İŞKUR Listelerinde Yine "Torpil" İddiası
Ali Abbas Yılmaz
İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Diyarbakır'da 5925 bin yeni işçi aldı. Belediyelere ve çeşitli kurum ve kuruluşlara yerleştirilen TYP çalışanları 6 ay süreyle söz konusu kurumlarda istihdam edilirken, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte yeniden işsiz kalacaklar.
İŞKUR listelerinde kendilerine yer bulmayan vatandaşlar hayal kırıklığı yaşarken, aynı soyadlı ve aynı seri T.C. numaraların listelerde yer alması, "torpil yapıldı" iddialarına neden oldu. Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Koç ise torpil iddialarının asılsız olduğunu belirterek, listede yer alan isimlerden aynı soyadı taşıyanların akraba olmadıklarını ve aralarında soyadı benzerliği olduğunu ifade etti.
Diyarbakır’da Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından alınan 5925 personelin isimleri açıklanırken, listelerde isimleri yer almayan vatandaşlar listelere tepki gösterdi. Listelerde aynı soyadlı kişilerin yer almasını “torpil” olarak yorumlayan ve listelerin AK Partililer tarafından hazırlandığı iddialarını dillendiren vatandaşlar, defalarca başvurmalarına rağmen İŞKUR listelerinde yer alamadıklarını ifade ettiler.
Listelerin açıklanması ile İŞKUR Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne akın eden vatandaşlar asılan listelerde isimlerini aradı. Listelerde isimlerini görenler sevinç yaşarken, ismi listede yer almayanlar ise hem üzgün hem de tepkiliydiler.
Liste dışı kalan engelli bir vatandaş...
İŞKUR listelerinde kendilerine yer bulamayan vatandaşlar "torpil yapılıyor" iddiasını öne sürerek tepki gösterirken, isimlerini ise belirtmekten kaçındılar. İsmini vermekten kaçınan engelli bir vatandaş "10 kez başvurdum ama sadece bir kez TYP kapsamında işe alındım" diye konuştu.
Aynı soyadları aynı seri T.C. numaraları...
TYP kapsamında İŞKUR’a başvuruda bulunan 28 yaşındaki genç işsiz Musa Demir,Güvenlik sertifikası olduğu halde dördüncü başvurusunda da işe alınmamasını tepki gösterdi. Listede ismini göremeyen Demir, listelerde aynı soyadlı vatandaşların bulunmasını ve söz konusu bu şahısların TC kimlik numaralarının aynı seriye ait olmasını ise “torpil yapılmış" diye yorumladı.
Bu muamma çözülsün!
Çeşitli kurumlarda istihdam edilmek üzere listelerde adı geçen kişilerin çoğunun görevlendirilecek kamu kurumundaki amir ve çalışanların tanıdık ve akrabalarının olduğunu iddia eden Demir, listelerin bu tanıdıklık ve akrabalık istemi üzerinden oluşturulduğunu iddia ederek, “Yani listelere torpille girmişlerdir. Yetkililerin bu sorunu bir an önce çözmesini istiyoruz.” ifadesini kullandı. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başvuruda bulunduk ama hiçbir şey çıkmadı. Listelerde bir aileden 4-5 kişi yer alıyordu. Devletin kararlarına göre bir kişinin yer alması gerekiyor. Listelerde torpil yapılıyor. Herkes kendi adamını işe almak istiyor. Dört kez başvurmama rağmen ismim listelerde yer almadı. İş-Kur'a gittim. Listeleri sordum. Bana listelerin çeşitli kurumlarda hazırlandığını söylediler. Bu kurumlar ise kendi tanıdıklarını işe alıyor. Peki bu geri kalan mağdur ve fakir insanlar ne yapacak? Bu insanların herhangi bir hakkı yok mu? Sürekli bu adamlar mı işe alınacak?"
Oy zamanı gelenler iş zamanı yandaşlarını kayırıyor!
