İstanbul’dan Hazro’ya gönül köprüsü
Ali Abbas Yılmaz - Özel
TİGRİS HABER - 2 yıl önce Mardin’de 60 çocuğa ulaşan 3 kadın arkadaş, pandemi sürecinin tüm zorluklarına rağmen Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı, Meşabağlar, Tavşantepe, Biçimli ve Sürenbağlar köylerinde 130 çocuğa kıyafet desteğinde bulundular.
Bi’iz adlı Instagram sayfası açan 3 arkadaş, sosyal medya üzerinden topladıkları yardımları, binlerce kilometre öteden Diyarbakır Hazro’nun kırsal bölgelerindeki köy okullarına ulaştırarak, öğrencilerin mutluluğuna ortak oldular.
‘Okullarımızda neye ihtiyaç varsa onu karşılayabilmek için uğraşacağız’
Mardinli olan ve İstanbul’da özel bir hastanede çalışan Gurbet Akbulut, liseden 2 arkadaşı ile birlikte açtığı adlı Bi’iz Instagram sayfasından topladığı yardımları köy okullarındaki çocuklara ulaştırdı. Hazro’ya ilk defa gelen Akbulut, çocukların mutluluğuna ortak olmaktan tarifsiz keyif aldığını belirterek şunları söyledi: “Arkadaşlarımla 10 yıldır tanışıyorum. 2 yıldır birlikte okullara yardım kampanyaları düzenliyoruz. Pandemi süreci ve aslında bu süreçte özellikle köy okullarındaki çocukların tablet ihtiyacı var. Yalnız biz henüz yolun başında olduğumuz için böyle bir organizasyona girişemedik. Daha çok gücümüz oranında ne yapabiliriz diye düşündük. Tabii grubumuz büyüdükçe hedeflerimizi de büyüteceğiz. Sadece tablet değil, okullardaki bilgisayar ihtiyacını da karşılayabilmek için dayanışmamızı büyütmek istiyoruz. Okullarımızda neye ihtiyaç varsa onu karşılayabilmek için uğraşacağız. 60 çocuk ile başladık ve her geçen zaman rotamızı daha ileri hedeflere çeviriyoruz.”
‘Nerede ne ihtiyaç varsa oraya gitmeyi planlıyoruz’
Trabzonlu olan ve İstanbul’da özel bir kurumda Rehber Öğretmen olarak görev yapan Yasemin Güven ise, sosyal sorumluluk projesinde daha büyük hedefleri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Arkadaşlarımla liseden beri tanışıyorum. Birlikte sosyal sorumluluk projeleri kapsamında okulları ziyaret ediyoruz. 2 senedir resmi olarak projelerimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 500 çocuğa ulaştık. Tabii pandemi sürecinde daha hassas davranmak zorundaydık. Maskelerimizle çocuklarımızı ziyaret ettik. Sosyal mesafeyi olabildiğince korumaya özen gösterdik. Biz bir grubuz ve maddi yardım asla toplamıyoruz. Biz sadece öğrencilerin ihtiyacı olan şeyleri duyuruyoruz. Paylaştığımız adrese gelen yardımları ise bir araya getiriyoruz. Diyarbakır Hazro’da 4 okulda 130 çocuğa yardım ulaştırdık. Bu okullar; Meşabağlar, Tavşantepe, Biçimli ve Sürenbağlar. Bundan sonraki süreçte de destek projelerimize devam etmek istiyoruz ama aslında bizim elimizi kolumuzu pandemi bağladı. Mardin yolculuğumuzda çocuklarla çok iyi kaynaşmıştık ama burada şuan salgından kaynaklı mesafeli olmak zorundayız. Mardin’de çocuklara sarılıyorduk, öpüyorduk ama burada sadece hediyeleri verebiliyoruz. Bizim Instagram hesabı açmamızdaki sebep, çocuklarla geçirdiğimiz güzel anları paylaşabilmekti. Onlarla sarıldığımız, gülüştüğümüz, mutlu olduğumuz anları paylaşmak istedik. Biz sayfamızda yaptığımız yardımları değil o güzel anıları paylaşmak ve birilerine ulaşmak için bu hesabı açtık. Bundan sonra da okul ziyaretlerimiz mutlaka olacak. Biz her şeyi kendimiz hazırlıyoruz. Çocukların ihtiyaçlarını isim isim tespit edip etiketleri kendimiz yazıyoruz. Öğrencileri sınıf sınıf ayırıyoruz. Kolileri numaralandırıyoruz. Kendimiz kargoluyoruz. Aslında kargo ücretleri de ciddi maliyet ve anlaşmalı kargo şirketi olsa bizim için büyük bir destek olabilir. Buradan bize sponsorluk yapabilecek kargo şirketlerinin desteğine de ihtiyaç duyuyoruz. Buraya gelişimizdeki tüm masraflarımızı kendimiz karşılıyoruz. Bu konuda hiçbir yerden bir destek almıyoruz. Biz bu yola baş koyduk ve gücümüz oranında bu destekleri daha da büyütmek istiyoruz. Nerede ne ihtiyaç varsa oraya gitmeyi planlıyoruz.”
