Kendileri için üretirken, satmaya başladılar! Talep yağıyor...

Kendileri için üretirken, satmaya başladılar! Talep yağıyor...
Elazığ'da köylerde yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.

 

Kentte bağ bozumuyla birlikte başlayan orcik yapımı, hava koşullarının  uygun olması durumunda ekim ayı sonuna kadar devam ederken, köylüler aldıkları  siparişleri yetiştirmek için tatlı bir telaş yaşıyor.

Orcik yapımı için öncelikle bağlardan özenle toplanan farklı aromaya  sahip üzümlerin havuzlarda ezilerek suyu çıkarılıyor. Elde edilen üzüm suyu,  belirli bir süre kaynatıldıktan sonra yöreye has özel bir toprakla  mayalandırılarak süzme ve bir günlük dinlendirme işlemine tabi tutuluyor.

Ertesi gün yeniden kaynatılan şıra, un eklenerek bulamaç kıvamına  gelene kadar ısıtılıyor. Elde edilen bulamaca önceden ipe dizilen cevizler  batırılıp güneşte kurutuluyor. Bu işlemin 3 kez tekrarlanmasıyla tüketilecek hale  getirilen orcik, eşsiz bir tat oluşturuyor.

 

BÜYÜKŞEHİRLERDEN SİPARİŞ

Merkeze bağlı Mığı köyünde orcik üretimi yapan Habib Durak, AA  muhabirine, kentte yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yapılan orciğin geçmiş  yıllarda yöre halkı tarafından daha çok kışlık yiyecek olarak tüketildiğini  belirtti.

Yöre halkının vazgeçilmez lezzetlerinden olan orciğin, zaman  içerisinde hediyelik ürün olarak farklı illere gönderilmesi ve yapılan tanıtımlar  sayesinde Türkiye genelinde tercih edilen bir ürün haline geldiğini ifade eden  Durak, bu nedenle talebin her geçen gün arttığına işaret etti.

Geleneksel yöntemlerle yapılan orciğin aranan bir ürün haline gelmesi  dolayısıyla Türkiye'nin hemen her tarafından sipariş aldıklarını bildiren Habib  Durak, şöyle konuştu:

"Orciğimize olan talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Yaptığım  orcikleri sipariş üzerine İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'ya gönderiyorum.  Yöremizde orcik hem geleneksel hem de imalathanelerde modern yöntemlerle  yapılıyor. Biz geleneksel olarak bağ evimizde yapıyoruz. 20-25 gündür orcik,  pestil ve bağ şerbeti dediğimiz pekmezi, 3'ünü de yapıyoruz. Sadece bir günde  400-500 kilo orciği il dışına gönderdim."

Orcik yapımının oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir iş olduğunu  aktaran Durak, bu ürünün daha çok soğuk kış aylarında çayla birlikte çerez olarak  tüketildiğini dile getirdi.

 

KÖYLÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Köylülerden Safiye Durak ise geçmişte sadece kendi tüketimlerini  karışlamak için yaptıkları orciğin son yıllarda artan taleple birlikte geçim  kaynağı haline geldiğini söyledi.

Yaklaşık 1,5 ay kadar süren orcik sezonunda özellikle kadınların büyük  emek vererek yaptıkları orcik, pestil ve pekmezi satarak aile bütçesine katkı  sağladıklarını ifade eden Durak, "Bölgemizdeki üzümlerin aroması çok güzel olduğu  için özel sipariş alıyorum. İngiltere'ye bile gönderdim." dedi.

Arife Olcaş ise siparişleri karşılayabilmek için aile bireyleriyle el  ele vererek orcik yapımı için yoğun bir mesai harcadıklarını dile getirdi. (kaynak:AA)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.