Katledilen hakların ortak mezarlığı: Newala Qeseba
SİİRT (DİHA) - , "Newala Qesaba Gerçeğiyle Yüzleşme Zamanı" imza kampanyası ile koruma altına alınmak istendi. Kampanya sonunda toplanan 4 bin imzayı Siirt Belediyesi'ne teslim eden insan hakkı savunucuları, verilen meclis kararıyla alanın bir dönümünün koruma altına alınmasını sağladı. Ancak söz konusu bölgede cenazelerin defnedildiği 500 dönümlük bir alanın var olduğunu ve tüm alanın koruma altına alınmasını isteyen İHD ve MEYA-DER, alanda "Halkaların Yüzleşme Anıtı" yapılması gerektiğine vurgu yaptı
'Yüzlerce cenaze Newala Qesaba'da'
Toplu mezarların, devletin yürüttüğü kirli politikaların bir sonucu olduğuna işaret eden İHD Siirt Şube Başkanı Zana Aksu, Newala Qeseba'nın bu politikanın en somut örneğini teşkil ettiğine vurgu yaptı. Ermeni Soykırımı sırasında, katledilen yüzlerce Ermeni, Süryani ve Keldani'nin cenazelerinin de Newala Qesaba'ya atıldığını söyleyen Aksu, 1986 yılından başlayarak 2000'lere kadar katledilen yüzlerce PKK'linin cenazelerinin söz konusu alana gömüldüğü hatırlattı. Başta Siirt, Şırnak, Hakkari ve Batman illeri olmak üzere bölgede çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren yüzlerce PKK'lilerin cenazelerinin söz konusu alana getirildiğini ifade eden Aksu, "İHD olarak Newala Qeseba'ya yönelik raporlamalar başta olmak üzere çok sayıda çalışma yürüttük ve henüz açılmadığı için afaki söyleyebileceğimiz rakam 300 PKK'linin naşının burada olduğudur" dedi. Söz konusu alanda ne kadar cenazenin bulunduğunun net olarak tespit edilemediğini dile getiren Aksu, "Nihayetinde, resmi belgelerde, sahte imzalarla PKK'lilerin naaşlarının ailelerine teslim edildiği görünüyor. Fakat kapsamlı çalışmalarımızda bunun aslında böyle olmadığını tespit ettik. Alanda çalışma yürütülmeye başlandığında tabloyu daha net görebileceğiz" diye konuştu.
'Sahte imzayla cenazenin teslim edildiği kayda geçildi'
PKK'lilerin ailelerine, sahte imzalarla oluşturulan resmi belgeler ile çocuklarının cenazelerinin teslim edildiği gibi kayıt altına alındığına işaret eden Aksu, "PKK'ye Şirvan ilçesinden katılan ve PKK'ye ilk imam kimliği ile katılan imam Mehmet Oktay'ın annesi ve eşi, cenazesinin teşhisi için Siirt 3. Tugay Komutanlığı'na getiriliyor. Ancak aile korkudan cenazenin Mehmet Oktay'a ait olmadığını söylüyor ve cenaze Newala Qesaba'ya atılıyor. Fakat cenazenin aileye teslim edildiği şeklinde belge imzalattırılıyor" ifadesinde bulundu.
Koruma altına alınan alan genişletilsin
Newala Qesaba'nın koruma altına alınması talebiyle, 2011 yılında başlattıkları "Newala Qeseba ile Yüzleşme Zamanı" imza kampanyası ile 15 gün içinde toplanan 4 bin imzanın Siirt Belediyesi'ne teslim edildiğini ifade eden Aksu, meclis kararıyla koruma altına alınan bir dönümlük alanın, cenazelerin defnedildiği alanın sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu dile getirerek, "Gerek görgü tanıklarıyla gerekse cenazeleri oraya atılan PKK'li militanların ve Kürt özgürlük mücadelesinde yer almış yurttaşların aileleriyle yaptığımız görüşmeler ve derneğimize yapılan başvurular sonucu oranın bir dönüm değil 500 dönümlük bir alanı kapsadığını saptadık" dedi.
Alana 'Halkların Yüzleşme Anıtı'
İHD olarak, Newala Qesaba'ya "Halkların Yüzleşme Anıtı" adıyla bir anıtın yapılması için çalışmalarının olduğunu belirten Aksu, bu yüzleşme anıtında sadece Kürt halkının özgürlüğü için yaşamını yitirenlerin değil, bölgede katledilen Ermeni, Süryani, Keldani halklarının da anılıp, anlatılması gerektiğine vurgu yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.