Kapitalist düzende kripto sermaye ve dijital hayaller
TİGRİS HABER - Devletin kripto para çıkarmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Tigris Haber ekonomi yazarı Adil Kılıçaslan, Ürettiğimiz ürünleri, hizmetleri ve ithal ettiğimiz ürünleri belirlenen uluslararası standartlara uygunluk şartıyla fiyatlandırsak. TRA-Lira ismiyle kripto para çıkarsak ve fiyatlandırmayı bu kripto para ile yapsak. TRA-Lira ya bağlı ATM kart çıkarsa bankalar sistemi buna hazır. Para yerine kartla ödeme sistemi zaten hazır. Çek yok, senet yok, kredi yok, emek ortaklığı, değer ortaklığı oluşacak. Halkın birliği, Halkın kurtuluş yolu olacak. Bitcoin 21 milyon adetle sınırlıdır. Bizde de nüfusumuzun sayısı ile sınırlı olsa. İşte o zaman ne kur, ne enflasyon, ne hayat pahalılığı ne de borç kalır” diye belirtti.
Tigris Haber’in ekonomi yazarları Adil Kılıçaslan ve Sercan Gölcü devletin vergi sistemini ve kripto varlıkların devlet eliyle çıkarılmasını değerlendirdiler.
Tigris Haber: Kayıtların devlet kurumlarınca düzenlenmesi ve saklanması verimli midir?
Adil Kılıçaslan: Devleti oluşturan halkın kendi içinde karışıklık olmasın diye bütün hareketleri kayıt altına alan yapıdır. Bürokrasi anlaşmazlık durumunda ispat-kanıt olsun diye evrakları arşivde saklar. Kişilerin, şirketlerin aralarındaki uyuşmazlıklarda kuralların (kanunların) anlatımına göre tutulan kayıtlarla çözümü için her iki tarafında barışmasını, haklıyı haksızı belirleyen yapıdır. Devlet öncelikle halkın eğitimini çağdaş ilkeler doğrultusunda gerçekleştiren, kültür birliğini sağlayan yapıdır. Yine eğitim sonucu verilen diplomalar ve kanıtları sürekli saklanır. Bu kayıt saklama yüzünden Hamza’nın diploma oyunu ortaya çıktı. Darısı diğer oyuncuların başına… Ülkenin üretim gücünün sömürülmemesi halkın servetinin yağmalanmaması ve hâkimiyetin başka devletlerce istila edilmesini önlemek için halkın içinde olduğu savaş gücü oluşturulmuştur. Bunları yerine getirebilmek için; Parasal sistem için maliye sistemi kurulmuştur. Uyuşmazlıklar için ana omurgası Hâkimler, Savcılar ve Avukatlardan oluşan hukuk sistemi kurulmuştur. Eğitimi gerçekleştirmek için öncelikle ulus kültürünü oluşturan değerler belirlenmiş ve çocuklardan başlamak üzere değerler eğitimi vermek üzere eğitim sistemi oluşturulmuştur. Hâkimiyetin korunması için Askerlik sistemi kurulmuştur. Bunların kayıt altına alınması devletin hafızasını oluşturur. Tarih okuduğumuzda binlerce yıl bu kayıtlardan dolayı bugün olmuş gibidir.
Sercan Gölcü: Klasik olarak tanımlamak gerekirse devlet; Yasama organı (TBMM) Kanun (Yasa) yapar, Yürütme organı Kanunları (Yasaları) uygular, Yargı organı Kanunlara (Yasalara) uymayanları cezalandırır. Halktan aldığı yetkilerle yapılan işlemlerin halka yararının değerlendirmesini yapar, uygulamaların kanunları yerine getirip getirmediğini kontrol eder.
Tigris Haber: Devlet kurumları için yeni model nasıl olmalıdır?
