GÖRÜNÜŞ TAKINTISININ GÖLGESİNDE
Yayınlanma:
Dismorfofobi, kişinin görünüşüyle ilgili takıntılı hale gelmesine neden olan bir zihinsel sağlık sorunudur. Bu takıntı, hayali veya çok küçük kusurlara odaklanmaya, yoğun utanç ve kaygıya yol açar.
TİGRİS HABER - Dismorfofobi yaşayan kişiler, bedenlerinin bir veya birden fazla bölümüne takıntılı hale gelir. Bu takıntı burun, cilt, saç, kilo, kas gibi birçok farklı bölgeyi kapsayabilir. Kişiler bu kusurları sürekli kontrol etme, gizleme ve düzeltme ihtiyacı hisseder. Ayna karşısında saatler geçirme, makyaj ve giysilerle kusurları kamufle etme, aşırı diyet ve egzersiz gibi davranışlar dismorfofobinin belirtileri arasındadır.
Sosyal Yaşamın Gölgelenmesi
Dismorfofobi sadece kişinin öz güvenini değil, sosyal yaşamını da olumsuz etkiler. Utanç ve kaygı nedeniyle kişiler sosyal ortamlardan kaçınır, fotoğraf çektirmekten veya aynaya bakmaktan çekinebilirler. Bu durum, depresyon, anksiyete ve intihar düşüncelerine kadar varabilir.
Dismorfofobi ile Mücadelede İçin Neler Yapılabilir?
Aileniz ve arkadaşlarınızla konuşup paylaşın, yaşadığınız zorlukları paylaşmak ve destek almak önemli.
Kendinize karşı nazik olun, olumsuz düşüncelere karşı koyun ve kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeye çalışın.
Benzer deneyimler yaşayan insanlarla iletişim kurmak yalnız olmadığınızı hissettirir. Dismorfofobi görünmez değildir, dismorfofobi, milyonlarca insanı etkileyen bir davranış bozukluğudur. Bu konuda farkındalık yaratmak dismorfofobi ile mücadele etmek önemli. Görünüş takıntısıyla yaşıyorsanız, yalnız olmadığınızı unutmayın. Yardım alarak bu gölgeden kurtulabilir ve öz güvenle dolu bir hayat yaşayabilirsiniz.
Tedavi Edilebilir Olduğunu Unutmamalı
Dismorfofobi ciddi bir bozukluk olsa da tedavi ile bu takıntıdan kurtulmak mümkün. Tedavide bilişsel davranışçı terapi (BDT) ve ilaç tedavisi ön plana çıkar. BDT, kişinin düşünce ve davranışlarını değiştirmesine yardımcı olurken ilaç tedavisi ise kaygı ve depresyon gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olur.
Unutmayalım! Her kadın özel ve güzeldir.
Kaynak:Haber Merkezi
Toplum-yaşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.