunu olmadığını belirtti.

DİYARBAKIR - Ya devletin anadilde eğitimi vermesi, ya bu yetkiyi yerel yönetimlere devretmesi ya da halkın kendi okullarını açmasına müsaade edilmesi gerektiğini söyledi. Kışanak, özel okula para vererek anadilde eğitim yapılamayacağını da vurguladı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, merkeze çekilmesi üzerine kendisine veda ziyaretinde bulunan Diyarbakır Vali Mustafa Cahit Kıraç'ı uğurladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Diyarbakır'da Kürtçe eğitim veren Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mühürlenmesiyle ilgili olarak İçişleri Bakanı'nın "başvuru yapılsaydı yasal olarak izin verilirdi" şeklindeki değerlendirmesinin sorulması üzerine Kışanak, bu konunun bir manipülasyona dönüştürüldüğünü söyledi. 

Konunun açık bir şekilde ortaya konulması gerektiğini ifade eden Kışanak, "Ortaya koymazsak gerçekten sanki böyle bir prosedür, ihmali var da sorun bundan kaynaklanıyormuş gibi gösteriliyor ama durum böyle değil" dedi. Kışanak anadilde ilkokul açılmasını şu şekilde izah etti:

"Halk özel okul statüsünde çocuklarını paralı bir okula göndererek, kendi anadilinde eğitim yaptırmayı doğru bulmuyor. Diğer bütün okullar gibi Kürtçe eğitim veren okulların da kamusal hizmet olarak, ücretsiz hizmet vermesini arzuluyor. Ve gerilim konusu budur. Kürtçede eğitim, anadilde eğitim 'ücretli özel eğitim konusu mu' olacak, yoksa 'kamusal ücretsiz hizmet sunumu mu' olacak? Tartışma budur. Bunu bütün açıklığıyla ortaya koymak lazımdır. Sayın bakanın kast ettiği, özel okul statüsüdür. Özel okul açmak istiyorum diye birisi başvurursa tabi ki özel okul açılmasıyla ilgili bir yasal mevzuat var. Ona uygun olarak özel okul açılabilir. Açılacak o özel okulda da çocuklar kendi anadillerinde eğitim görme bedelini para olarak öderler."

Uygulama ayrımcılık yaratıyor

Eş Başkan Kışanak bunun birçok açıdan yanlış olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Bir bu ülkede anadilleri Türkçe olan çocuklar eğitimi bir kamusal hizmet olarak alırken, anadili Türkçe olmayan çocuklar neden bu hizmeti ancak ücretle satın alabiliyorlar. Bu bir ayrımcılıktır, yanlıştır. Kamusal haklar konusunda eşit haklara sahip olması gereken yurttaşları anadili Türkçe olanları ve olmayanlar diye ikiye ayırmak... Anadili Türkçe olanlara ücretsiz kamu hizmeti sunmak, anadili Türkçe olmayanlara 'sen hizmet istiyorsan ancak parayla gidip satın alabilirsin' demek yanlıştır, ayrımcılıktır. İkinci boyutu da şudur. Bu aynı zamanda sınıfsal bir ayrımda yaratacaktır. Parası olan ancak bu hizmetten yararlanacaktır. Anadili Türkçe olmayan çocukların annesi, babası zenginse bu hizmetten yararlanabilecek. Parası varsa götürecek paralı özel bir okulda çocuğuna kendi anadilinde eğitim aldırabilecek. Ama yoksul aileler bunu yapamayacaklar. Bu aynı zamanda sosyal bir ayrımcılıktır."

Özel okullarla ilgili yasal düzenleme yapıldığında bunu açık bir şekilde izah ettiklerini de belirten Kışanak, "Bu hem etnik ayrımcılıktır, hem sosyal statü olarak ayrımcılıktır, yanlıştır. Eğitim gibi en temel hak konusunda böyle bir ayrımcı yasal düzenleme olamaz, ayrımcı bir politika olamaz. Şu anda bu gerilimin konusu budur" diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.