VİDEO - İsviçre, Kanada ve Amerika’dan sonra Diyarbakır’da tanıtıldı

VİDEO - İsviçre, Kanada ve Amerika’dan sonra Diyarbakır’da tanıtıldı
İsviçre’de üretimi yapılan, ARA adı verilen robotik ilaçlama cihazı üretildi. İsviçre, Kanada ve Amerika’da kullanılan cihaz, Türkiye’de İlk defa Diyarbakır’da tanıtımı yapıldı.

Serhat Özdemir- Mahsum Rençber/Haber-Kamera

TİGRİS HABER - Son dönemlerde giderek, tarıma entegre olan robot teknoloji gelişiyor. Ecorobotix Firma Türkiye Distribütörü Agredon Robotik A.Ş mühendislerince tanıtıma katılan çiftçilere uygulamalı olarak anlatıldı.

isvicre-kanada-ve-amerikadan-sonra-diyarbakirda-tanitildi.jpeg

Kameralı uydu sistemli ilaçlama makinesi yabancı otları tespit ederek, ilaçlayan AVO ve birçok sensörün bütünleşmiş edilebildiği ‘ARA’ isimli 2 ayrı robot üretti. Ekili alanlarda yabani otları temizlemek için alanların tamamını ilaçlama yerine, yabani otları tespit edip milimetrik spreyleme yöntemiyle ilaçlayacak robotlar geliştirdi.

isvicre-kanada-ve-amerikadan-sonra-diyarbakirda-tanitildi-3.jpg

‘Tanıtım olarak ilk Bismil’den başladık’

Tanıtıma ilk olarak, Bismil’den başladıklarını ve tarıma katkı sunacaklarını ifade eden Agredon Robotik Sistemleri A.Ş Sahibi Fikret Recai Doğan, “Tarımla ilgili akıllı yazılım ve algoritma üzerine çalışıyoruz. Bitki analizi ve arazi sağlığının ölçümlerini de yapıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışın da çalışmalarımız oluyor. İsviçre’den getirdiğimiz ARA aletidir. Bunun özelliği belli algoritmalarla yabani otlara veya ürüne nokta spreyleme yapılıyor. Bu dünyada tek bir cihazdır. İsviçre’de üretilmiş ve Kanada aynı zamanda Amerika’da son 3 yıldır, kullanılan üründür. Bizde bunu yenilik olarak Türkiye’ye getirerek, çiftçiye sunduk. Tanıtım olarak ilk Bismil’den başladık. Bazı bölgelerde tanıtımlarımız devam edecek. İsteyen çiftçilerimize satışı yapılacak ya da biz uygulamasını yaparak, tanıtacağız. Bu algoritmalar şuanda 17 tane üründe var. Fakat bunlar artarak devam edecek. Yazılımlar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Umarız güzel sonuçlar alarak, tarıma katkımız olur” dedi.

isvicre-kanada-ve-amerikadan-sonra-diyarbakirda-tanitildi-2.jpg

‘Teknik şeylerin geliştirilmesi memnuniyet vericidir’

Bismil’de fabrika sahibi ve çiftçi olan Musa Çelebi, cihazın bekledikleri gibi çıkması durumunda alacaklarını belirterek, “ Bismil 1 milyon 400 bin dönümlük araziye sahiptir. 600 bin dönümü ise sulu arazidir. 400 bin dönüm pamuk ekildi. Tarım girdilerinde en büyük kalemini de ilaç oluşturuyor. Şuan bu cihazı bende inceliyorum. Denilene göre sadece otlara ilacı vuruyor. Yüzde 80 ilaç tasarrufu sağlıyor. Teknik şeylerin geliştirilmesi memnuniyet vericidir. Tarımın daha kaliteli olması ve masrafların azaltılması için güzel bir şeydir. Beklediğimiz gibi çıkarsa bizde alacağız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.