Adil Kılıçaslan: Diğer bütün işler ülke vatandaşı olmak şartıyla bedel karşılığı, devlet kontrolündeki özerk kurumlar gözetiminde ve halkın da helâl edebileceği bir sistemle yaptırılabilir. Nüfus, tapu, maliye, bazı belediyeler, telefon görüşmeleri vb. uygulamalar kripto dijital kayıt altına alınıyor ama 4 milyondan fazla memur bu iş için çok büyük rakam! Dünyadaki 9 bin kripto para blok zincirin kayıt tutucuları en fazla 500 bin kişidir. Günlük işlemler milyarlarca adet olmasına rağmen her bir işlem 1 dakika veya 10 dakika sürede yapılmaktadır. Bizde ise eskiden kullandığımız “bugün git yarın gel” deyimi şekil değiştirmiş, “devlet sırrı – yetkili değilim – dilekçe yaz dönüş yaparız” sözleri kullanılır olmuştur. Devlet işlemleri kripto para sistemi gibi blok zincir sistemi kayıt altına alınsa eğitim, hukuk, ekonomi-maliye, askeriye için ihtiyaç duyulan nitelikli eleman toplamı bir buçuk milyon kişiyi geçmez. Kara para, naylon fatura, yolsuzluk, hırsızlık, adaletsizlik, kültürsüzlük, yetersiz güvenlik oluşmadığı gibi 21. Yüzyılın özenilen devlet sistemi kurulmuş olur. Bütün sistemlerimiz öyle karıştırılmıştır ki bürokrat yöneticiler bile sistemi çözememektedirler. Sadece halkın gözünü korkutan ceza maddelerini bilmekteler, standart şartları eksik bırakarak ceza kapısını açmaktalar.
Sercan Gölcü: Devlet, medeni bir sosyal hayat için gerekli bir kurumdur aslında. Ve asıl önemli olan ideal devletin tasarımı ve iyi bir yönetimin tesis edilebilmesi için gerekli olan kural (kanunların, anayasanın, tebliğlerin, genelgelerin, yönetmeliklerin vs.) ve kurumların anlaşılması, üzerinde uzlaşılması ve uygulanması gerekmektedir. Bu bir çalışma ve program çerçevesinde ideal devlet ve iyi yönetim için gerekli kurallar ve kurumlar incelenmelidir. Bu konu için ilk olarak idarede çalışanlara kısmen değinmek istiyorum; (Modern devlette idarelerinin personeli- memurlar) şahsi statüsünde hür olmalıdır ve yalnız işinin tanımlanmış görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Kesin bir hiyerarşiye göre kademelendirilmelidir. Ve idareler işe alınışlarda mesleki ihtisas yeteneği göz önünde tutularak seçilirler. Bunun en makbul göstergesi imtihan sonucu elde edilen diplomadır. Memurlara yapılan ödeme ‘maaş’ dışında illegal ödemeler verilmemelidir. İdarede çalışanlar kıdem veya liyakata ve bir (üst)’ün değerlendirmesine göre terfi edilmesi gerekir.(Partiye göre adam kayırılmamalıdır.) İdarede çalışanlar bütünleşmiş bir kontrol ve disiplin sistemine tabidir.(Bugünün işini yarına bırakma felsefesi ile çalışmamalı ve bürokrasi işlerini yavaşlatmamalıdırlar). Digital para gibi kayıt altına alınırsa bunlar bürokrasi işlerlik kazanır. Kripto paraların cazip olan niteliği de budur aslında… Kripto Devlet… Diğer bir konu; kurallar ve kurumlar… Kanunların anlaşılır, sade olması gerekir. Bir kanun çıkarılırken tam iyi derken bir taraftan mağdur ediliyoruz. Ayrıca bir kanun sırf ceza kesilsin veya gelir kaynağı olsun diye çıkarılmamalı veya diğer bir ifade ile halkın yararına olmalıdır…
Tigris Haber: Devlet kripto para çıkarabilir mi, kripto para borsa hisse senedi gibi olacak mı?
