2030'a Kadar 78 Milyon Yeni İş Fırsatı!

2030'a Kadar 78 Milyon Yeni İş Fırsatı!
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu"na göre, 2030 yılına kadar dünya genelinde 78 milyon net yeni iş fırsatının oluşması bekleniyor.

Teknoloji ve Yeşil Enerji Dönüşümü Yeni İş Alanları Yaratıyor

TİGRİS HABER - Küresel eğilimlerin etkisiyle, dünya çapında 170 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Ancak bu süreçte 92 milyon mevcut istihdam yerinden edileceği için net kazancın 78 milyon iş olacağı belirtiliyor.

En hızlı büyüyen meslekler arasında teknoloji, yapay zeka, veri analitiği, teslimat, bakım, eğitim ve tarım gibi sektörler yer alıyor. Özellikle tarım işçileri, teslimat sürücüleri, yazılım geliştiricileri ve sağlık çalışanlarının istihdamının hızla artması bekleniyor.

Yetenek Açığı Küresel Bir Sorun

WEF raporuna göre, "yetenek açığı" iş dünyasının dönüşümünde en büyük engellerden biri olarak öne çıkıyor. İşverenlerin yüzde 63'ü, mevcut çalışanların gerekli becerilere sahip olmamasının önemli bir sorun olduğunu belirtiyor. Bu durum, 120 milyondan fazla çalışanın işini kaybetme riski taşıdığı anlamına geliyor.

Yapay zeka, büyük veri ve siber güvenlik alanlarında teknoloji becerilerine olan talep artarken, yaratıcı düşünme, esneklik ve çeviklik gibi insan becerileri de kritik önem taşımaya devam ediyor.

En Hızlı Büyüyecek 10 Yetenek

WEF raporunda, 2030'a kadar en hızlı büyüyecek yetenekler şu şekilde sıralanıyor:

  1. Yapay Zeka ve Büyük Veri Yönetimi

  2. Ağ ve Siber Güvenlik

  3. Teknolojik Okuryazarlık

  4. Yaratıcı Düşünme

  5. Dayanıklılık ve Esneklik

  6. Merak ve Yaşam Boyu Öğrenme

  7. Liderlik Becerileri

  8. Sosyal Etki ve Sorumluluk

  9. Analitik Düşünme

  10. Çevresel Sorumluluk

İşverenler Becerilere Yatırım Yapıyor

Rapora göre, işverenlerin yarısı, teknolojinin getirdiği yeni fırsatları değerlendirmek için iş süreçlerini yeniden şekillendirmeyi planlıyor. İşverenlerin yüzde 77'si mevcut çalışanlarının becerilerini artırmaya yönelik programlar başlatmayı hedefliyor. Ancak yüzde 41'i, yapay zekanın belirli görevleri otomatikleştirmesiyle iş gücünü azaltmayı planlıyor.

Bu değişim sürecinde, politika yapıcılar, sektör liderleri ve çalışanların birlikte hareket ederek, iş gücünün yeni şartlara adapte olmasını sağlaması kritik önem taşıyor. (AA)

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.