‘Bi’iz deyip geçme bi iz bırak’
Aslen Antepli olan ve İstanbul’da bir ajansta metin yazarlığı yapan Büşra Gürsoy, pandemi sürecinin tüm zorluklarına rağmen çocuklarla buluşmaktan, onların sevinçlerini gözlerinde okumaktan geri durmadıklarını belirterek şunları söyledi: “10 seneden fazladır arkadaşız ve aynı kafada olduğumuz için böyle bir projeye başladık. Bu çalışmayı daha önce de yapıyorduk ama bunu 2 yıldır resmi çerçevede yürütüyoruz. Önceleri sadece kendi yakın çevremizden yardım ve destek organize ediyorduk. Tabii bazen gücümüzü aşan işler oluyordu ve başka insanlara da açılma ihtiyacı hissettik. Bizi tanımayan insanların da desteğini almak için bir sayfa açtık. Bi’iz. Bi’iz deyip geçme bi iz bırak anlamında. Çünkü bizim için her bi iz çok önemli. Biz olarak bi iz bırakmak istedik. Bu mottoyla yola çıktık ve kısa sürede çok sayıda insan arkamızda durdu. İlk ziyaretimizi Mardin’e yapmıştık ve orada 60 öğrenciyi ziyaret etmiştik. Daha sonra ise hedef büyüterek bir grup oluşturduk ve bir sayfa açtık. Mardin’de çocuklarla çok mutlu olduğumuz için bu bizi motive etti ve bu projenin devamını getirdik. Aslında önce bir AR-GE çalışmamız oluyor, okulları araştırıyoruz. Okulun bir ihtiyaç listesini yayınlıyoruz takipçilerimize. Sonra gelen destekleri topluyoruz ve kargo ile okullara gönderiyoruz. Diyarbakır köy okulları diye internetten araştırdık ve karşımıza Hazro çıktı. Aslında burayı seçmemiz tamamen tesadüfi. İlk olarak hamide öğretmen ile iletişime geçtik. Bize başka okullar da ayarlayabileceğini söyledi. Aslında buraları hiç bilmeden geldik.”
‘Çocukların sevinci bizleri de mutlu ediyor’
Meşebağlar İlkokulu Müdür Yardımcısı Müslüm Pursuk, çocuklara yapılan desteklerin önemine değinerek şunları söyledi: “Arkadaşlar bize ulaştılar ve böyle bir etkinlik planladıklarını söylediler. Okulda 105 öğrencimiz var. Köylerde insanların maddi durumları iyi değil. Çocuklar için böylesi sosyal sorumluluk projeleri sevindirici oluyor. Çocukların sevinci bizleri de mutlu ediyor. Şuan pandemiden dolayı yüz yüze eğitim yapamıyoruz. İnternet köyün bazı kesimlerinde çekiyor bazı kesimlerinde ise çekmiyor. Ama tabii internet çekse de çocuklarda bilgisayar ve tablet yok. Bu yüzden çocuklar derse giremiyorlar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.