VİDEO- GÜNSİAD Başkanı: Tribünlere oynamak gibi bir niyetimiz yok
Mahsum Rençber
Tigris Haber - Diyarbakır’ın önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan GÜNSİAD yönetimi, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu gündeme ilişkin konular hakkında açıklamalarda bulundu.
Bölgede iki siyasi kutup var
GÜNSİAD’ın 1992 yılında kurulduğunu hatırlatan Bedirhanoğlu, “GÜNSİAD bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine aracı olmuş, sorunları ilgili mercilere iletmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Bölgenin siyasal ve toplumsal olaylarıyla ilgili bugüne kadar görüşlerini kamuoyuna aktarmıştır. Pandemi nedeniyle son 2 yıldır sivil toplum kuruluşlarının sesi çıkmıyordu. Türkiye şuanda ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Ortadoğu’daki gelişmeler, Ukranya-Rusya savaşı nedeniyle de siyasal ve ekonomik anlamda sarsıldı. Bölgedeki iki siyasi kutup var, söylediklerimiz zaman zaman iki tarafı da rahatsız ediyor. Ama sivil toplum kuruluşu bunun için vardır. Biz STK olarak herhangi bir tarafın arka bahçesi değiliz ve olmamak için çok çaba sarf ettik. Şiddete hep karşı durduk, şiddetin hak arama metodu olarak kullanılmasına karşı çıktık. Bölgede yaşananlara karşı kayıtsız kalmadık. Tribünlere oynamak gibi bir niyetimiz yok çünkü siyaset yapmıyoruz. Şiddet Kürt meselesini kriminalize ve terörize ediyor, en kötü diyalog diyalogsuzluktan iyidir. Hükümetin de bu meseleyle ilgili bazı yaklaşımlarını doğru bulmadığımızı ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Suriyeli mülteciler meselesi
Suriyeli mültecilerle ilgili görüşlerini açıklayan Bedirhanoğlu, “Son günlerde polemik konusu yapılıyor. Kimse gönüllü olarak toprağını terk edip Şanlıurfa ve Antep’in sokaklarında dilenmeye gelmez. İnsani bir olaydır, iktidar ve muhalefetin siyasetine malzeme edilmemelidir. Bunları günün birinde ülkelerine göndermenin koşullarını yaratmak gerekir” dedi.
Daha sonra söz alan GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa ise, GÜNSİAD’ın OHAL döneminde kurulduğunu ve ateşten gömlek giydiğini söyledi.
Irak Kürdistan bölgesi bize bakıyor
Geçmiş yıllarda iş insanlarının bölgeye yatırım yapmaları için çağrıda bulunduklarını ifade eden Karaboğa, “Eskiden iş adamlarının bölgeye yatırım yapması için ağlıyorduk. Bugün artık gelip yatırım yapmalarını istemiyoruz, biz kendimiz yatırım yapıyoruz. Sadece devletten alt yapı çalışmalarını ve yıllardır bitirilmeyen GAP-DAP gibi projelerin bitirilmesini istiyoruz. Diyarbakır-Trabzon arasında otoban yapılmasını istiyoruz. Yine Şanlıurfa-Diyarbakır arası otobanın yapılmasını bekliyoruz. DAP projesi bitmiş olsaydı bugün ülkede et ve süt sıkıntısı olmazdı. Biz neye mal olursa olsun komşu ülkelere güvenlik gözüyle değil, ithalat ve ihracat gözüyle bakmamız gerekir. Biz bugün nasıl Avrupa’ya bakıyorsak Irak Kürdistan bölgesi de bize öyle bakıyor. Kürdistan bölgesi sınır kapısında bize bir aylık vize verirken, ama biz oradaki Kürtlere bu vizeyi veremiyoruz. Eğer bu vizeyi Irak Kürdistan bölgesi vatandaşlarına verirsek sağlık, kültür, turizm ve ekonomide büyük sıçrama yapabiliriz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.