İkinci el araç satışlarında yeni düzenleme

İkinci el araç satışlarında yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TİGRİS HABER - Bu yeni düzenleme, otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının korunması amacıyla hazırlandı. Yönetmelik, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde önemli değişiklikler getirirken, sıfır araç ticareti için de distribütör ve yetkili satıcılara yeni kurallar getirdi.

İkinci El Araç Ticaretinde Yeni Düzenlemeler

Yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araç alım satımında güvenliğin artırılması hedefleniyor. Dolandırıcılığın önüne geçilmesi amacıyla, Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılması zorunlu hale getirildi. Böylece, sahte para kullanımı, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler ortadan kaldırılacak.

Ayrıca, sipariş usulü satışlarda alıcı mağduriyetini önlemek için yeni düzenlemeler getirildi. Alıcıdan kısmi ödeme alınması durumunda sipariş formu düzenlenmesi zorunlu hale getirildi. Yetkili satıcılar, bu formu düzenlemeden alıcıdan ödeme talep edemeyecek ve kaporası alınan araçlar 45 gün içinde teslim edilecek. Ayrıca, taşıtın teslimine 7 gün kala, satış fiyatının %10’undan fazla kapora alınamayacak.

Distribütör ve Yetkili Satıcılara Yeni Yükümlülükler

Otomotiv sektöründeki adil rekabet ortamının korunması amacıyla, distribütörler ve yetkili satıcılara yönelik yeni kurallar belirlendi. Buna göre, fatura tarihinden sonra taşıt fiyatı artırılamayacak ve distribütörler, taşıtları 15 gün içinde yetkili satıcılara teslim etmek zorunda olacak. Aynı şekilde, yetkili satıcılar da ÖTV ve KDV'si ödenmiş araçların fiyatını artıramayacak ve araçları 15 gün içinde alıcılara teslim edecek.

İkinci El Araç Ticareti Yetki Belgelerinde Esneklik

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde yetki belgesi alımında yaşanan sıkıntılar da giderildi. Yeni düzenlemeyle, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma şartı, yetki belgesi alma şartlarından çıkarıldı. Ancak işletmelerin ruhsat mevzuatı kapsamında yükümlülükleri devam edecek.

Elektronik Ortamda İhale ve Ön Değerlendirme Kuralları

Yönetmelikle, elektronik ortamda yapılan taşıt ihaleleri ve ön değerlendirme süreçlerine de yeni kurallar getirildi. İhalelerde şeffaflığın sağlanması ve adil rekabetin korunması amacıyla, ihale platformu işleticilerinin ve satıcıların doğrudan veya dolaylı olarak ihalelere katılması yasaklandı. Ayrıca, internet üzerinden yapılan taşıt ön değerlendirmelerinde verilen ilk teklif ile nihai teklif arasındaki farkın %5’i geçmemesi gerektiği de düzenlendi.

Yeni yönetmelik kapsamında getirilen düzenlemeler, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.