Adil Kılıçaslan: Devletin işleyişi için gereken mali güç (bütçe) rakamı şimdikinin dörtte birine düşer. Devlet topladığı vergiyle ve nitelikli eleman desteğiyle kurulacak veya zordaki şirketlere ortak olarak ekonomik olarak vergi toplamadan halka hizmet eden bir yapıya kavuşur. Ürettiğimiz ürünleri, hizmetleri ve ithal ettiğimiz ürünleri belirlenen uluslararası standartlara uygunluk şartıyla fiyatlandırsak. TRA-Lira ismiyle kripto para çıkarsak ve fiyatlandırmayı bu kripto para ile yapsak. TRA-Lira ya bağlı ATM kart çıkarsa bankalar sistemi buna hazır. Para yerine kartla ödeme sistemi zaten hazır. Çek yok, senet yok, kredi yok, emek ortaklığı, değer ortaklığı oluşacak. Halkın birliği, Halkın kurtuluş yolu olacak. Bitcoin 21 milyon adetle sınırlıdır. Bizde de nüfusumuzun sayısı ile sınırlı olsa. İşte o zaman ne kur, ne enflasyon, ne hayat pahalılığı ne de borç kalır.
Sercan Gölcü: Dünya değişmektedir. Bu değişen ortamda elbette ki ilk değişecek sistemlerden biri paradır şüphesiz… Uğruna yüzyıllarca savaşılmış ve anlamını yitirmesine sebep olan para… Kağıt, madeni para ve hatta kredi kartların tarih olacağı bir çağa girdik. Çünkü digital dünyanın parası da digital oldu artık… Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da digital para üretmeye çalışmaktadır. Ama şu var para nasıl değerli oluyor… Arkasındaki Devlete ve farklı kriterlere göre… Kripto paralarda ise durum tamamen farklı… Kripto paralarda talep ne kadar çoksa o kadar değerli oluyorlar… Kripto digital paraların çıkış mantığı paraların digital hale getirilmesi ve tek merkez olmamasıdır. Devletlerin ve kuruluşların aradan çıkartılmasıdır aslında… Kripto paraları bu belirsizlik ortamını da (patronu ve merkez bankası olmayan) savunan biri değilim. Bir devleti ve merkez bankası olacaksa bence tüm finansal enstrümanlardan en iyisidir.
Tigris Haber: Umut nerede?
Adil Kılıçaslan: İnsanlar ürettiklerinin karşılığını net bir şekilde aldıkları için bilim ve teknik gelişimlerini sağlayacaklar, TRA-Lira değerlendikçe ve kazançlarıyla Halk Maslow’un üst basamaklarını çıktıkça mutlu ve rahat yaşayacakları için “cennet vatana” kavuşacaklar. Emeklerinin karşılığını almaları gelecek şüphesini ortadan kaldıracak, komşusu aç kendisi tok olmayacak, herkes doyacak, herkes mutlu olacak. Balık tutmayı öğrenecek, kendine ziyafet çekecek. Çağdaş medeniyetler için örnek olacak ve dünya düzeni barışa kavuşacak.
Sercan Gölcü: Sosyal devletin tüm ayrıntılarını kapsadığı (tüm halkımız refah içinde yaşarsa), kendi ürünümüzü, kendi digital paramızı kimselere bağlı olmadan çıkarırsak, gelişmekte olan ülkeler olan ülke adımız gelişmiş ülkelere geçer ve level atlamış olursak o zaman ülkemiz mutlu ve güvenli olacaktır. Sen halksın, sen varsan her şey var, senin varlığın, senin iş gücün, senin tüketiminin sayesinde üretim var, şirketler var, devletler var, koltuklar var, zenginler var, hazine var, para babaları var. Sen olmazsan bugün hiçbiri olmaz. Her şey senin varlığın sayesinde. Gücünü ve potansiyelini farkına var. Kendini kullandırtma, ezdirme. Sherlock Holmes’un dediği gibi: “İmkânsız olanı elediğinde, her ne kadar olasılık dışı gibi görünse de, elinde kalan gerçektir.” (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.