HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi
HDP'nin, seçim ve partiler rejiminin yol açtığı sorunlarla ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

 

HDP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Seçim ve partiler rejiminde yaşanan sıkıntılarla ilgili Araştırma Önergesi'nin bugün görüşülmesini içeren grup önerisi üzerinde konuşan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) seçim barajının hak ihlali olduğu kararı almasını beklediklerini ifade etti.

 "Bir ülkenin çoğunlukla idare edilmesi, istikrar olduğu anlamına gelmez" diyen Zozani, yüzde 10 seçim barajının sadece Türkiye'de olduğunu, bugüne kadar iktidarların baraj sayesinde almadıkları meşruiyeti kendilerine reva gördüğünü savundu. Zozani, "Yediğiniz miras bizim mirasımız. AKP Diyarbakır'da kaç milletvekilini hak etti? Diyarbakır'dan 3 gasp edilmiş koltuğumuz var. adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Bingöl, muş'ta da durum aynı" görüşünü ifade etti.

 TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun konuyla ilgili ifadelerinin takdire şayan olduğunu belirten Zozani, "Kuzu bana Descartes'i anımsattı. Düşünüyorum öyleyse varım demişti. Kendisini ve sarfettiği ifadeleri yok sayabiliriz. Onun ifadesini sadece Kenan Evren'den duyduk. siyasetin kamunun bütçesiyle finanse etmesine karşıyız. Bunu öneri olarak getirin tartışalım" diye konuştu. Öneri aleyhinde konuşan Ak Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, siyasi istikrarsızlıkların ve kırılgan koalisyon hükümetlerinin ülkeye zarar verdiğini savunarak, demokratik ülkelerde yönetimde istikrar için seçim barajlarına başvurulduğunu söyledi. AYM'nin barajları daha önce yasamanın takdirine bıraktığını ve yasamanın getireceği sistemi makul kabul ettiğini anlatan Çavuşoğlu, kendilerinin seçim barajı konusunda partilere çağrıda bulunduğunu, konunun tartışılmasında yarar gördüklerini ancak Araştırma Komisyonu kurulmasına gerek olmadığını savundu.

 CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, öneri lehindeki konuşmasında, 34 yıldır Türkiye'de hakim olan seçim ve siyasi partiler rejiminin, 12 Eylül cuntasının ürünü olduğunu belirterek, "Son 12 yılda AKP, tek başına Parlamento'da çoğunluğa sahip olmasına rağmen ve her iki sözünden biri darbeyle hesaplaşmak olmasına rağmen hala darbe hukukuyla siyaset ve seçim yapıyor. Çünkü AKP, bu sistemden beslendiği için değişmesini istemiyor. 2002'den beri gaspedilmiş koltuklarda oturan milletvekilleri var. 2002'de 178, 2007'de 83, 2011 seçimlerinde ise 57 koltuğu hak etmediğiniz halde işgal ediyorsunuz. Hak edilmeyen koltuklar hangi partideyse gelin kaldıralım. Darbe hukukuyla hesaplaşmada samimiyseniz bunu kaldıralım. Ama samimi değilsiniz" dedi.

 AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise "CHP de AK Parti milletvekilleri de burada koltuğu gaspetmemiş, mevcut sisteme göre seçilmişlerdir. Dünyada yönetimde istikrar ve temsilde adaleti sağlayacak mükemmel bir sistem yok. Cesaretliyseniz getirin sıfır barajı, dar veya daraltılmış bölgeyi destekleyelim" dedi.

 Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.