İran'da 1 yılda 910 kişi idam edildi
TİGRİS HABER - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri’ne göre, idamların çoğu uyuşturucu suçlarıyla ilgiliydi, ancak 2022 protestolarıyla bağlantılı kişilerin ve kadınların idamında artış görüldü. Ayrıca, etnik azınlıklar, özellikle Kürtler, orantısız bir şekilde hedef alındı. BM yetkilileri, ölüm cezasının yaşam hakkıyla bağdaşmadığını ve masum insanların idam edilme riskini taşıdığını belirterek İran’ı idamları durdurmaya çağırdı.
BM verilerine göre, idamların çoğunluğu uyuşturucu suçlarından gerçekleştirilirken, muhalifler ve 2022 protestolarıyla bağlantılı kişiler de idam edildi. Kadınlara yönelik idam sayısında da artış gözlendi.
İnsan hakları aktivistleri, uyuşturucu suçlarının uluslararası hukukta "en ciddi suçlar" kategorisine girmediğini ve bu nedenle ölüm cezası ile cezalandırılamayacağını vurguluyor. Ayrıca, beş çocuk suçlunun idam edilmesi, uluslararası hukukun 18 yaşından küçüklerin ölüm cezasına çarptırılamayacağına dair kuralını ihlal ediyor.
Kürt insan hakları grubu Hengaw'ın raporuna göre, idam edilenlerin yarısından fazlası İran'ın etnik azınlıklarından. Özellikle Kürtler, hükümetin muhalefeti bastırma girişimlerinden en çok etkilenen grup.
Amnesty International'a göre, İran 2023'te tüm dünyada kaydedilen idamların yüzde 74'ünden sorumlu. Bu rakam, İran'ın dünya genelindeki en çok idam cezası infaz eden devlet konumunda olduğunu gösteriyor.
BM, İran makamlarından tüm idamların durdurulmasını ve nihai olarak ölüm cezasını kaldırmayı amaçlayan bir moratoryum konulmasını istiyor. Türk, "Ölüm cezası, yaşam hakkı gibi temel bir hakla bağdaşmaz ve masum insanların idam edilme riskini kabul edilemez şekilde artırır" diye uyarıyor.
Kaynak:Kısa Dalga
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.