Kaynağında ayrıştırma için yerinde bilgilendirme
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, atıkların kaynağında ayrıştırılması için mart ayında başlattığı çalışmaya devam ediyor. Çalışmalar kapsamında belediye ekipleri ile yüklenici firma, pilot bölge seçilen Kayapınar ilçesinde evlerin kapısını çalarak uygulama hakkında yurttaşları bilgilendiriyor. Ziyaret edilen evlere, kuru atıkların atılacağı sarı poşetler,masa takvimi, çocuklar için boyama kitabı ve çöpten tasarrufun sağlanmasını anlatan broşürlerin yer aldığı çantalar dağıtıldı. Çöplerin kaynağında ayrıştırılması için yürütülen çalışma, bundan sonra hafta içi sürecek.
Apartman görevlilerine çok büyük görevler düşüyor
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Funda İpek, atıkların kaynağında ayrıştırılması için daha önce pilot bölge belirlediklerini ifade ederek, proje kapsamında siteleri ziyaret edip hanelere kampanya hakkında bilgi verdiklerini kaydetti. Bu çalışmanın bel kemiğini apartman görevlileri oluşturduğuna dikkat çeken İpek, “Onlara çok büyük görevler düşüyor. Onların ikazlarıyla ya da sabırlarıyla bu iş devam edebiliyor. Yani apartman görevlileri, hanelerdeki çöpleri uyararak karışık almayabilirler. Bu yüzden onlarla çok sıkı bir şekilde iletişimde olmamız gerekiyor.Yine apartman görevlileri bize destek verdikçe bu işleri yürütebiliriz” dedi.
Ambalaj atıklarına çöp gözüyle bakılmamalı
İnsanın doğadan sürekli olarak aldığını ve bunun yerine bir şey koymadığına vurgu yapan İpek, en azında doğadan aldıkları şeyleri geri vermek adına bu ayrıştırmaya önem verilmesi gerektiğini aktardı. Ambalaj atıkları sınıfına giren materyallerin çöp olmadığını, bunların depoya gönderilen çöplerden ayrıştırılması durumunda çöpün hacminin azalacağını kaydeden İpek, ayrıştırmayla birlikte kaliteli ürünlerin elde edilebileceğini ve ekonomide bir canlılığın söz konusu olacağını belirtti.
Geri dönüşümü mümkün olan materyaller kullanılmalı
Herkesin geri dönüşüm kelimesine kulak kabartması gerektiğini dile getiren İpek, “Öncelikle bu kelimeye aşina olmamız gerekiyor. Geri dönüşüm, ambalaj atığı nedir ve ambalaj atığını niye ayrı toplamamız gerekiyor? Bununla ilgili hassasiyet göstermeliyiz. Geri dönüşüme giden materyaller kullanmak gerekiyor” diye konuştu. Tüm bu işlemlerin kolay olmadığının farkında olduklarını belirten İpek, çöplerin ayrıştırılarak toplanmasının zamanla ve duyarlılıkla gelişeceğini söyledi.
Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakabiliriz
Kaynağında ayrıştırmanın tam olarak yapılması durumunda doğaya olumlu şekilde yansımaların olacağını ifade eden İpek, şunları kaydetti: “En azından bazı ürünleri biz direk doğadaki hammaddelerden değil artık çöp olan maddelerden üretmeye başlayacağız. Yani bundan kaynaklı bir kazanç sağlayacağız. Artı doğanın kendisinden her şeyi almayacağız. Örneğin bunun için çok fazla ağaç kesilmeyecek. Yine çöp alanları çok fazla yer işgal etmeyecek. Kirlilik oluşmayacak. Yine asıl sorumluluğumuzdan biri olan bizden sonra gelecek nesillere iyi bir çevre bırakabileceği. Tüketim alışkanlıklarımızın önüne geçersek, çevre felaketlerinin, küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin de önüne geçmiş olacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.