Güvenlik sertifikası olduğunu ifade eden Demir, "Birçok yere başvurmama rağmen iş bulamadım. Yetkili kişilerin biran önce bu soruna çözüm bulmalarını diliyorum. Bu haksız bir durumdur. Devlet yetkililerin biran önce bu durumu çözmelerini istiyorum. Herkese eşit şekilde yaklaşsınlar. Bunları yapamayanlar seçim zamanı oy istemesinler. 'Size iş vereceğiz,şunu yapacağız' diye milleti kandırmasınlar. A partisi, B partisi önemli değil, seçim zamanında vatandaşın kapısında gidip oy istiyorsunuz ama iş zamanı geldiğinde ise neden sadece kendi akrabalarınızı kayırıyorsunuz? Neden umut verdiğiniz insanları yarı yolda bırakıyorsunuz. Zaten verdikleri 5 aylık bir iştir, yani öyle anlı şanlı bir şey de değildir. Bu millet kışın ne yapacak? Daimi bir iş vermelerini istiyorum" diye konuştu.
Listelerde "torpil" iddiası
Listelerdeki çok sayıda soyadı ve TC kimlik numaralarının serilerine dikkati çeken Demir, bu benzerlikleri taşıyanların “akraba” olduğunu dolayısıyla ise alımlarda “torpil” olduğu şeklinde yorumlayarak, “Buradaki listelere baktığımızda, aynı soyadlarını taşıyanları ve aynı seride TC kimlik numaraları olduğunu görüyoruz. Listelere bakıyoruz 'Kaplan' soyadlı birçok kişi var, TC kimlik numaraları ise aynı seriden. Muhtemelen akrabadırlar. Normalde yasaya göre bir aileden ancak bir kişi, TYP kapsamında işe alınabiliyor. Listelere baktığımız da bir aileden 5-6 kişi var. Bunun bir açıklaması olmalı. Bir yetkili çıkıp bunun nedenini açıklamalı. 6 aylık bir işe işte dahi torpil yapılıyorsa adalet bunun neresindedir sormak lazım.” ifadelerini kullandı.
Listeleri kim belirliyor?
TYP kapsamında 4 defa İŞKUR’a iş başvurusu yaptığını ifade eden Demir, ismini listede görememekten dolayı hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Defalarca başvuruda bulundum. Ha bu sefer, daha öbür sefer derken en son baktım ismim listede yine yok. Bu durum tabii ki de insanda bir hayal kırıklığı yaratıyor. Dört defa başvurdum ama dördü de olumsuz sonuçlandı. İŞKUR’a sorduğumuz zaman ‘İşe alımları biz belirlemiyoruz, bunu iş ihtiyacı olan kurumlar belirliyor.’ diyorlar. O kurumlarla görüştüğümüz de onlar da ‘Biz belirlemiyoruz İŞKUR belirliyor.’ diyorlar. Yani, her kurum topu diğerine atıyor. Vatandaş olarak ne yapacağız biz de şaşkınız. 6 aylığına dahi bir işe girmek için daha kaç başvuru yapmam gerekiyor daha ne kadar işsiz beklemem gerekiyor doğrusu bilmiyorum. İnsaf doğrusu, insanda biraz insaf olmalı.” şeklinde konuştu.
İŞKUR İl Müdürü: İddialar asılsız
TYP kapsamında İŞKUR tarafından 5925 kişi işe aldıklarını ve her aileden iki kişi şeklinde bir kriter uyguladıklarını belirten Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Koç, torpil iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Koç, listede yer alan isimlerden aynı soyadı taşıyanların ise akraba olmadıklarını, aralarında soyadı benzerliği olduğunu ifade etti.
TYP kapsamında işe alınanlar ise şöyle:
İl emniyet müdürlüğü: 143, GAP Toplumsal Araştırma Merkezi Müdürlüğü: 75, Orman İşleri Milli Parklar Şubesi: 8, İl Kültür Müdürlüğü: 46, Dicle Üniversitesi: 94, Bağlar Müftülüğü: 64, Kayapınar Müftülüğü:43, Sur Müftülüğü:52, Yenişehir müftülüğü:55, İl Müftülüğü:13, Büyükşehir Belediyesi: 470, Kayapınar Belediyesi: 276, Sur Belediyesi: 202, Bağlar Kaymakamlığı:394, Orman işletme müdürlüğü: 74, Orman fidanlık müdürlüğü: 67, Yatırım izleme koordinasyon başkanlığı: 388, Sur kaymakamlığı: 87, Yenişehir Kaymakamlığı:142, Yenişehir Belediyesi:139
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.