İmamoğlu'na 7 yıl 4 ay hapis istendi
TİGRİS HABER - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Başsavcı Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle, "Tehdit", "Kamu Görevlisine Karşı Görevinden Dolayı Alenen Hakaret" ve "Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek" suçlarından 7 yıl 4 ay aya kadar hapis ve siyasi yasak istemli iddianame hazırladı.
Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilince hazırlanan iddianamede, Başsavcı Akın Gürlek ''mağdur'' olarak yer aldı. İddianamede, İmamoğlu’nun yaptığı konuşmalarda, Akın Gürlek’e yönelik suç konusu söylemlerinin tespit edilmesi üzerine resen soruşturma işlemlerine başlanıldığı, İmamoğlu’nun, 31 Ocak 2025’te Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediği aktarıldı.
Düşünceyi açıklama özgürlüğünün, bireyin hiçbir çekince duymadan düşüncelerini, duygularını ve kanaatlerini paylaşabilmesi olduğu vurgulanan iddianamede, bununla birlikte özgürlüklerin de sınırsız olmadığı kaydedildi. Düşünceyi açıklama özgürlüğünün sınırlanmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddesinde düzenlendiği ifade edilen iddianamede, bu maddeye göre, düşünceyi açıklama özgürlüğünün, ulusal güvenlik, ülke bütünlüğü, kamu güvenliği, suçun önlenmesi, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, yargılama organlarının etkinlik ve saygınlığının korunması gibi durumlarda sınırlanabileceği belirtildi.
İddianamede, halen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevini ifa eden ''mağdur'' Akın Gürlek’in, geçmişte de terör suçlarına bakmakla görevli Ağır Ceza Mahkemelerinde Başkanlık, Sulh Ceza Hakimliği ve Adalet Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulunduğu, görev yaptığı dönemlerde ve halen başta DHKP/C olmak üzere çeşitli silahlı terör örgütlerince hedef haline getirildiği, açık kimlik bilgileri ve fotoğrafının yayınlanarak tehdit edildiği kaydedildi.
İddianamede, ''İmamoğlu’nun, hakkında adli işlem başlatılan CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın hakkında adli işlem başlatılmasına ilişkin yaptığı konuşmasının, 3713 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinde belirtilen silahlı terör örgütlerine hedef gösterme ve servis etme mahiyetinde olduğu, bu haliyle şüphelinin hukuki koruma altına alınan terörle mücadele eden kişilerden mağdur Akın Gürlek’i hedef gösterme suçunu işlediği anlaşılmıştır'' denildi.
''Düşmanlık ve şiddet yaratmaya yönelik ifadeler ifade hürriyeti bağlamında hukuki koruma görmez''
İstisnalar dışında, geniş bir yelpazeyle düşünceyi açıklama hürriyetinin korunduğu vurgulanan iddianamede, iftira, küfür, onur, şeref ve saygınlığı zedeleyici söz ve beyanlar, hukuk düzenini cebir yoluyla değiştirmeye yönelen, nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve şiddet yaratmaya yönelik ifadelerin ise ifade hürriyeti bağlamında hukuki koruma görmediği aktarıldı.
Bu itibarla, İmamoğlu tarafından olay tarihinde, ''Bak Bak Başsavcı sana söylüyorum.. senin zihnin çürümüş de...'' şeklinde aleni ortamda sarf edilen söylemin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak kamu görevi ifa eden ''mağdur'' Akın Gürlek'i küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleştiği, düşünceyi açıklama sınırlarını aştığı savunuldu.
İddianamade, “Suça konu ibare ve konuşmanın da ayrıca bir bütün halinde kişinin saygınlığına zarar vermeyi amaçladığı ve görüş açıklama niteliğinde bulunmadığı, eylemin ifade hürriyeti bağlamında hukuki koruma görmesinin mümkün olmadığı, bu haliyle şüphelinin kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret suçunu işlediği anlaşılmıştır” görüşüne yer verildi.
İmamoğlu’nun konuşma içeriği ile ''mağdur'' Akın Gürlek ve aile yakınlarının hedef aldığı savunulan iddianamede, şüphelinin tehdit suçunu da işlediğinin anlaşıldığı aktarıldı. Bu nedenlerle İmamoğlu’nun, “Tehdit”, “Kamu Görevlisine Karşı Görevinden Dolayı Alenen Hakaret” ve “Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Göstermek” suçlarından cezalandırılması istendi. Söz konusu maddeler, 7 yıl 4 aya kadar hapis cezasını öngörüyor.
İddianamede, İmamoğlu hakkında, siyasi yasak da içeren Türk Ceza Kanunu’nun “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma” hükümlerini düzenleyen 53. maddesinin de uygulanması talep edildi.
İddianamenin Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesi için 15 gün süre bulunuyor.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.