Kasık Fıtığına Sebep Olan Faktörler ve Tedavi Yöntemleri

Kasık Fıtığına Sebep Olan Faktörler ve Tedavi Yöntemleri
Kasık fıtığı, kasık bölgesinde şişlik ve ağrı ile kendini gösteren, tedavi edilmezse bağırsak boğulması gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur.

TİGRİS HABER - Orta ve ileri yaş gruplarında daha sık görülen bu hastalığa, ağır yük kaldırma, kronik öksürük ve büyük abdest sırasında aşırı ıkınma gibi faktörler sebep olabilir. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, “Geçmişte açık ameliyatlarla tedavi edilen kasık fıtıkları, günümüzde laparoskopik yöntemlerle daha az ağrı ve kısa iyileşme süresiyle tedavi edilebiliyor. Bu sayede hastalar kısa sürede sosyal ve iş hayatlarına geri dönebiliyor” açıklamasında bulundu.

Kasık fıtığı, karın içindeki bağırsak ve omentum gibi organların, kasık bölgesindeki zayıf noktalardan karın dışına doğru yer değiştirmesiyle oluşur. Genç yaşlardaki kasık fıtıkları genellikle doğumsal nedenlerden kaynaklanırken, ileri yaş grubunda dokuların zamanla zayıflaması sonucu meydana gelir. Prof. Dr. Erenoğlu, “Karın içi basıncının artması, aşırı kilo alımı veya kaybı, ağır kaldırma, kronik kabızlık, sık ıkınma, kronik öksürük ve genetik faktörler kasık fıtığının başlıca nedenleridir” dedi.

Kasık Fıtığının Tedavisi Cerrahidir

Prof. Dr. Erenoğlu, kasık fıtıklarının tanısının, genellikle ortaya çıkan şişlik ile kolayca konabildiğini, ancak erken aşamalarda ultrasonografi ile ayırt edilebileceğini belirtti. Kasık fıtıkları, yer değiştiren bağırsak ve omentum gibi organların fıtık kesesi içinde kanlanmalarının bozulmasına yol açarak, bağırsak tıkanması ve beslenme bozukluğu gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle tedavi, vakit kaybetmeden deneyimli bir uzman tarafından planlanmalıdır.

Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi cerrahidir. Laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlar sayesinde, hastalar daha az ağrı hisseder ve kısa sürede iyileşir. Bu yöntemle, yer değiştiren organlar karın içine geri gönderilir ve oluşan açıklık dokulara uyumlu malzemelerle kapatılır. Prof. Dr. Erenoğlu, “Laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda, hastalar genellikle bir gecede taburcu edilerek sosyal ve iş hayatlarına hızla dönebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.